Follow Up: “Partnership Developer” VPRO

Fleur Kronenberg (25) is een culturele alleseter: zowel theater, dans en opera als musea en media spreken haar aan. “Eigenlijk word ik van alles op het gebied van kunst en cultuur heel erg happy”.

“Met dank aan jullie fantastische website heb ik in de afgelopen 2,5 jaar twee super werkervaringsplekken én daarna mijn droombaan gevonden,” zo begint Fleur haar enthousiaste mail aan Culturele vacatures. Daar willen we meer over horen! In deze Follow Up legt ze het uit.

Fleur had niet verwacht in de media-hoek terecht te komen, maar het bevalt haar uitstekend. Werken bij de VPRO is ‘supervet’. Op het vwo koos ze op aanraden van haar vader een Natuur & Gezondheid/ Techniek profiel, omdat je daar ‘nog alle kanten mee op kunt’. Ze dacht er even over om Farmacie te gaan studeren, maar in 6 vwo viel de keuze op Engelse Taal en Cultuur. Daarna volgde een master Museum and Gallery Studies aan de ‘fantastisch gave’ University of St Andrews in Schotland.

Eenmaal terug in Nederland was het als starter lastig om zonder werkervaring een baan te vinden. Het moest er wel sowieso een in Utrecht worden, omdat haar vriend daar woonde. “Werkervaringsplekken zijn zeldzaam en door mijn studie in het buitenland had ik een minder sterk netwerk in Nederland”, verduidelijkt Fleur. “Maar gelukkig bood Theater Utrecht me een kans als Assistent Marketing en Publiciteit. Toen ik ging kennismaken voelde het meteen goed. Daar werken was een leerzame ervaring, met een leuk team.”

Hoe ontstond je interesse in fondsenwerving en relatiebeheer?

“Na mijn tijd bij Theater Utrecht kon ik parttime aan de slag als secretariaatsmedewerker in het Frans Hals Museum in Haarlem. Deze functie die ik mocht combineren met een werkervaringsplaats op het gebied van fondsenwerving en relatiebeheer. Toen ik het lijstje met eisen daarvoor doorlas dacht ik meteen: hier word ik enthousiast van.

Ik kwam erachter dat ik al meer schrijfervaring had dan ik dacht.

Er is best overlap tussen marketing en fondsenwerving, merkte ik. Je moet je doelgroep goed kennen en sterke (marketing)plannen kunnen schrijven. Ik kwam erachter dat ik al meer schrijfervaring had dan ik dacht. Tijdens mijn studie Engels had ik veel essays moeten schrijven, die moeten goed in elkaar zitten. In feite was dit hetzelfde: je moet een goed verhaal neerzetten.”

Tijdens haar studie had Fleur een bijbaan bij Museum Speelklok, eerst als rondleider en later als medewerker marketing en communicatie. Na haar afstuderen volgden functies bij Open Monumentendag Utrecht en New Dutch Connections, een organisatie die jonge vluchtelingen ondersteunt en inspireert door middel van workshops en contact met ‘maatjes’ en coaches. Daar begon het te kriebelen: “Ik merkte dat het werken met vluchtelingen me inspireerde, maar ik miste de cultuursector.”

Laten we het over je huidige baan hebben, Partnership Developer bij de VPRO. Hoe kwam je hier terecht?

“Toen ik deze vacature zag had ik net twee maanden daarvoor een huis gekocht in Hilversum. Het zou zo bizár goed uitkomen, het leek bijna te mooi om waar te zijn. Ik was dan ook blij verrast toen ik uitgenodigd werd voor een eerste gesprek, en daarna ook nog voor een tweede. Dat ik vervolgens de baan kreeg was fantastisch! Ik ben nog steeds dankbaar voor deze kans. Het is toch bijzonder om als starter aan het werk te mogen bij zo’n groot en tof bedrijf. Ik kan het trouwens niet aanraden: je eerste huis kopen en tegelijkertijd beginnen met een nieuwe baan. Maar ik heb het hier wel ongelofelijk naar mijn zin, dus het was het zeker waard.”

Wat denk je dat de doorslag heeft gegeven om voor jou te kiezen?

“Een van de opdrachten in het proces was een presentatie. Ik heb gehoord dat die erg heeft geholpen. De avond van tevoren stond ik hem nog te oefenen voor mijn vrienden. Mijn tijd als rondleider bij Museum Speelklok heeft daar me daar goed op voorbereid, denk ik. Ik heb er geleerd om ontspannen voor een groep te staan. Het was een fijne tijd met allemaal enthousiaste jonge mensen waar ik een goede vriendengroep aan heb overgehouden. Die baan heeft me op het pad van Museumstudies in Schotland gezet, en dat leidde uiteindelijk tot deze plek bij de VPRO.”

Ik las in de vacature dat je ‘uit het aanbod van de VPRO programma’s en projecten kiest die in aanmerking komen voor sponsoring en fondsenwerving’. Hoe gaat zoiets in zijn werk?

“Dat is lastig te zeggen, het gaat namelijk iedere keer anders. Het kan zijn dat wij zelf redacties benaderen, maar het kan ook dat een redactie naar ons toekomt omdat ze denken dat we met hun programma wel iets kunnen.”

En dan?

“Op basis van de thema’s van het programma of project ga je op zoek naar fondsen of financiers die daarbij aansluiten of die er zelfs al specifiek mee bezig zijn. De Nationale Wetenschapsquiz wordt bijvoorbeeld gesteund door de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het soort fondsen en sponsors dat wij benaderen is ontzettend breed; het kan alle kanten op. Je houdt daarnaast ook rekening met de deadlines bij de fondsen en de planning van het programma. Soms moet je je aanvraag daardoor al binnen een week ingediend hebben, andere keren is er een maandenlang voortraject.

Ik schrijf meestal samen met de redactie een projectplan en daarbij maken we ook een begroting en een marketingplan. Dat geheel wordt ingediend bij een fonds. Soms kan ik het van tevoren nog toetsen of komt er juist vanuit een fonds een oproep voor bepaalde projectplannen.

Het is continu sparren met redacties, fondsen en andere betrokkenen. Voor sponsors en fondsen is het vaak ook interessant om juist de impact van een programma te ondersteunen. Dan kun je iets ‘extra’s’ om een programma heen bouwen, bijvoorbeeld een meet up.”

Hoe is het om met financiers te onderhandelen en te zorgen dat iedereen de afspraken met de sponsors naleeft?

“Ik heb zelf nog niet veel met externen om de tafel gezeten. Ik zit ook nooit alleen, de redactie van het programma is er altijd bij omdat die natuurlijk het beste op de hoogte is van de inhoud. Wij zijn er onder andere voor het maken en op papier zetten van de afspraken. Ook zijn we vaak contactpersoon voor de fondsen. Het naleven van de afspraken levert in de praktijk geen problemen op. Een mooi plan bij een programma komt vaak juist bij de redactie vandaan en die is er dan juist op gericht alles goed uit te voeren.”

De VPRO zoekt graag de verdieping door – vaak met humor – ‘buiten de gebaande paden te treden en zo bij te dragen aan nieuwe inzichten en ideeënvorming’. Was die onderzoekende, open houding voor jou een drijfveer om naar deze functie te solliciteren?

“Voor ik hier solliciteerde, was ik – zoals denk ik veel mensen – niet bezig met de vraag door welke omroep de programma’s werden gemaakt waar ik naar keek. Toen ik er op ging letten, merkte ik dat de meeste programma’s waar ik graag naar keek door de VPRO worden geproduceerd. Dat voelde meteen goed! De boodschap die de omroep uitdraagt, wordt ook echt door de mensen hier gedragen. De sfeer op kantoor is heel fijn en open; je kan zeggen wat je denkt.”

De omroep stelt in zijn missie ook gericht te zijn op technologische ontwikkelingen en veranderingen in mediagebruik. Merk je daar iets van in jouw functie?

“Medialab is daar een mooi voorbeeld van. Dit lab maakt deel uit van de afdeling Innovatie en Digitale Media van de VPRO en zoekt actief naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen door middel van nieuwe technologieën en in kruisbestuiving met andere disciplines. Het is al sinds 2015 bezig met de voorhoede van de technologische ontwikkelingen en met het onderzoeken van nieuwe manieren van storytelling. Gisteren heb ik bijvoorbeeld gezocht naar fondsen die passen bij een gaaf project van Medialab. Ik ga regelmatig met ze praten over hun toekomstplannen. Het is een leuke uitdaging om daar partners bij zoeken.”

Ik zag op LinkedIn dat je ook bestuurslid bent bij My Muse & Me van Nationale Opera en Ballet?

“Dat klopt inderdaad, dat doe ik hiernaast. Zoals ik al zei: van alle kunst en cultuur word ik enthousiast en ik ga er ook actief naar op zoek. Of dat nu theater is, dans, musea of – nu dus ook – media. My Muse & Me is een jongereninitiatief van Nationale Opera en Ballet dat nu bijna een jaar loopt en dat ik al vanaf het begin volg. Op een dag deden ze via Facebook een oproep voor bestuursleden en heb ik me opgegeven. Je kunt als jongere (tot 35 jaar) voor € 20,- per jaar lid worden van My Muse & Me (MM&M) en dan krijg je al naar gelang je leeftijd korting op voorstellingen. Per productie organiseren we bij één voorstelling leuke activiteiten om zo meer jongeren naar de opera en het ballet te krijgen. We houden dan een inleiding en een pauzeborrel. Het werkt heel goed, MM&M kaarten voor een voorstelling zijn vaak snel uitverkocht!”

Denk je dat het de korting is die jongeren over de streep trekt? Of zetten jullie bijvoorbeeld veel in op nieuwe (social media) kanalen?

“Ik denk dat het een combinatie is van beide. Als student of starter is zo’n voorstelling toch duur en korting helpt dan. Ook de activiteiten zijn een factor: het is leuk om meer te weten te komen over zo’n productie. Als je weet hoeveel mensen erbij betrokken zijn, begrijp je ook beter waarom de kaartjes best wat kosten. We proberen er een leuke ‘swing’ aan te geven. Gisteravond bij Ode aan de Meester leerde een dansdocente onze bezoekers typische Van Manen-pasjes en -houdingen. Dat was echt tof: even later zit je bij die voorstelling en zie je de dansers die bewegingen doen en dan wéét je hoe ze voelen.”

Nog even terug naar de VPRO: wat heeft je verrast aan deze baan?

“Iedere dag verrast me nog! Fondsenwerving is heel divers. “De ene keer ben ik dagen bezig met het perfectioneren van een bedankbrief of projectplan, de andere dag zit ik met redacties om tafel om te sparren over mogelijkheden bij nieuwe programma’s.” Ik leer elke dag weer bij over wat er allemaal bij komt kijken. Doordat elk project weer anders gaat, is het erg creatief werk. Dat vind ik ook het gaafste eraan. Je bent van de allereerste versie van een plan tot de laatste evaluatie betrokken bij een programma, echt van A tot Z.

Ik zou graag honderduit vertellen over hoe ik mijn projecten aanpak, maar over de programma’s waar ik nu voor werk mag ik nog niets zeggen en met de actuele programma’s heb ik niet echt te maken gehad. Dat geeft goed aan hoe je in principe altijd ‘in de toekomst’ werkt. Dat is zo ongelofelijk interessant aan dit werk: je hebt een klein stukje invloed op de ontwikkelingen.

Als je een goede financiële aansluiting kunt vinden bij een project kun je eraan bijdragen dat een mooi programma in zijn volledigheid gerealiseerd kan worden. Daarom is dit een gave plek om te mogen werken.

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl

In april 2018 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures
Tekst: Nienke Piena, Culturele vacatures
Datum: 21/02/2019