Follow Up: Coördinator ICT & Digitaal | Nederlands Film Festival

Floor Sax-Roelofs

De filmdoeken hangen, de kaartverkoop is in volle gang en de rode lopers zijn uitgerold. Morgen is het zover: dan begint het Nederlands Film Festival in Utrecht. Van 22 tot 29 september staat Utrecht in het teken van de Nederlandse film, waar filmprofessionals, liefhebbers en acteurs samenkomen. Iemand die onmisbaar was voor de totstandkoming van het festival is Floor Sax-Roelofs (52), sinds 1,5 jaar Coördinator ICT & Digitaal bij het NFF. We spreken Floor in het NFF kantoor in Utrecht, over haar terugkeer naar de culturele sector, haar talent voor de “softe kant van de IT”, de hectiek van het werken voor een festival en hoe ze verschil kan maken binnen de organisatie.

Carrièreswitch
“Toen ik deze vacature tegenkwam dacht ik: wow, dit is het!” vertelt Floor opgewekt. Na twintig jaar werkzaam te zijn geweest in de bankwereld – bij een ICT-bedrijf dat het betalingsverkeer regelde in Nederland – begon er iets te knagen bij Floor. “Hoewel ik verschillende functies heb vervuld in die twintig jaar, merkte ik dat ik me niet meer kon vinden in de bedrijfscultuur. We zijn als goede vrienden uit elkaar gegaan, en ik heb een jaar lang nagedacht: wat wil ik nu? Ik heb een coachingstraject gedaan en veel op Culturele vacatures gekeken: wat spreekt me aan? Wat vond ik wel en niet leuk aan mijn oude werk?” Dat Floor in de cultuursector wilde werken was duidelijk: “Ik wilde mijn commerciële kennis meenemen naar de culturele sector, omdat daar mensen zitten waar ik blij van word. In de IT-wereld miste ik de connectie met mijn privéleven en interesses: ik ging als enige naar festivals, droeg uitbundige jurken.”

Ik wist dat ik mijn commerciële kennis mee wilde nemen naar de culturele sector omdat daar mensen zitten waar ik blij van word.

Op 46-jarige leeftijd nam Floor de beslissing om het roer om te gooien en opnieuw te gaan solliciteren. Een tijdje werkte ze bij cultuureducatie-organisatie Kunst Centraal, maar toen ze de vacature bij het Nederlands Film Festival langs zag komen wist ze het zeker: dit was haar baan. “Het past goed bij mij om de schakel te zijn tussen IT-partners, websitebouwers, een CRM-systeem, marketing en andere medewerkers. Ik doe de ‘softe kant’ van de IT; ik ben geen programmeur, maar ik kan wel heel goed ervoor zorgen dat mensen met een systeem kunnen werken.” Het grootste verschil tussen haar oude en nieuwe werk is volgens Floor de mentaliteit van haar collega’s. “Hier wil iedereen het beste uit zichzelf halen; iedereen heeft er echt zin in. Natuurlijk gaat er weleens iets mis en kan het soms erg druk zijn, maar iedereen heeft hart voor de zaak. Waar mijn oude werk bestond uit een product van enen en nullen, kan ik hier een beetje vreugde brengen.”

© Nederlands Film Festival (2022) / Ramon Mangold

Uiteenlopende werkzaamheden
Omdat het NFF een vrij kleine organisatie is – jaarrond werken er 25 mensen – houdt Floor zich bezig met diverse werkzaamheden. “Voorafgaand aan het festival maak ik allerlei protocollen: wat als er iets mis gaat? We werken onder andere met Fiona, een applicatie waar het hele festival in staat, vanaf daar worden ook de vertoningen in de zalen afgespeeld. Als dat systeem plat gaat ben ik aangewezen als coördinator: wie kunnen we bellen, wat gaan we doen? Er zijn verschillende programma’s tijdens het festival die IT-systemen gebruiken waar ik verantwoordelijk voor ben: een educatief programma voor scholen, een talentprogramma, een programma voor professionals in de filmwereld. Voor die laatste groep moeten er – vanuit duurzaamheidsoogpunt – online meetings met het buitenland georganiseerd worden. Daarnaast is er een online programma waarmee mensen thuis films kunnen kijken. En je hebt natuurlijk de kaartverkoop, nieuwsbrieven, servicemails, promoties. Maar als alles goed gaat heb ik het tijdens het festival heel rustig.”

Als alles goed gaat heb ik het tijdens het festival heel rustig; dan is alles geregeld.

Zomerpiek
Hoewel er het hele jaar door werkzaamheden zijn voor Floor, zoals kantoorautomatisering, of het werken met de cloud, begint de echte piek vanaf de zomer: “Gemiddeld werk ik 28 uur per week: 8 maanden 3 dagen per week, 3 maanden 4 dagen per week en in september werkt iedereen 5 dagen per week. Tijdens het festival zitten we in een bubbel, dan maak je dagen van 9 uur ‘s ochtends tot 11 uur ‘s avonds, het productieteam zelfs nog langer. Je kan je daar niets bij voorstellen, totdat je het een keer meemaakt!”

© Nederlands Film Festival (2022) / Ramon Mangold

Komend NFF wordt het tweede festival voor Floor in haar nieuwe functie. Ze vertelt: “Dit jaar zijn we op tijd begonnen met alle voorbereidingen, zodat we 1 juni klaar waren met de belangrijkste zaken. Ik vind het leuk om alle verschillende onderdelen in goede banen te leiden, om er verantwoordelijkheid voor te dragen dat alles op tijd geregeld is.” Plannen en organiseren is iets wat Floor van nature goed kan, ook thuis maakt ze graag lijstjes en Excel-schema’s. Ze merkt dat haar gestructureerde aanpak gewaardeerd wordt door het contact met haar collega’s: “Het is altijd wennen als je op een andere manier gaat werken, maar ik ben een echt mensenmens; dus ik help iedereen graag en collega’s durven alles aan me te vragen.”

Ik vind het leuk om alle verschillende onderdelen in goede banen te leiden, om er verantwoordelijkheid voor te dragen dat alles op tijd geregeld is.

Vrolijkheid brengen
Floor voltooide haar opleiding aan de MTS voor Mode en Kleding, een school waar ze vaardigheden leerde zoals naaien en ontwerpen, maar ook marketing, wiskunde en ondernemerschap. “Ik was wel creatief maar niet kunstacademie-achtig; eigenlijk wist ik gewoon niet zo goed wat ik wilde doen,” legt ze uit. Na haar studie werkte ze een tijdje bij een theateratelier om kledingstukken te naaien, en later was ze betrokken bij de productievoorbereiding bij een badpakkenfirma. “Eigenlijk werkte ik toen al heel gestructureerd: ik zorgde ervoor dat iedereen wist welk elastiekje waar moest.” Desondanks voelt Floor zich veel beter op haar plek bij het NFF dan in de mode- of in de IT-wereld. “Ik kan hier echt een stukje vrolijkheid brengen in het leven van anderen, door middel van het filmfestival.”

Morgen begint het NFF in Utrecht, meer informatie en kaartverkoop: https://www.filmfestival.nl/

© Nederlands Film Festival (winnaars Gouden Kalveren 2022) / Marcel Krijgsman

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl

In december 2021 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures
Tekst: Rixt Weeber, Culturele vacatures
Datum: 21/09/2023