De kerkklokken van de Utrechtse Dom klinken op de achtergrond in het kantoor van Holland Baroque in Utrecht. Wanneer zakelijk directeur Clara van Meyel (31) niet op pad is naar concerten of meetings, zit ze hier: “Gelukkig repeteren we vlakbij kantoor, dus ik kan gemakkelijk even langs fietsen om iedereen van het orkest gedag te zeggen.” We spreken Clara over haar nieuwe functie, de overgang van producent tot zakelijk directeur, leidinggevende zijn op je dertigste en een tegenvallende subsidieuitslag.

In 2022 had 8,7 procent van alle werkenden in Nederland een tweede baan naast hun hoofdbaan. Mensen die op deze manier twee of meer banen combineren, waarvan er ten minste één een (parttime) baan in loondienst is, noemen we ook wel ‘multi-jobbers’. Dit geldt dus ook voor iemand die naast een baan in loondienst tevens werkzaam is als zzp’er. In dit blog nemen we deze trend op de arbeidsmarkt onder de loep.

Wat ooit begon als de wens van een paar studenten om buiten de muren van de Universiteit Utrecht en HKU samen te werken, is inmiddels uitgegroeid tot FAAM: een Utrechtse organisatie die transdisciplinaire samenwerkingen tussen kunst en wetenschap ontwerpt, regisseert en ondersteunt. Hoe doen ze dat? En wat is de meerwaarde van die samenwerking? We spreken oprichter en directeur-bestuurder Annette Knol en – onder andere, maar niet alleen – communicatiemedewerker Meral Maas over deze vragen en hun enthousiasme over samenwerkingen tussen makers en denkers.

Wedowe wil de creatieve sector diverser en inclusiever maken en biedt naast advies en videoproductie daarom gratis trainingen beeldmaken aan voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Talent Program Coördinatoren Eden Goedhuys & Vincent van Gorkom leggen uit waarom film zo’n goed medium is om deze jonge mensen te bereiken en wat het werk als talentcoördinator zo interessant maakt. ‘Ik vind het mooi wanneer dingen lukken, maar ook wanneer ze ‘mislukken’.’

Toen Paul Schuiling enkele jaren geleden de overstap maakte van het Mauritshuis naar NN Group (NN) werd er hier en daar wel even raar van opgekeken. Toch beschrijft Paul de rol van Adviseur Culturele Partnerships bij NN als ‘de ideale baan op het juiste moment’. Sterker nog, hij had eigenlijk nog helemaal niet het gevoel klaar te zijn bij NN toen de functie van Hoofd Development en Filantropie bij het Centraal Museum in Utrecht vorig jaar voorbijkwam. “Maar ik zei al anderhalf jaar: als die baan vrijkomt, dan wil ik hem,” vertelt Paul ons. “Ik wist dat ik er spijt van zou krijgen als ik die kans niet zou grijpen.” We spreken met Paul over zijn carrièrepad, zijn blik op de sector en zijn droombaan.

Heb je wel eens van de Loopbaan APK gehoord? Dit is een regeling die Platform ACCT samen met partners aanbiedt aan werkenden in de podiumkunstensector. Of je nou bij een festival, poppodium of theatergezelschap werkt, de Loopbaan APK is er om even stil te staan bij je ontwikkeling, wensen en ambities. Culturele vacatures sprak met Els Maas en Rogier Wennink, coach/ coördinator en projectleider van de Loopbaan APK, over wat de regeling precies inhoudt en wie er baat bij kan hebben.

Afgelopen november en december zocht Mores – steun- en adviespunt voor grensoverschrijdend gedrag in de culturele, creatieve en mediasector – onder andere via Culturele vacatures naar een nieuwe directie. De ambitie? Een compacte werkorganisatie die haar impact verder kan uitbreiden. Sinds maart 2024 vormen Mette Raaphorst en Philip Montnor samen de kersverse directie van Mores, ieder met hun eigen expertise. Hoe werken zij aan de toekomst van Mores? En welke uitdagingen komen ze tegen? We spreken met Mette Raaphorst over deze vragen en haar hart voor het vertrouwenswerk binnen de culturele sector.

Op Culturele vacatures zien we regelmatig vacatures langskomen die gaan over het digitaliseren van diverse collecties. Om meer te weten te komen over deze belangrijke maar toch vaak onbekende wereld van het digitaliseren spraken we met Herman Gelton, Projectleider Digitalisering bij het Nieuwe Instituut en met Frank Loggen, Senior Medewerker Digitalisering van Naturalis. Zo hopen we een beeld te schetsen van wat er zoal bij het digitaliseren in de cultuursector komt kijken: hoe doen organisaties dit, waar lopen ze tegenaan, en welke ontwikkelingen zijn er in het werkveld?

Hans Oomen (64), sinds 2018 Hoofdcoördinator bij Museum Slager te ’s-Hertogenbosch, gaat na een lange loopbaan bij diverse musea aan het einde van dit jaar met pensioen. “Ik word in januari 65 jaar en ik vind het dan ook mooi geweest. Ik zal daarna misschien nog wel eens ergens adviseur zijn, maar ik wil niet meer de leiding hebben over een organisatie.” We spreken Hans over zijn ervaring met het professionaliseren van kleine musea, zijn huidige functie en zijn visie voor de toekomst van Museum Slager.

Wie zou deze voorstelling over dementie móeten zien? En hoe krijgen we hen de theaterzaal in? Marieke Simons, als freelancer gespecialiseerd in partnerships en maatschappelijke impact voor theaters, theatergezelschappen en individuele makers, heeft het antwoord. Speciaal voor Close Up legt ze uit hoe ze rondom elke voorstelling het juiste ‘netwerk’ creëert én welke mooie ontmoetingen dat oplevert.

Welke nieuwe blik op de mens kan een samenwerking tussen kunst en wetenschap ons brengen? Sinds 2021 geeft Schemerlicht Festival ons iedere herfstvakantie een antwoord op die vraag. Ieder jaar vanuit een nieuw thema, met nieuwe (audiovisuele) kunstenaars en wetenschappers. Wat leveren die samenwerkingen op? We bezochten het festival en spraken zakelijk leider Diede van Overbeek (36) over deze vragen.

Zangeres, schrijver en artistiek onderzoeker: Cassandra Onck (30) is niet één van de drie, maar allemaal. Naar eigen zeggen zingt ze over de vragen die we op school niet stellen en belichaamt ze de verbinding tussen kunst en wetenschap. Waar ontmoeten kunst en wetenschap elkaar in haar werk? We spreken Cassandra over haar projecten en haar blik op artistiek onderzoek.

Vacatures voor de functie van Creative Producer komen steeds vaker voorbij. Waar vacatures voor creative producers of creatief producenten vijf jaar geleden nog helemaal niet voorkwamen op Culturele vacatures, gaat het nu richting de 20 vacatures per jaar. Wat is creative producing precies, waarom is er behoefte aan en wat zijn ontwikkelingen in het werkveld? We spraken met vier professionals in de Creative Producing sector, om deze vragen te beantwoorden en een beeld te schetsen van de functie.

In 2004 richtten de Vlaamse en Nederlandse regeringen samen het Vlaams-Nederlands Huis deBuren op als culturele organisatie en als een ruimte voor debat en reflectie. deBuren biedt vanuit hartje Brussel een forum voor cultuur, samenleving en politiek van de Lage Landen. Wij spraken Willem Bongers-Dek, directeur van Vlaams-Nederlands Huis deBuren, over de rol die videosolliciteren momenteel speelt binnen hun sollicitatieproces.

Vacature-advertenties staan centraal op de website van Culturele vacatures. Wij vinden het echter ook belangrijk aandacht te besteden aan gerelateerde zaken die meespelen bij het zoeken van werk en het werven van personeel. In deze blog-serie willen wij inzicht bieden in de verschillende manieren van werven en solliciteren die voorkomen op de huidige arbeidsmarkt, met name in de culturele sector. In dit blog lees je alles over videosolliciteren.

Op onze site staan regelmatig vacatures voor publieksmedewerkers, rondleiders en museumdocenten van Hôtes Culture. Zij werken met verschillende musea en culturele instellingen. Het bedrijf is negen jaar geleden opgezet door Jurjen Smits, vanuit zijn eigen ervaring als publieksmedewerker en het daaruit voortkomende besef dat het best uitdagend is om iedere dag de bezoekers hartelijk te kunnen ontvangen. Barend van Zon sprak op verzoek van Culturele vacatures met de operationeel directeur en de oprichter over de start en groei van het bedrijf, hun visie en toekomstplannen.

Ben je op zoek naar werk? Dan heb je de term ‘assessment game’ vast wel eens voorbij zien komen in een vacaturetekst. Dit blog, deel twee in onze reeks over eigentijdse wervingsmethodes in de cultuursector, legt uit wat de voor- en nadelen zijn van het selecteren van kandidaten met behulp van een spel – voor werkgever én werkzoekende.

Vacature-advertenties staan centraal op de website van Culturele vacatures. Wij vinden het echter ook belangrijk aandacht te besteden aan gerelateerde zaken die meespelen bij het zoeken van werk en het werven van personeel. In deze blog-serie willen wij inzicht bieden in de verschillende manieren van werven en solliciteren die voorkomen op de huidige arbeidsmarkt, met name in de culturele sector. In ons eerste blog lees je alles over (talent) sourcing.

De filmdoeken hangen, de kaartverkoop is in volle gang en de rode lopers zijn uitgerold. Morgen is het zover: dan begint het Nederlands Film Festival in Utrecht. Iemand die onmisbaar was voor de totstandkoming van het festival is Floor Sax-Roelofs (52), sinds 1,5 jaar Coördinator ICT & Digitaal bij het NFF. We spreken Floor over haar terugkeer naar de culturele sector, haar talent voor de “softe kant van de IT”, de hectiek van het werken voor een festival en hoe ze verschil kan maken binnen de organisatie.