Marieke van Bommel wordt de nieuwe algemeen directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) en het Wereldmuseum. Zij vervult hiermee de vacature ontstaan met het vertrek van algemeen directeur Stijn Schoonderwoerd begin dit jaar naar Nationale Opera en Ballet. Van Bommel vormt per 1 januari 2022 samen met inhoudelijk directeur Wayne Modest de tweehoofdige directie van de vier musea.

Met ingang van 1 november 2021 vertrekt Ingeborg Walinga, algemeen directeur/bestuurder van het Noord Nederlands Orkest in Groningen. Zij wordt de nieuwe dean (directeur) van het Prins Claus Conservatorium (PCC) en leading dean (directeur) van het kenniscentrum Kunst & Samenleving.

Per 1 november start Pepijn Kuyper als nieuwe Zake­lijk Directeur van het Neder­lands Film Festival. Kuyper (43 jaar), momenteel werkzaam als directeur van het film- en muziek­the­ater Lantaren­Ven­ster in Rotterdam, neemt de functie over van Petra Remmen. Remmen stapt na zes festi­valedi­ties over naar het VFonds als Hoofd Bedrijfsvoering.

Met ingang van 1 november 2021 is Laura Vogelsang de nieuwe directeur-bestuurder van de Melkweg. Op dit moment is zij werkzaam als directeur evenementenlocaties van cultuurdorp Westergas Amsterdam.

Per 1 september neemt Rob van den Hove het directeurschap van de NV Deventer Schouwburg over van Gabriël Oostvogel. Van den Hove combineert het directeurschap van de schouwburg met dat van MIMIK waar hij directeur is en blijft.

Per 1 oktober 2021 heeft de Toneelmakerij een nieuwe zakelijk directeur: Marjolein van Bommel. Marjolein werkte negen jaar als zakelijk directeur bij Het Filiaal theatermakers in Utrecht en een kleine drie jaar als leidinggevende van o.a. de Creative Europe Desk NL bij DutchCulture.

Per 1 september 2021 is VU-hoogleraar Fred van Lieburg (religiegeschiedenis) de nieuwe directeur van het HDC Centre for Religious History (HDC) aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Hij volgt Bart Wallet op, die benoemd is tot hoogleraar joodse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

De opening van Amare vindt eigenlijk niet plaats op één moment. Het hele eerste seizoen is één grote opening, met hoogtepunten voor alle bezoekers met hun verschillende interesses, leeftijden en behoeftes. Want of je nou komt om een prachtige voorstelling te zien, een congres bij te wonen of een hapje te eten, wat je ook zoekt: Amare zal zich voor jouw ogen openbaren.

Met het begin van het culturele seizoen start per 1 september ook de nieuwe directeur van Parkvilla in Alphen aan den Rijn. Bernadine Ypma (40) was de afgelopen jaren actief op directieniveau in de erfgoedsector en zal samen met het team van medewerkers en vrijwilligers een belangrijke bijdrage leveren aan de culturele missie van Parkvilla.

Vandaag maakte de Raad van Toezicht bekend dat Tobias Kokkelmans per 1 september de nieuwe directeur/bestuurder van Stichting de Theaterdagen, organisator van het Nederlands Theater Festival, Amsterdam Fringe Festival, NTF Jong en het verdiepingsplatform voor professionals NTF-Pro wordt.