Emilie Gordenker is benoemd tot algemeen directeur van het Van Gogh Museum. Met ingang van 1 februari 2020 zal zij voormalig algemeen directeur Axel Rüger opvolgen, die op 1 juni jongstleden als Secretary and CEO bij de Royal Academy of Arts in Londen is gaan werken. Gordenker is de eerste vrouwelijke directeur van het museum.

Vrijdag 11 oktober 2019 opent Visserijmuseum Zwartewaal zijn deuren op de tweede en derde verdieping van het nettenpakhuis Zwartewaal, een rijksmonument uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het museum fungeert als een dependance van Historisch Museum Den Briel.

Nathanja van Dijk wordt de nieuwe directeur van de Kunsthal Rotterdam. Van Dijk (1984) is kunsthistorica (Universiteit Utrecht / Amsterdam), curator en cultureel ondernemer. Zij volgt Emily Ansenk op, die per 1 september 2019 algemeen directeur is van het Holland Festival.

Tamar Oosterlaar is per 1 oktober de nieuwe directeur-bestuurder van Stichting Atelierbeheer SLAK in Arnhem. Zij volgt Arno de Blank op die al 35 jaar verbonden is aan SLAK, de laatste jaren als waarnemend directeur-bestuurder.

Indira van ’t Klooster treedt in november 2019 aan als nieuwe directeur van Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM). Zij gaat de agenda van het platform verder invullen en aanscherpen. Centraal staat het debat over actuele ontwerpvraagstukken in de stad, zoals duurzaamheid en de woningbouwopgave.

Brigitte De Goeij is per 1 oktober 2019 de nieuwe zakelijk leider van Theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle. Zij volgt Corinne van Lelieveld op, die aan de slag gaat als directeur van het Cultuurhuis in Hellevoetsluis. Samen met artistiek leider Jolmer Versteeg zal Brigitte De Goeij de organisatie gaan leiden.

Acht maanden training ging eraan vooraf. ‘Je moet jezelf overwinnen. Fysiek en mentaal’, zegt Deirdre Carasso, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. Zaterdagavond 14 september 2019 staat zij in het Stedelijk Museum Schiedam in de boksring tegenover beeldend kunstenaar Anne Wenzel.

Het voormalige woonhuis van architect Sybold van Ravesteyn in Utrecht wordt opengesteld als museumwoning. Vrijdag 6 september vindt de officiële opening plaats van het Huis Van Ravesteyn, waar de architect tot vlak voor zijn dood in 1983 heeft gewoond.

Na het afronden van de master Marketing, Technology & Innovation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam begon Lilian Alibux haar carrière met het ontwikkelen van concepten voor organisaties in de commerciële sector. Eind 2018 stapte Alibux over naar de culturele sector. Als Hoofd Marketing bij de Rotterdamse concertzaal de Doelen is haar grootste uitdaging om de Doelen een plek voor alle Rotterdammers te maken.

Op 26 september 2019 opent Museum aan het Vrijthof in Maastricht officieel haar deuren als nieuw fotografiemuseum. Het museum heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuwe toekomstvisie met deze duidelijke keuze voor het veelzijdig medium fotografie.

Sigrid Ivo is sinds 1 juli 2019 directeur van Stadsmuseum Almelo. Zij volgt Riet Strijker op, die na achttien jaar het museum verlaat. Sigrid was twaalf jaar directeur van het Tassenmuseum in Amsterdam, waar zij per 1 maart is opgevolgd door Manon Schaap.

ArtRoom is een nieuw initiatief dat kamermuziek terug wil brengen naar de plek waar zij behoort – de huiskamer – én musici wil helpen extra inkomen te genereren. Het internetplatform noemt zichzelf ‘de Airbnb voor artiesten’. Het concept is bedacht door Alexandra Groot, strategie consultant, en haar vader Simon Groot, al meer dan 30 jaar artistiek leider van diverse koren.

COMM (Museum voor Communicatie) in Den Haag en Beeld en Geluid in Hilversum gaan nauw samenwerken. Het belang van communicatie en de rol van media daarin vormen daarvoor ‘een logische aanleiding’. Hiermee wordt nieuw elan gegeven aan de locatie van COMM in Den Haag en worden twee bijzondere en verwante collecties met elkaar verbonden.