Dr. Valika Smeulders start per 1 juli als hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum. Zij is sinds 2017 conservator geschiedenis bij het Rijksmuseum en maakt samen met een team van conservatoren de tentoonstelling Slavernij. Valika Smeulders volgt Martine Gosselink op, die nu directeur is van het Mauritshuis.

De cultuursector wordt zwaar getroffen door de coronacrisis. Er wordt flink aan de bel getrokken door instanties binnen de sector nu de eerste resultaten van enquêtes en inventarisaties duidelijk beginnen te maken hoe groot de schade zal zijn. Culturele vacatures houdt het nieuws hierover nauwlettend in de gaten.

Sarah Heijse wordt de nieuwe directeur-bestuurder van Cultuur Oost, het netwerk- en expertisecentrum voor kunst, cultuur en samenleving van Gelderland. Heijse is momenteel directeur-bestuurder van het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek.

Het Tassenmuseum in Amsterdam is het eerste Nederlandse museum dat definitief de deuren sluit vanwege de coronacrisis. Het museum dat sinds 13 maart verplicht gesloten is, liet woensdag 29 april weten onvoldoende geld in kas te hebben om straks weer open te kunnen gaan. Het museum trok sinds 2007 zonder subsidie zo’n 70.000 bezoekers per jaar. 

NEMO (Network of European Museum Organisations) is een onafhankelijk netwerk van nationale museumorganisaties dat de museumgemeenschap in de verschillende lidstaten van de EU vertegenwoordigt. Naar aanleiding van de coronacrisis heeft NEMO een korte enquête gecreëerd en de Europese museumgemeenschap gevraagd deze in te vullen, om zo informatie te verzamelen over de maatregelen die musea hebben getroffen vanwege COVID-19.

Cultureel Centrum Elckerlyc heeft een nieuwe algemeen manager gevonden. Jeroen Zwartjes gaat per 1 juni in Hilvarenbeek aan de slag. Hij volgt vanaf die datum Hans van der Sanden op, die directeur wordt van culturele centra Tiliander en Den Boogaard in de gemeente Oisterwijk.

Op 14 april zou de Werkconferentie Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Sector plaatsvinden, georganiseerd door Platform ACCT. Als alternatief voor de conferentie vindt op 14 april van 15:15 tot 16:00 uur een live vraaggesprek plaats tussen Minister van Engelshoven en de interim voorzitter van Platform ACCT, Erik Akkermans.

Geneviève Lieuw is per 16 maart 2020 benoemd als voorzitter van de raad van toezicht van het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Marga Weimans en Rune Peitersen zijn benoemd als lid van de raad van toezicht.

De Raad voor Cultuur wil zo snel mogelijk in beeld brengen wat op termijn de organisatorische, personele en economische gevolgen van de coronacrisis zijn voor de culturele en creatieve sector. Op basis van de economische scenario’s van het Centraal Planbureau kan nu al worden nagedacht over slimme en robuuste maatregelen, die de meerwaarde van de sector voor de samenleving in goede en slechte tijden borgen. Dat schrijft de raad in een brief aan minister Van Engelshoven (OCW).

Het TextielMuseum en Gemeente Tilburg gaan het nieuwe stadsdeel Museumkwartier verder ontwikkelen. Het moet een bruisend, cultureel stadsdeel worden, vergelijkbaar met de Piushaven en de Spoorzone. Daarmee levert het Museumkwartier een belangrijke bijdrage aan de culturele en economische ambities van de stad.