Close Up ZZP-geluk: “Zakelijk Leider”

Het wemelt in de cultuursector van de zzp’ers en freelancers. Veel van hen zouden maar al te graag een vast contract bemachtigen, al was het maar om af te zijn van alle administratieve rompslomp en financiële onzekerheid. Zo niet Corien van der Poll. Zij ging van freelance naar vaste dienst en weer terug. Haar ondernemersdrift begon toch weer te kriebelen. “Ik merkte op een gegeven moment de beperkingen van een vaste baan bij een kleine instelling.”

Corien van der Poll (49) werkt als zakelijk leider bij Theater de Plaats en bij Toneelgroep Echo, beide uit Arnhem. Deze twee freelance klussen begonnen toevallig allebei op 1 oktober, dus haar weken zijn momenteel aardig gevuld. “Ik ben nog aan het inwerken, dus dat vraagt wat meer aandacht en tijd. Ik draai meer uren dan hiervoor, maar het werk is heel leuk!”, zegt ze enthousiast. Maar wat doet ze dan precies als zakelijk leider? “Ik maak op alle vlakken mogelijk wat het gezelschap aan artistieke producties wil brengen. Van financiering en subsidies tot vergunningen.”

Theater de Plaats en Toneelgroep Echo dus. De eerste is een muziektheatergezelschap dat veel voorstellingen op locatie maakt, zowel met amateurs als professionals. Dat gaat van wijkprojecten tot en met voorstellingen op grote locaties. Toneelgroep Echo is weer net wat anders. Deze theatermakers produceren meestal twee voorstellingen per jaar waarmee ze langs de Nederlandse theaters gaan. Corien: “Dat maakt het werk afwisselend. Bij Echo ben ik bijvoorbeeld veel meer bezig met marketing dan bij De Plaats, omdat de voorstelling verkocht moet worden aan theaters.”

Van interieurstylist naar artistiek coördinator naar zakelijk leider
Voordat Corien aan de slag ging als freelance zakelijk leider was ze al eerder actief als zelfstandig ondernemer. “Ik begon als interieurstylist, maar na verloop van tijd werd dat werk me te commercieel. Toen ben ik me gaan richten op fotografie en op de organisatie van allerlei kunstzinnige projecten.” In 2003 werd Corien moeder. Ze had behoefte aan meer vastigheid en reageerde op een vaste baan bij Huis van Puck. Uiteindelijk zou ze daar negen jaar als Artistiek Coördinator werkzaam blijven. “Huis van Puck vervult meer een faciliterende rol: er worden workshops, cursussen en een regieopleiding gegeven. Verder worden er repetitieruimtes verhuurd en is er een kleine theaterzaal.”

In de loop van die negen jaren ging Corien zich steeds meer met de bedrijfsvoering van Puck bemoeien. Ze startte een deeltijdopleiding Bedrijfskunde, maar begon ook langzaam de beperkingen van een vaste baan bij een kleine instelling te merken. Corien: “Voor mijn gevoel was ik op een gegeven moment uitgegroeid en toe aan een nieuwe uitdaging. Daarom heb ik er afgelopen jaar voor gekozen om weer op eigen benen te staan.” Via Culturele vacatures zag ze een vacature voor een freelance zakelijk leider en zodoende kwam ze terecht bij haar huidige werkgevers. “Ik heb theater altijd al interessant gevonden. Ik merk dat ik veel voldoening haal uit het organiseren van de hele boel. Hoe pakken we dit aan? Wat is er voor nodig? Mijn kracht ligt echt bij het organisatorische gedeelte.”

Hard werken voor weinig geld
Corien erkent dat zelfstandigen soms in een lastig parket terechtkomen. “Veel opdrachten worden krap ingeschaald qua uren, wat er weer voor zorgt dat veel zzp’ers heel hard werken voor weinig geld. Je moet daar als werknemer wel over blijven klagen, anders wordt het een verkapte manier om dingen voor zo min mogelijk geld te financieren”, zegt ze. Zelf stuurt Corien ook freelancers aan. “Ik vind het erg belangrijk om mensen op waarde te schatten. Tegen iedereen die ik aanstuur zeg ik ook altijd: houd je uren bij en laat weten als dit niet realistisch is.”

Jij bent degene die aan moet geven als ze over je grens heengaan.

Aan alle beginnende zzp’ers wil Corien dan ook meegeven: bewaak je grenzen. Corien: “Jij bent degene die aan moet geven als ze over je grens heengaan. Heel veel mensen branden af, dat is helemaal niet nodig. Goed werkgeverschap is erg belangrijk. Ik vind dat besturen van culturele instanties daar nog meer hun verantwoordelijkheid voor mogen nemen. Geef dus aan wanneer een opdracht niet meer haalbaar is binnen de gestelde uren!”

De meeste mensen in de cultuursector werken vanuit een grote passie voor hun beroep. Het zijn vaak bijzondere beroepen en in onze rubriek Close Up zoeken we uit wat deze beroepen inhouden.

Tekst: Thijs van Beusekom, Culturele vacatures
Datum: 29/11/2018