Follow Up: “Marketing- en Publiciteitsmedewerker” Theater Gnaffel

Sinds zes weken is Jolanda Koopman werkzaam als Marketing- en Publiciteitsmedewerker bij Theater Gnaffel in Zwolle. Gnaffel? Ja, Gnaffel, het jeugdtheatergezelschap dat voorstellingen maakt met poppen en mensen; een uniek genre in Nederland. Waarom zette ze de stap vanuit de commerciële sector naar de cultuursector?

Als freelancer op het gebied van content marketing was Jolanda op zoek naar een nieuwe klus voor erbij. Op social media zag ze de vacature voor Marketing- en Publiciteitsmedewerker bij Theater Gnaffel voorbij komen, nota bene in haar eigen woonplaats Zwolle. Toen ze de functieomschrijving las, werd ze enthousiast.

Waarom besloot je te solliciteren?

Ik wilde graag weer werken voor de culturele sector, liefst op het gebied van theatermarketing wat in 2004 mijn afstudeerspecialisatie was. Tijdens en na mijn afstuderen heb ik een paar jaar in de cultuursector gewerkt, maar daarna ook jarenlang in de commerciële sector. Na tien jaar wilde ik me weer laten inspireren door cultuur.

Wat houdt je functie in?

Ik verzorg de publiciteit van de lopende en de komende voorstellingen van Theater Gnaffel. Ik hou de website en social media bij, schrijf persberichten, email nieuwsbrieven en teksten voor theaterbrochures en begeleid de productie van flyers en affiches.

Aan het begin van het komende theaterseizoen ga ik onze nieuwe contentmarketingstrategie uitrollen. Deze strategie is – al voor mijn komst – ontwikkeld door contentmarketingbureau The Post. Het idee van deze strategie is dat de publiciteit en marketing niet meer hap snap is, maar dat via alle online en offline kanalen één verhaallijn en één beleving wordt overgebracht, waardoor de doelgroep Theater Gnaffel goed weet te vinden, zich vervolgens betrokken voelt, en daarna geactiveerd wordt om een voorstelling te gaan bezoeken.

Een voorbeeld hiervan is dat we op onze website of social media niet alleen zeggen: koop een kaartje voor onze nieuwe voorstelling, maar dat we via blogs en vlogs het maakproces van een voorstelling laten zien en bijvoorbeeld tips geven over hoe je je kinderen kan voorbereiden op de voorstelling.

Hoe definieer je content marketing?

Content marketing is voor mij je doelgroep aantrekken met relevante content om die doelgroep vervolgens aan je te binden en aan te zetten tot actie.
Hoe? Door content aan te bieden die het publiek echt helpt, via het juiste kanaal en op het juiste moment. Theater Gnaffel heeft een sterke identiteit en er valt zoveel moois te vertellen. Natuurlijk over de voorstellingen, maar ook over de thematiek, het maakproces, het contact met docenten en met de jonge makers, bijvoorbeeld van ArtEZ, met wie we samenwerken.

Wat is jouw doel en ambitie in deze functie?

Het doel is enerzijds om het publiek naar de voorstellingen van Theater Gnaffel te krijgen en anderzijds om de naamsbekendheid van Theater Gnaffel in het algemeen te vergroten.

Hoe bevalt je nieuwe baan?

De sfeer op kantoor is goed, je kan jezelf zijn, dat vind ik echt heel fijn. Verder heb ik het ook erg naar mijn zin in de theatersector en om te werken op het gebied van content marketing voor de doelgroep kinderen.

Waarom past deze baan bij je?

In de vacature gaven ze aan op zoek te zijn naar een creatieve, zelfstandige aanpakker. Ik dacht: dat ben ik! Ik vind het leuk om dingen te bedenken, maar ook om het vervolgens zelf uit te voeren. En dat kan in zo’n kleine organisatie bestaande uit vijf mensen en daarnaast een flexibele schil van freelancers. Die korte lijntjes in de organisatie vind ik prettig.

Behalve dat dit werk bij mijn persoonlijkheid past, breng ik ook tien jaar ervaring mee met content marketing in de commerciële sector, waar vaak meer budget is. Dat voelt als een rugzak waarvan ik de inhoud nu kan inzetten voor de culturele sector.

Wat is je achtergrond qua werk en opleiding?

Ik heb Vrijetijdskunde gestudeerd aan de Hogeschool in Leeuwarden. De studie houdt zich bezig met alle gebieden waar mensen hun vrije tijd doorbrengen van de Efteling of vakantie-accommodaties tot sport en cultuur. En dan vanuit alle verschillende facetten: van bedrijfscoördinatie en -administratie tot communicatie en marketing.

Ik vond de module Kunst & Cultuur het leukste en heb in het laatste jaar een jaar stage gelopen op de afdeling Communicatie van de Stadsschouwburg in Haarlem. Vanuit het kantoor hoorde je de gezelschappen repeteren. Ik mocht zo veel voorstellingen zien als ik wilde, dus drie, vier avonden in de week zat ik in het publiek. Dat vond ik geweldig! Na dat stagejaar kon ik er nog een jaar blijven werken, heel leuk en leerzaam.

Na mijn afstuderen heb ik drie jaar de communicatie en marketing gedaan voor het Grachtenfestival in Amsterdam. Daarna wilde ik een nieuwe uitdaging en ben ik meer in de commerciële hoek terechtgekomen bij Sanoma Media bij de woonbladen en de woonbeurs en later in het verzekeringswezen.

Toen ik zeven jaar geleden mijn vriend leerde kennen en naar Zwolle verhuisde, ben ik als freelancer op het gebied van content marketing gaan werken. Toen ik laatst met mijn zoon naar een theatervoorstelling ging en zag hoe hij daarvan genoot, ging het kriebelen om weer voor die sector aan het werk te gaan.

Wat doe je ernaast?

Ik werk anderhalve dag in de week bij Theater Gnaffel. Daarnaast doe ik van huis uit marketing en communicatie voor twee andere opdrachtgevers, onder andere voor een designbeurs. Dat valt goed te combineren.

Wat is het grootste verschil tussen je werk voor Theater Gnaffel en andere opdrachtgevers?

Werken in de culturele sector en werken met kinderen geeft me een andere voldoening. Ik heb het gevoel dat je met creativiteit, met de voorstellingen, ècht wat kunt toevoegen en kinderen kunt raken. Daar zet ik me graag voor in. Ik hoop dat mijn kinderen als ze wat ouder zijn nog steeds graag naar het theater gaan.

Werken in de cultuursector geeft me een andere voldoening

Wie is Gnaffel?

Gnaffel is de eerste pop, het moddermannetje, die artistiek directeur Elout Hol maakte voor zijn eerste voorstelling in 1987. Het is een unieke naam die we natuurlijk inzetten in de marketing.

Waar worden de voorstellingen gespeeld?

In ons eigen kantoorpand hebben we een vlakke vloer om te repeteren, maar geen tribune voor het publiek. We spelen in theaters, op festivals en op scholen door het hele land en soms ook in België en Duitsland. De voorstelling ‘Oma, mag ik mijn pop terug’ over dementie hebben we ook in verzorgingshuizen gespeeld waar de scholieren naartoe kwamen. De ouderen en de kinderen vonden dat fantastisch.

Op welke doelgroepen richt je je met de marketing en publiciteit?

We richten ons op kinderen en hun ouders, maar ook op schoolkinderen en leerkrachten, vooral van het basisonderwijs, sinds kort ook van het voortgezet onderwijs. Door de gelaagdheid in de voorstellingen en de humor zijn de voorstellingen ook voor volwassenen aansprekend.

Wat is de grootste uitdaging voor jou komende tijd?

Om met de nieuwe contentmarketingstrategie de naamsbekendheid van Theater Gnaffel te vergroten, zowel regionaal als landelijk en zowel bij het publiek als bij stakeholders, waaronder theaters, onderwijsinstellingen, festivals en bij onze financiers zoals fondsen en andere subsidiegevers.

Voor mij is content marketing echt dé manier om dat doel te bereiken. Als we de nieuwe strategie in september uitrollen, is het belangrijk om tegelijkertijd te gaan monitoren wat de effecten zijn. We stellen de kwalitatieve en kwantitatieve doelen vast waar we naartoe willen werken.

Vervolgens gaan we meten – onder andere met Google Analytics – hoeveel bezoekers we hebben op de website, wat het bounce percentage is [red: percentage dat niet doorklikt]. Ook kijken we hoeveel nieuwe aanmelden we krijgen voor de e-mail nieuwsbrief, hoeveel workshop-aanmeldingen er binnenkomen, wat de kaartverkoop doet en wat voor reacties we krijgen op de voorstellingen.

Ik heb het gevoel dat je met creativiteit mensen echt kunt raken

Wat vind je waardevol aan je werk?

Ik ben er trots op dat ik nu werk doe waarbij ik wat kan betekenen voor kinderen. Daar krijg ik energie van!

Wat hoop je dat mensen meenemen van hun bezoek aan Theater Gnaffel?

Ik hoop dat ze geraakt worden door de voorstelling; met een lach, een traan of een bepaald gevoel. Dat ze even in een andere wereld zijn, waardoor ze aan het denken worden gezet of wat aanleiding kan geven tot een gesprek. Dat heb ik nu een paar keer meegemaakt, dat een voorstelling deuren opent om een mooi gesprek te hebben met leerlingen.

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl

In april en mei 2019 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures
Tekst: Mireille de Putter, Culturele vacatures
Fotograaf: Erik Franssen
Datum: 04/07/2019