Nieuwe Directeur: Luther Museum

Foto: Victor Wennekes

Per december 2023 start Steven van Teeseling als directeur van het Luther Museum, één van de mooiste onbekende monumenten in Amsterdam. Een nieuwe stap waarmee van Teeseling zich verder gaat verdiepen in de museale wereld en die van het cultureel erfgoed.

Over het Luther Museum
Het Luther Museum is gevestigd in gebouw Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht in het hartje van Amsterdam en is sinds 2019 publiek toegankelijk. Het fraaie museum is gebouwd als Oude Mannen- en Vrouwenhuis en speelde een grote rol bij de opvang van armen, ouderen en wezen door de Evangelisch-Lutherse diaconie. Het gebouw zelf – met de regentenkamers en een kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. De collectie bestaat verder uit schilderijen van onder meer Ruysdael en Breenbergh, zilver, bijzondere boeken en authentieke meubelstukken, maar ook uit hedendaagse kunstopdrachten van o.m. Jan Hoek, Daniëlle van Ark en Nelson Carrilho.

Steven van Teeseling: “Mijn missie voor de komende jaren is om het museum, de collectie en het Lutherse erfgoed meer zichtbaar te maken en voor een breed publiek een programma te maken vanuit de waarden van de Nederlandse lutherse gemeenschap: middenin de maatschappij van nu en met ruimte voor inspiratie, (zelf)onderzoek, nuance en experiment. Ik kijk er enorm naar uit om met bestuur en het team van het Luther Museum aan het werk te gaan en samen verder te bouwen aan een actueel museum voor verbinding en engagement. Wees welkom!”

Over Steven van Teeseling
Steven van Teeseling was eerder directeur van Sonsbeek & State of Fashion te Arnhem, en tevens onder meer werkzaam als Head of Innovation and Communication bij het Mondriaan Fonds. Daarnaast is hij lid van verscheidene commissies, waaronder P/////AKT, Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en de Commissie Cultuurprijzen Nijmegen.

Bron: Luther Museum (05-12-2023)

In september en oktober 2023 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures