Wie zou deze voorstelling over dementie móeten zien? En hoe krijgen we hen de theaterzaal in? Marieke Simons, als freelancer gespecialiseerd in partnerships en maatschappelijke impact voor theaters, theatergezelschappen en individuele makers, heeft het antwoord. Speciaal voor Close Up legt ze uit hoe ze rondom elke voorstelling het juiste ‘netwerk’ creëert én welke mooie ontmoetingen dat oplevert.

Welke nieuwe blik op de mens kan een samenwerking tussen kunst en wetenschap ons brengen? Sinds 2021 geeft Schemerlicht Festival ons iedere herfstvakantie een antwoord op die vraag. Ieder jaar vanuit een nieuw thema, met nieuwe (audiovisuele) kunstenaars en wetenschappers. Wat leveren die samenwerkingen op? We bezochten het festival en spraken zakelijk leider Diede van Overbeek (36) over deze vragen.

Zangeres, schrijver en artistiek onderzoeker: Cassandra Onck (30) is niet één van de drie, maar allemaal. Naar eigen zeggen zingt ze over de vragen die we op school niet stellen en belichaamt ze de verbinding tussen kunst en wetenschap. Waar ontmoeten kunst en wetenschap elkaar in haar werk? We spreken Cassandra over haar projecten en haar blik op artistiek onderzoek.

Vacatures voor de functie van Creative Producer komen steeds vaker voorbij. Waar vacatures voor creative producers of creatief producenten vijf jaar geleden nog helemaal niet voorkwamen op Culturele vacatures, gaat het nu richting de 20 vacatures per jaar. Wat is creative producing precies, waarom is er behoefte aan en wat zijn ontwikkelingen in het werkveld? We spraken met vier professionals in de Creative Producing sector, om deze vragen te beantwoorden en een beeld te schetsen van de functie.

In 2004 richtten de Vlaamse en Nederlandse regeringen samen het Vlaams-Nederlands Huis deBuren op als culturele organisatie en als een ruimte voor debat en reflectie. deBuren biedt vanuit hartje Brussel een forum voor cultuur, samenleving en politiek van de Lage Landen. Wij spraken Willem Bongers-Dek, directeur van Vlaams-Nederlands Huis deBuren, over de rol die videosolliciteren momenteel speelt binnen hun sollicitatieproces.

Vacature-advertenties staan centraal op de website van Culturele vacatures. Wij vinden het echter ook belangrijk aandacht te besteden aan gerelateerde zaken die meespelen bij het zoeken van werk en het werven van personeel. In deze blog-serie willen wij inzicht bieden in de verschillende manieren van werven en solliciteren die voorkomen op de huidige arbeidsmarkt, met name in de culturele sector. In dit blog lees je alles over videosolliciteren.

Op onze site staan regelmatig vacatures voor publieksmedewerkers, rondleiders en museumdocenten van Hôtes Culture. Zij werken met verschillende musea en culturele instellingen. Het bedrijf is negen jaar geleden opgezet door Jurjen Smits, vanuit zijn eigen ervaring als publieksmedewerker en het daaruit voortkomende besef dat het best uitdagend is om iedere dag de bezoekers hartelijk te kunnen ontvangen. Barend van Zon sprak op verzoek van Culturele vacatures met de operationeel directeur en de oprichter over de start en groei van het bedrijf, hun visie en toekomstplannen.

Ben je op zoek naar werk? Dan heb je de term ‘assessment game’ vast wel eens voorbij zien komen in een vacaturetekst. Dit blog, deel twee in onze reeks over eigentijdse wervingsmethodes in de cultuursector, legt uit wat de voor- en nadelen zijn van het selecteren van kandidaten met behulp van een spel – voor werkgever én werkzoekende.

Vacature-advertenties staan centraal op de website van Culturele vacatures. Wij vinden het echter ook belangrijk aandacht te besteden aan gerelateerde zaken die meespelen bij het zoeken van werk en het werven van personeel. In deze blog-serie willen wij inzicht bieden in de verschillende manieren van werven en solliciteren die voorkomen op de huidige arbeidsmarkt, met name in de culturele sector. In ons eerste blog lees je alles over (talent) sourcing.

De filmdoeken hangen, de kaartverkoop is in volle gang en de rode lopers zijn uitgerold. Morgen is het zover: dan begint het Nederlands Film Festival in Utrecht. Iemand die onmisbaar was voor de totstandkoming van het festival is Floor Sax-Roelofs (52), sinds 1,5 jaar Coördinator ICT & Digitaal bij het NFF. We spreken Floor over haar terugkeer naar de culturele sector, haar talent voor de “softe kant van de IT”, de hectiek van het werken voor een festival en hoe ze verschil kan maken binnen de organisatie.

Welke grenzen kennen wetenschappelijke modellen bij het voorstellen van een post-fossiele samenleving? En in hoeverre kunnen kunst en cultuur hier soelaas bieden? Deze vragen spelen een belangrijke rol in het promotieonderzoek van Lisette van Beek (Universiteit Utrecht), waarvoor ze samenwerkte met kunstenaars Ekaterina Volkova en Julien Thomas. We spreken Lisette over haar onderzoek en wat de samenwerking met Ekaterina en Julien haar als wetenschapper heeft gebracht.

Kunstenaars en wetenschappers samen laten optrekken om maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden. Niet als opdrachtgever en -nemer, maar als gelijkwaardige partners. Hoe doe je dat? En wat is de meerwaarde hiervan? We spreken programmamakers Ilse Schaminée en Michèle Bouwmans van LUX Nijmegen over The Art of Science (TASC) en nemen deel aan deze nieuwe programmareeks waarmee LUX een brug wil slaan tussen wetenschap, kunst en samenleving.

“Ik ben altijd met van alles bezig geweest,” vertelt Miles Niemeijer (38), sinds februari 2023 freelance Muziekadviseur voor Podiumkunst.net. “Het is een beetje een cliché, maar we hebben allemaal maar één leven… Sommige mensen gedijen er erg goed bij om elke dag hetzelfde te doen, maar ik hou van wat meer avontuur in mijn werk. Dat geldt ook voor de rest van mijn leven – een beetje afwisseling vind ik wel leuk.” Wij spreken Miles over zijn ondernemende geest, zijn liefde voor muziek en over zijn nieuwe functie bij de jonge netwerkorganisatie Podiumkunst.net.

Voordat Sandra Verdel (38) in januari begon als Senior Projectleider Presentaties bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam was ze bijna tien jaar werkzaam bij het Mauritshuis in Den Haag. Daar was ze onder meer verantwoordelijk voor het lanceren van de nieuwe, prijswinnende website van het museum alsook een baanbrekende samenwerking met Google Arts & Culture. Wij spreken Sandra over haar nieuwe functie, haar loopbaan en haar visie.

Wie de trappen van Arti et Amicitiae oploopt, wandelt van de ene naar de andere wereld: beneden een bruine sociëteit vol donker Berlage-meubilair, boven lichte witte expositieruimtes. Dit is de werkplek van Mieke Prinse (39), sinds januari 2023 Algemeen Directeur van Arti et Amicitiae. In de sociëteit, een oase van rust aan het altijd levendige Rokin, spreken we Mieke over de nieuwe functie, haar carrièrepad, het – soms stoffige – imago van een vereniging en het bereiken van een breder publiek.

Een culturele broedplaats waar muziekprofessionals elkaar inspireren en gestimuleerd worden om zichzelf en elkaar naar nieuwe hoogten te tillen. Dat is wat de oprichters van De Basis voor ogen hadden toen ze het oude Doornroosje in Nijmegen kochten na een wervelende crowdfunding. 1 oktober 2021 opende De Basis voor het eerst haar deuren. Hoe staat het er nu voor? We spreken de voorzitter van de Stichting, Desirée van Steenveldt, en een van de residents, muziekproducent en DJ Sjef van der Heijden (alias Koarse), in het kleurrijke pand net buiten het centrum van Nijmegen.

Hoe houd je ouderen betrokken in een maatschappij die niet altijd rekening met hen houdt? Dat is de vraag die het team van Club Goud zichzelf iedere dag weer stelt. Wellicht ken je de organisatie van de Buitenconcerten bij zorginstellingen, die tijdens de coronapandemie als paddenstoelen uit de grond schoten. We spreken de oprichter, Moniek van Daal, op het gezellige kantoor van Club Goud in hartje Nijmegen.

Micha Windgassen (33), de nieuwe Directeur Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest – kortgezegd Directeur Concertvrienden – is altijd op zoek naar een nieuwe manier van concertbeleving. Naar manieren om te laten zien wat klassieke muziek nog méér kan zijn. Dit doet ze onder meer door genres naar het Concertgebouw te halen die daar nog niet eerder te horen waren, en zo nieuwe verbindingen te bewerkstelligen.

Metershoge boekenkasten vullen de werkruimte van Elise Althoff (37), sinds juli werkzaam als Directeur Interne Zaken bij het Nederlands Letterenfonds. “Het meeste heb ik niet gelezen hoor,” verduidelijkt ze meteen. Directeur Interne Zaken is een nieuwe functie binnen het fonds – en een brede functie, iets wat Elise op het lijf is geschreven. We spreken haar over haar loopbaan, een terugkeer naar de culturele sector, en hoe ze een directeursfunctie combineert met het opzetten van haar eigen bedrijf én het doen van een masterstudie.