Een museum is vooral een groep enthousiaste mensen verbonden door een veelzijdige collectie, vinden ze bij het Dordrechts Museum. Te vaak worden musea gezien als anoniem of elitair ‘instituut’. Om daar verandering in te brengen komt het Dordrechts Museum nu met de tentoonstelling Andere ogen – Gezichten van de collectie Dordrecht. Het idee komt van Femke Hameetman, artistiek directeur van het Dordrechts Museum.

Het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum en gemeente Utrecht hebben een intentieovereenkomst getekend voor de komst van dit rijksmuseum naar Utrecht. In het iconische Magazijn De Zon, voorheen de plek van de Openbare Bibliotheek en boekhandel Broese, hoopt het museum vanaf 2025 zijn deuren te openen voor bezoekers van alle leeftijden.

De heer Geert ter Steeg gaat aan de slag als voorzitter van de Stichting Cultuurhuis Casa Cadanza. Het spiksplinternieuwe cultuurhuis dat in het hart van Berkel Centrum West wordt gerealiseerd opent medio 2025 haar deuren. Met twee filmzalen, een theaterzaal, cursusruimtes, horeca en de bibliotheek is dit een huis waar cultuur in de breedste zin van het woord beleefd wordt.

Friso Wijnen is benoemd tot nieuwe directeur van BredaPhoto. Wijnen treedt op 1 juli 2023 aan en volgt daarmee Fleur van Muiswinkel op die in januari afscheid nam van BredaPhoto.

Directeur Margreet Wieringa vertrekt bij ITA en heeft haar functie per 15 maart 2023 neergelegd. Wieringa, verantwoordelijk voor de algemene bedrijfsvoering, het personeelsbeleid, de afdelingen theatertechniek, communicatie en marketing en financiën binnen ITA, heeft besloten om haar loopbaan te vervolgen buiten ITA.

Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam start met ingang van 2023 een eigen productiehuis. De internationaal gerenommeerde Nederlandse regisseur Jorinde Keesmaat is dit jaar als stage director in residence verbonden aan dit nieuwe Muziekgebouw Productiehuis, dat sinds kort onder leiding staat van programmamanager Joost Heijthuijsen. De eerste mede door het Muziekgebouw Productiehuis geïnitieerde voorstellingen gaan eind maart in de verkoop.

Architectuurhistoricus Lisette Breedveld is per 1 april a.s. de nieuwe directeur van het Utrechts Monumentenfonds (UMF). Zij volgt interim-directeur Jaap Reijnders op, waarbij het fonds de afgelopen maanden in goede handen was na het vertrek van Suzan te Brake.

Lucho Smit wordt per 1 april 2023 de nieuwe artistiek leider van Festival Circolo in Tilburg, het grootste festival voor hedendaags circus in Nederland. Hij neemt het stokje over van Wendy Moonen, die sinds 2012 artistiek leider was en het festival heeft uitgebouwd tot een internationaal gewaardeerd evenement.

Het bestuur van muziekschool Gerard Boedijn in Hoorn heeft een nieuwe directeur aangesteld: Sanne den Adel. Den Adel heeft ruime ervaring binnen de brede cultuursector en werkte in uiteenlopende functies, veelal aan de zakelijke/faciliterende kant van de muziek: van festivaldirecteur tot podiumprogrammeur en zakelijk leider.

Per 22 mei 2023 komt Astrid Verheusen het RKD in Den Haag versterken als nieuwe Directeur Bedrijfsvoering en CIO (tevens plaatsvervangend Algemeen directeur). Als lid van het directieteam gaat Astrid zorgdragen voor een efficiënte en doelmatige bedrijfsvoering en (digitaal) informatiemanagement met als doel het RKD nationaal en internationaal te positioneren als vooraanstaand instituut op het gebied van kennis en informatie over kunst van de Nederlanden.