Nieuwe Directeur: Elisabeth Weeshuis Museum

Dirk Janse. Foto: Rob Higler / Elisabeth Weeshuis Museum

Per 1 december is Dirk Janse (42) benoemd als directeur van het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg. Hij volgt Leonieke Terlouw op, die al eerder naar een andere functie vertrok.

Dirk Janse, opgeleid als historicus, was de afgelopen jaren werkzaam bij Erfgoed Gelderland als Hoofd Collecties. Daarvoor was hij onder meer werkzaam bij het Rijksmuseum, Amsterdam, het Nationaal Archief in Den Haag en bij Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), eveneens in Den Haag.

Dirk Janse: ‘Een stad als Culemborg verdient een museum waar bewoners, bezoekers en kinderen zich kunnen verwonderen over het verleden. Waar ze kunnen ervaren hoe het er in andere tijden aan toe ging. Waar ze de tijd kunnen voelen en de verhalen kunnen horen over de levens die zich hier in deze stad hebben afgespeeld. Het weeshuis en de tuin zijn een schitterend decor om deze verhalen op verschillende manieren te vertellen, met exposities, onderwijs en activiteiten. Zo’n kijk op het verleden laat je ook in het dagelijks leven met andere ogen kijken. Het verbreedt je blik en verdiept je begrip. Het is een eer daaraan bij te mogen dragen.

Ik hoop dat de komende tijd zo veel mogelijk mensen ons een bezoek zullen brengen en verheug me erop iedereen te mogen verwelkomen. Bijvoorbeeld bij de ontroerende tentoonstelling Wij waren wees over de kinderen die in ons weeshuis opgroeiden.’

Over het Elisabeth Weeshuis Museum
Het Elisabeth Weeshuis gaf vier eeuwen lang onderdak aan zo’n 700 weeskinderen. Jongens en meisjes die hun ouders hadden verloren door ziekte of bijvoorbeeld een brand. Kinderen uit vaak kleine arbeidershuisjes werden gebracht naar het grote statige weeshuis in de binnenstad van Culemborg. Dat moet overweldigend zijn geweest. Het weeshuis was een wereld op zich. Met washuis, bakhuis, bierbrouwerij, boerderij en een grote moestuin en boomgaard. Nu is er een kindermuseum waar je het leven van toen kunt beleven.

Bron: Elisabeth Weeshuis Museum (21-12-2023)

In augustus 2023 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures