Een bezoekje aan Hanzestad Deventer is niet alleen de moeite waard vanwege het gezellige centrum en de mooie ligging aan de IJssel. Ook de vele evenementen maken van de stad een fijne plek om te zijn. Sinds januari van dit jaar speelt Adrie van Essen (47) een centrale rol in de organisatie van de verschillende activiteiten in de stad. Als nieuwe artistiek leider van evenementenbureau dEVENTer is hij onder andere verantwoordelijk voor de festivals Deventer op Stelten, het Dickens Festijn en de Deventer Boekenmarkt.
“Interessant en ontzettend leuk”, zegt Adrie als hem wordt gevraagd naar zijn eerste maanden bij dEVENTer. “Het is een fijn team en ik ben warm opgenomen. Ik was bekend met de evenementen in Deventer en ik kende sommige mensen al, dus dat maakte de inloopperiode wat makkelijker.” Het is niet gek dat hij al bekend is met de stad en zijn mensen, hij woont er immers al zo’n twintig jaar. Waar hij voorheen enkel als bezoeker naar de verschillende festivals ging, ziet hij als artistiek leider de andere kant van al die evenementen. “Al was ik als bezoeker door mijn werk ook al professioneel geïnteresseerd”, voegt hij toe. Maar daarover later meer.
De heilige graal van buitentheater
Het was zeker geen uitgemaakte zaak dat Adrie in Deventer zou gaan werken. Sterker nog: lange tijd deed hij dat liever niet. “Ik wilde heel lang niet in mijn eigen stad werken. Ik wilde hier vooral wonen en genieten.” Dat veranderde echter toen de functie van artistiek leider voorbijkwam. “Toen dacht ik: dit is de kers op de taart. Mijn voorgangers hebben in twintig, dertig jaar tijd waanzinnige evenementen opgebouwd. Ze hebben echt geweldig werk afgeleverd.” Een van die evenementen is Deventer op Stelten, een straattheaterfestival. “Dat ligt van al die evenementen het dichtst bij mij”, zegt Adrie. “Het is echt een heilige graal in de wereld van buitentheater. Dat ik daar nu over mag beslissen en het mede tot stand mag laten komen is fantastisch!”
Adrie’s voorliefde voor (buiten)theater heeft hij overgenomen van zijn vrouw. Hij leerde haar kennen nog voordat ze een opleiding tot docent theater ging doen. “Zij heeft mij de theaterwereld laten zien. Daardoor werd het interessanter: niet om zelf op het podium te staan, maar om te zien wat mensen op het toneel kunnen brengen en hoe je in vervoering kunt raken.” Zelf komt Adrie uit de textiel-hoek, als ontwerper van kleding. Ook een creatief beroep dus, maar wel iets heel anders. Per toeval kwam hij terecht in de wereld van buitentheater.
Ik had geen idee, maar het leek me best leuk
Het begin: Koninginnedag
Zijn carrière in de theaterwereld begon op een Koninginnedag in Apeldoorn. Adrie: “Ze zochten vrijwilligers die mee wilden werken aan de organisatie van die dag. Dat jaar bood ik me aan, ik had wel zin om iets te doen. Er was iemand gestopt die het programma van straattheater regelde. Ik had geen idee, maar het leek me best leuk.” Als vrijwilliger regelde Adrie een aantal jaar achter elkaar het straattheaterprogramma van Koninginnedag. Het liefst deed hij dat allemaal zelf. Hij deed het met veel plezier en leerde veel mensen kennen. Adrie bleef niet onopgemerkt, want uiteindelijk werd hij benaderd door Kunsten op Straat.
Bij Kunsten op Straat organiseerde Adrie verschillende evenementen en begeleidde hij via de Werkplaats Diepenheim residencies voor theatermakers en kunstenaars. In de loop van de jaren kreeg hij steeds meer opdrachten en deed hij steeds meer tegelijkertijd. Het grootste deel van zijn tijd voor Stichting Kunsten op Straat werd besteed aan een rondreizend festival in Overijssel met straattheater. Daarnaast hielp hij ook mee in de organisatie van heel wat andere evenementen in Overijssel en Gelderland.
De ‘Adrie-stempel’
Zo bezien lijkt Adrie dus in de wieg gelegd voor de rol als artistiek leider bij dEVENTer. Maar hij blijft bescheiden. Van een duidelijke ‘Adrie-stempel’ wil hij nog niet spreken. “Maar ik hoop dat mensen in de toekomst mijn hand wat meer zullen zien”, voegt hij toe. Niet dat hij nu al gigantische veranderingen wil doorvoeren, voor zijn voorgangers heeft hij immers niets dan lof: “Mijn voorgangers hebben van Deventer op Stelten en de andere evenementen van dEVENTer festivals gemaakt met een internationale uitstraling. Zij zagen een enorm potentieel en hebben een groot netwerk opgebouwd in Deventer en de provincie. Ze hebben de hele stad als speelplek benoemd, waarmee ze ook meteen de stad Deventer promootten. Veel partners gingen mee in dat idee.”
Toch veranderen er onder Adrie’s leiding al wat dingen. “Omdat het best veel is, al die evenementen, proberen we wat meer structuur te creëren. We trekken mensen aan met een eigen expertise (bijvoorbeeld PR of Programma, red.), waardoor we meer rust en ruimte krijgen binnen de organisatie om al die evenementen te organiseren.” Ook is Adrie met zijn collega’s bezig met de uitbreiding van het Dickens Festijn en de Boekenmarkt. “Met name de Boekenmarkt”, zegt Adrie. “Daar gaan we een evenement aan koppelen, Woordwaarde. Een festival waarin het woord centraal staat. De Boekenmarkt blijft wel leidend, maar dit nieuwe evenement komt daarbij.”
Een warm bad
Adrie kan zijn enthousiasme moeilijk bedwingen als het over straattheater gaat: “Als het ergens een warm bad is, dan wel in het buitentheatercircuit. Er is weinig gedoe, weinig haat en nijd, geen afgunst naar elkaar en iedereen schiet elkaar te hulp. Omdat de makers altijd al gewend waren aan een nomadenbestaan en een wat makkelijker leven, denk ik dat ze de coronaperiode iets makkelijker zijn doorgekomen dan veel binnentheater. Daarnaast is het straattheater heel toegankelijk en laagdrempelig, voor een heel breed publiek. Zo is er bij Deventer op Stelten voor ieder wat wils en betaal je geen toegang. Als je iets niks vindt, kun je weggaan. En als je iets heel mooi vindt, kun je dichterbij gaan staan. Daarom ben ik ook zo enthousiast over mijn vakgebied. Ik ambieer het echt niet om zelf in theater te spelen, maar als ik via mijn artistiek leiderschap bij dEVENTer kan bijdragen aan het laten ervaren van allerlei emoties en een andere blik op de maatschappij, dan ben ik heel tevreden.”
In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl!