Atria in Amsterdam heeft een nieuwe Raad van Toezicht. Kathalijne Buitenweg is benoemd als voorzitter en Rosita Girjasing, Lucinda Jones en Anna Timmerman treden toe als leden. Karin van der Heiden, directeur-bestuurder Atria: “We zijn heel verheugd dat we zo’n sterk team aan ons kunnen verbinden als toezichthouders. Met Buitenweg, Timmerman, Jones en Girjasing halen we een verscheidenheid aan kwaliteit en kennis in huis. Ik kijk er naar uit om de komende jaren met hen samen te werken.”
Voorzitter
Kathalijne Buitenweg is staatsraad bij de afdeling Advisering van de Raad van State. Ze begon haar loopbaan bij het Europees Parlement als lid van GroenLinks en promoveerde vervolgens op een proefschrift over Europese politieke vertegenwoordiging, aan de Universiteit van Amsterdam. In 2012 werd Buitenweg lid van het College voor de Rechten van de Mens. Vijf jaar later keerde ze terug in de politiek, als vicefractievoorzitter en woordvoerder justitie en veiligheid in de Tweede Kamer. Sinds 2021 werkt ze voor de Raad van State. Vrouwenrechten lopen als rode draad door Buitenweg’s activiteiten. Als volksvertegenwoordiger zette ze zich in voor een betere aanpak van stalking, seksuele misdrijven en huwelijke gevangenschap. Daarnaast is ze voorzitter geweest van het Clara Wichmann proefprocessenfonds en ambassadeur van de campagne ‘My life, my choice, my body’.
Leden
Rosita Girjasing is zakelijk directeur van het Maritiem Museum Rotterdam. Voorheen werkte zij als Manager Finance & Control bij het Kunstmuseum Den Haag. Girjasing heeft ervaring in de non-for-profit sector en kijkt ernaar uit bij te dragen aan het beheer en behoud van het erfgoed van Atria. De missie van Atria om gendergelijkheid te bevorderen middels wetenschappelijk onderzoek, met oog voor diversiteit, ligt haar nauw aan het hart. Zij is een energieke verbinder bij wie het teamresultaat altijd voorop staat. In haar werk richt zij zich op samenwerken, waarbij zij met name aandacht heeft voor het aanvullen van elkaars talenten om zo waarde toe te voegen aan een organisatie. Girjasing is lid van de Raad van Toezicht van de Kunstlinie Almere en van de Raad van Toezicht van het Raeger Autisme centrum in Amsterdam.
Lucinda Jones is directeur van de Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Eerder werkte zij voor verschillende uitgevers en als Hoofd Collecties bij de Koninklijke Bibliotheek. Daar was zij verantwoordelijk voor de collectie en digitalisering en werkte nauw samen met (inter-)nationale partijen uit de wetenschap, het cultureel erfgoed en de openbare bibliotheeksector. Bij de EUR werkt Jones aan het bevorderen van de wetenschap, het koesteren van academisch erfgoed en het creëren van maatschappelijke impact. Jones heeft zich altijd ingezet om kennis zo vrij mogelijk beschikbaar te stellen. Haar overtuiging is dat het breed toegankelijk maken van informatie helpt in de strijd voor gelijke behandeling en kansen. Niet alleen voor erfgoedgeïnteresseerden en wetenschappers maar ook voor de maatschappij.
Anna Timmerman is zelfstandig adviseur. Onder de naam fini bono werkt zij als interim-manager en bestuurder en geeft zij advies over bedrijfsontwikkeling en professionalisering. Timmerman begon haar loopbaan bij Humanity in Action, waar ze educatieve programma’s over mensenrechten ontwikkelde voor toekomstige leiders en vervolgens opklom tot directeur. Als Nederlandse directeur van internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch richtte zij het Nederlandse kantoor op (2009 – 2017) en werkte zij als consultant in de non-profitsector. Van 2020 tot 2022 was zij uitvoerend directeur voor vredesorganisatie PAX. Naast adviseur is Timmerman ook lid van het Nederlands Comité van Human Rights Watch en werkt ze aan de realisatie van een Queer Museum. Timmerman’s ervaring met mensenrechten en toewijding aan organisaties uit het maatschappelijk veld neemt zij mee naar Atria.
De voorzitter en leden van de Raad van Toezicht zijn benoemd voor een periode van drie jaar.
Over Atria
Atria is het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Nergens in Europa vind je meer informatie over gender, historie en de strijd voor gelijke rechten. We verzamelen, beheren en delen het erfgoed van vrouwen en de vrouwenbewegingen. Aan de hand van onze bijzondere collectie en op basis van wetenschappelijk onderzoek zetten we ons in voor gelijkwaardigheid en gelijke behandeling.
Bron: Atria (25-03-2024)