Nieuwe Conservator Oude Kunst: Frans Hals Museum

Christi Klinkert

Christi Klinkert (1974) wordt per half februari 2024 de nieuwe senior conservator oude kunst bij het Frans Hals Museum in Haarlem. Ze volgt hiermee Norbert Middelkoop op, die na een driejarige detachering weer volledig gaat werken voor het Amsterdam Museum.

Christi Klinkert is een gerenommeerd conservator, gespecialiseerd in zestiende- en zeventiende-eeuwse Noord-Nederlandse kunst. Bij Stedelijk Museum Alkmaar heeft ze haar sporen verdiend met zeer goed ontvangen tentoonstellingen, diverse ambitieuze aankopen, de begeleiding van omvangrijke restauratieprojecten en het inhoudelijk aansturen van de nieuwe vaste collectieopstelling, die daar medio 2024 opent.

Lidewij de Koekkoek, directeur Frans Hals Museum: “We zijn heel blij dat Christi Klinkert het Frans Hals-team komt versterken. Met haar grote kennis van de zestiende- en zeventiende-eeuwse Noord-Nederlandse schilderkunst zal zij de breedte en het belang van onze collectie aansprekend voor het voetlicht kunnen brengen. Gecombineerd met haar grote ervaring, creatieve en nieuwsgierige geest en publieksgerichte houding zal ze sterk bijdragen aan het versterken van de relevantie van onze collectie voor fans en nieuw publiek. De komende jaren kan ze zich met diverse museumcollega’s volop richten op nieuwe tentoonstellingen en onderzoeksprojecten over onze rijke collectie. Als eerste staat de tentoonstelling over Maarten van Heemskerck (1498-1574) op stapel, een samenwerkingsproject dat najaar 2024 gelijktijdig op drie locaties te zien zal zijn: Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en Teylers Museum.”

Christi Klinkert: “Het conservatorschap bij het Frans Hals Museum is voor mij een droom die uitkomt. De collectie zestiende- en zeventiende-eeuwse schilderijen is van internationaal top niveau – daarmee te kunnen werken beschouw ik als een groot voorrecht. Een heel aantal kunstwerken in de collectie is me overigens al vertrouwd, omdat ze gemaakt zijn door meesters die geboren werden of werkten in Alkmaar: Caesar en Allart van Everdingen en Maarten van Heemskerck bijvoorbeeld. Ik verheug me erop de collectie in de breedte te leren kennen en er, samen met de conservatoren moderne en hedendaagse kunst en anderen binnen het museumteam, inspirerende tentoonstellingen mee te maken.”

Dr. Christi Klinkert (1974) studeerde en promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Aansluitend werkte ze bij het Rijksmuseum, voordat ze in 2009 aantrad als conservator bij Stedelijk Museum Alkmaar. Daar maakte ze diverse tentoonstellingen over oude meesters die in Alkmaar gewerkt hebben, zoals Caesar van Everdingen (2016-2017), Allart van Everdingen (2021-2022), en over andere onderwerpen die met de stad verbonden zijn, zoals Plantage Alkmaar in Suriname (2022-2023) en het memorieboek van de Alkmaarse Maria van Nesse (2022-2023). Ze begeleidde de restauratie van onder andere enkele grote schuttersstukken en wist ook belangrijke objecten toe te voegen aan de collectie, zoals schilderijen van Salomon van Ruysdael en Emanuel de Witte.

Over het Frans Hals Museum
Het Frans Hals Museum is hét kunstmuseum van Haarlem, met een collectie van internationale klasse en een sterke lokale verankering. Het museum bewaart en presenteert de kunst van Haarlem, voor bewoners en bezoekers van de stad, voor nu en voor de toekomst. Het museum is vernoemd naar Frans Hals, de in zijn tijd vernieuwende kunstenaar met een bijzonder oog voor de mens.

Bron: Frans Hals Museum (07-12-2023)

In september en oktober 2023 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures