Follow Up: “Projectmanager Tentoonstellingen” Eye Filmmuseum

Sinds juli 2020 is Elise Breukers Projectmanager Tentoonstellingen bij het Eye Filmmuseum. Hoe bevalt haar werk? Hoe is het om te beginnen in coronatijd? Wat is de meerwaarde van een juniorfunctie? En hoe bevallen haar eerste stappen in de cultuursector? Ze studeerde immers pas in 2019 af.

Tijdens haar studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden organiseerde Elise al veel tentoonstellingen bij de studentengalerie. En met haar master werd ze klaargestoomd voor een rol als conservator. Het mag dus geen verrassing heten dat Elise na haar studie de tentoonstellingswereld in ging. “Ik begon als junior projectmanager bij het Centraal Museum”, vertelt Elise. “Daar kreeg ik een jaar de kans om mee te werken als volwaardig lid van het tentoonstellingsteam.”

Elise had het naar haar zin bij het Centraal Museum in Utrecht, maar de juniorpositie gold maar voor een jaar. Daarna moest ze dus op zoek naar iets nieuws. Ze vond een nieuwe baan bij een klein kunstcollectief. “Maar op de dag dat ik mijn nieuwe contract zou ondertekenen, ging alles op slot door corona. Toen is gevraagd of ik wat later wilde beginnen, maar dat werd al vrij snel veel later en uiteindelijk helemaal niet meer.”

Het Eye Filmmuseum, foto: Eye Filmmuseum, Iwan Baan

Solliciteren in coronatijd
Dus dook ze opnieuw de vacaturebanken in, op zoek naar vacatures voor projectmanagers in de cultuursector. Elise merkte dat door corona mensen minder snel reageerden op haar sollicitaties en dat er veel meer sollicitanten waren per vacature. “De hoeveelheid vacatures ging omlaag en het aantal sollicitanten omhoog”, herinnert ze.

Al snel kwam de vacature bij Eye voorbij. “En die voldeed precies aan mijn eisen.” Na een sollicitatieprocedure die door corona langer duurde dan gebruikelijk, mocht ze zich in juli 2020 officieel Projectmanager Tentoonstellingen bij het Eye Filmmuseum noemen.

Inmiddels werkt Elise dus alweer bijna een half jaar bij Eye, maar het kennismakingsproces met collega’s en de organisatie is nog steeds bezig. “Omdat ik meewerk aan de opbouw van tentoonstellingen, mag ik gelukkig af en toe nog naar kantoor. Maar minder dan ik zou willen, dus alles gaat wat langzamer. Gelukkig hebben we een leuk team en zien we elkaar regelmatig online.”

Juniorfunctie
Bij haar huidige functie heeft ze veel aan de ervaring die ze opdeed als junior projectmanager bij het Centraal Museum. “Je leert enorm veel, alleen al door te gaan werken”, zegt Elise. “Het heeft enorm bevestigd dat dit is wat ik wil gaan doen.” En het gaf haar de zekerheid mee om tijdens sollicitaties te kunnen zeggen dat ze geschikt was. “Zonder zo’n functie is dat toch moeilijker, omdat je dan nog niet hebt bewezen dat je iets kan.” Tot slot was haar jaar bij het Centraal Museum ook een bevestiging dat ze vooral de praktische kant van tentoonstellingen ontzettend leuk vindt. “De inhoudelijke kant vind ik ook heel leuk, maar ik ben toch meer een doener dan een onderzoeker.”

Ik ben toch meer een doener dan een onderzoeker

Als projectmanager tentoonstellingen bij Eye bereid ze dan ook de praktische kanten van de tentoonstellingen voor. Elise: “De curator doet onderzoek, bepaalt de inhoud en inrichting, benadert kunstenaars en schrijft de teksten. Ik zorg ervoor dat de productie op rolletjes loopt. Het leukste aan projectmanagement vind ik het op de vloer staan met z’n allen. Alle punten bij elkaar binden voor het neerzetten van een mooie tentoonstelling.”

Diversiteit
In het Eye Filmmuseum worden uiteraard vooral tentoonstellingen gemaakt over film en filmmakers. Elise is zelf op academisch vlak niet per se geïnteresseerd in film. “Natuurlijk kijk ik graag films, maar het is niet mijn eerste interesse. Ik maak gewoon heel graag tentoonstellingen. Juist de diversiteit aan onderwerpen waar je je mee bezig mag houden spreekt me aan. Daarbij vind ik het Eye als museum en de manier waarop zij film benaderen heel erg leuk. Ik zou niet bij een museum kunnen werken waar tentoonstellingen worden gemaakt die ik zelf niet interessant vind.”

Leopold Emmen, schets voor filminstallatie, 2020-2021, Jubileumtentoonstelling

Jubileumtentoonstelling
Door corona is de tentoonstellings-planning van Eye hier en daar aangepast. “Wat al stond gaat wel door, maar de tentoonstellingen hebben een langere aanloopperiode gekregen”, aldus Elise. “Maar er komen een paar mooie tentoonstellingen aan. Zo bestaat Eye volgend jaar 75 jaar en dat jubileum gaan we vieren met een spannend project waarbij we vijf filmmakers uit verschillende werelddelen hebben gevraagd om ruimtelijk werk te maken voor de ruimtes van Eye. Normaal werken zij natuurlijk op doek, maar nu krijgen we echte filmische installaties.” De jubileumtentoonstelling is te zien van 23 januari tot 9 mei. “En daarna gaan we weer verder met hele leuke nieuwe projecten!”

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl

In maart 2020 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures
Tekst: Thijs van Beusekom, Culturele vacatures
Datum: 11/12/2020