De Code Diversiteit & Inclusie biedt de culturele en creatieve sector handvatten om inclusie structureel te bevorderen. Brancheverenigingen in de culturele en creatieve sector stelden gezamenlijk de code op, die ze vrijdag 1 november overhandigden aan minister Van Engelshoven.

Jan Zoet (1958) wordt de nieuwe algemeen directeur van het Zuiderstrandtheater en – vanaf 2021 – van Amare. Hij volgt op 1 februari 2020 in die functie Henk Scholten op die met pensioen gaat. Jan Zoet is nu Directeur van de Academie voor Theater en Dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en tevens voorzitter van de belangenvereniging voor kunst, cultuur en erfgoed Kunsten ’92.

Patty Wageman, de huidige directeur van Museum De Buitenplaats Eelde wordt per 1 februari 2020 de nieuwe directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken. Zij volgt hiermee Peter Breukink op, die vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, na 32 jaar directeurschap per 1 januari 2020 vertrekt.

Het G…Museum voor Hedendaagse Kunst (GMHK) in Waalwijk heeft zaterdag 26 oktober 2019 officieel zijn deuren geopend. Kunstenaars uit Waalwijk en Drunen hebben hier een ruimte gekregen waar ze voorlopig een half jaar kunnen exposeren.

Daisy van de Zande wordt per 1 januari 2020 de nieuwe directeur van InScience, International Science Film Festival Nijmegen. Ze volgt Johan van de Woestijne op, onder wiens leiding InScience in vijf jaar uitgroeide tot een van de grootste wetenschapsfilmfestivals in Europa.

Het vernieuwende M-Lab, dat vier jaar geleden sloot, maakt een herstart. Net als eerder staan talentontwikkeling en het creëren van nieuw musicalrepertoire voorop.

Emilie Gordenker is benoemd tot algemeen directeur van het Van Gogh Museum. Met ingang van 1 februari 2020 zal zij voormalig algemeen directeur Axel Rüger opvolgen, die op 1 juni jongstleden als Secretary and CEO bij de Royal Academy of Arts in Londen is gaan werken. Gordenker is de eerste vrouwelijke directeur van het museum.

Vrijdag 11 oktober 2019 opent Visserijmuseum Zwartewaal zijn deuren op de tweede en derde verdieping van het nettenpakhuis Zwartewaal, een rijksmonument uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het museum fungeert als een dependance van Historisch Museum Den Briel.

Nathanja van Dijk wordt de nieuwe directeur van de Kunsthal Rotterdam. Van Dijk (1984) is kunsthistorica (Universiteit Utrecht / Amsterdam), curator en cultureel ondernemer. Zij volgt Emily Ansenk op, die per 1 september 2019 algemeen directeur is van het Holland Festival.

Tamar Oosterlaar is per 1 oktober de nieuwe directeur-bestuurder van Stichting Atelierbeheer SLAK in Arnhem. Zij volgt Arno de Blank op die al 35 jaar verbonden is aan SLAK, de laatste jaren als waarnemend directeur-bestuurder.

Indira van ’t Klooster treedt in november 2019 aan als nieuwe directeur van Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM). Zij gaat de agenda van het platform verder invullen en aanscherpen. Centraal staat het debat over actuele ontwerpvraagstukken in de stad, zoals duurzaamheid en de woningbouwopgave.

Brigitte De Goeij is per 1 oktober 2019 de nieuwe zakelijk leider van Theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle. Zij volgt Corinne van Lelieveld op, die aan de slag gaat als directeur van het Cultuurhuis in Hellevoetsluis. Samen met artistiek leider Jolmer Versteeg zal Brigitte De Goeij de organisatie gaan leiden.