Nieuwe Directeur-Bestuurder: Cultuurhuis Wherelant

Eveline Tijmstra

Eind februari zwaait José van den Hurk af als directeur-bestuurder van Cultuurhuis Wherelant in Purmerend, omdat zij dan de pensioengerechte leeftijd heeft bereikt. Cultuurhuis Wherelant heeft in oudwethouder Eveline Tijmstra haar opvolger gevonden.

Tijmstra was van 2016 tot en met 2022 Wethouder Jeugd, Zorg, Cultuur en
Openbare ruimte voor de Gemeente Purmerend. Geen onbekende dus voor de stad en voor de mensen bij Cultuurhuis Wherelant. Ze kent vanzelfsprekend het culturele veld in Purmerend goed, heeft inhoudelijke kennis van actuele maatschappelijke thema’s en een brede bestuurlijke ervaring. Dit, in combinatie met haar passie voor kunst en cultuur in het algemeen, maakt dat de Raad van Toezicht én het personeel er van overtuigd zijn dat de toekomst van Cultuurhuis Wherelant bij haar in goede handen is.

Eveline Tijmstra ziet een duidelijke taak voor Cultuurhuis Wherelant: “Cultuur prikkelt, inspireert, kan aanzetten tot nadenken en zorgt voor ontspanning en plezier. De veelzijdigheid van kunst en cultuur heeft één ding gemeen, het zorgt voor verbinding in de samenleving. Een maatschappelijk opgave waaraan ik graag een bijdrage wil leveren. Samen met een aantal andere grotere culturele organisaties vormt Cultuurhuis Wherelant één van de belangrijkste pijlers waar het cultureelmaatschappelijke veld in Purmerend en omstreken op rust. De verbinding die Cultuurhuis Wherelant legt tussen kunst en het sociaal domein is uniek en heeft een grote maatschappelijke meerwaarde.

Wat mij drijft in mijn werk is dat ik maatschappelijk impact wil maken, om zo bij te dragen aan een samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet. Cultuurhuis Wherelant is een organisatie die hier voor staat. Niet alleen met kunstlessen in de vrije tijd, maar bijvoorbeeld ook door het aanbieden van cultuureducatie op scholen, waardoor kinderen hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen, door de oprichting van de theaterschool voor jongeren met een verstandelijke beperking of de kunstlessen voor Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers waarmee op een prachtige manier invulling gegeven werd aan een maatschappelijke taak.”

Ook huidig directeur-bestuurder José van de Hurk is zeer content met de aanstelling van Tijmstra. Of, zoals José dat zelf formuleert: “Eveline krijgt de allerleukste baan van Purmerend! In onze eerdere samenwerking is voor mij heel duidelijk gebleken dat haar hart echt bij kunst en cultuur ligt. Ik heb veel vertrouwen in haar en dat maakt voor mij het loslaten van Wherelant straks ietsje makkelijker.”

José van den Hurk zal op 25 februari in Theater De Purmaryn, tijdens de feestelijke show ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum, afscheid nemen als boegbeeld van Cultuurhuis Wherelant. Eveline Tijmstra neemt dan op 26 februari het stokje van haar over. Voor die tijd zal zij naar alle waarschijnlijkheid haar gezicht al regelmatig in Cultuurhuis Wherelant laten zien.

Over Cultuurhuis Wherelant
Bij Cultuurhuis Wherelant ben je welkom om het plezier te beleven en te ervaren van beeldende kunst, fotografie, vormgeving, theater en dans. Daag jezelf uit om op eigen wijze creatief aan de slag te gaan. Van beginner tot vergevorderd, van jong tot oud, met of zonder beperking: in ons uitgebreide aanbod van cursussen en workshops is vast iets te vinden dat bij jou past. Cultuurhuis Wherelant is specialist in kunsteducatie op maat in het onderwijs. Met hun programma’s en projecten voor speciale groepen zorgen zij ervoor dat iedereen mee kan doen.

Bron: Cultuurhuis Wherelant (11-12-2023)