Nieuwe Tweede Violist: Matangi Quartet

Hannelore De Vuyst (tweede van links)

Matangi Quartet is met de aanstelling van Hannelore De Vuyst weer compleet. Begin dit jaar verliet medeoprichter en tweede violist Daniel Torrico het vermaarde strijkkwartet na 23 jaar samenwerking. De zoektocht van afgelopen maanden naar een nieuwe violist is succesvol afgerond.

“Hannelore is een enorme enthousiasteling met een aanstekelijke drive en een grenzeloze nieuwsgierigheid. Niet alleen als speler maar ook als persoonlijkheid een aanwinst voor Matangi. Hannelore bezit de juiste tools om ons weer compleet te maken”, aldus kwartetleden Maria-Paula Majoor, Karsten Kleijer en Arno van der Vuurst. Matangi staat hiermee enthousiast in de startblokken voor haar 25-jarige jubileum in 2024.

“Matangi Quartet is voor mij een bijzonder ensemble vanwege het prachtige spel, diverse repertoire en de muzikale en persoonlijke warmte, jarenlange ervaring en liefde voor het strijkkwartet. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik hier nu deel van uit mag maken en heb enorm veel zin in de toekomst!” – Hannelore De Vuyst

Biografie Hannelore De Vuyst
Hannelore De Vuyst (Wetteren, België 1995) begon haar studie in 2012 aan School of Arts, Conservatorium te Gent bij docent Alessandro Moccia. Tijdens haar bacheloropleiding ging ze in 2015 op Erasmusuitwisseling naar de F. Liszt Academy in Boedapest waar ze les kreeg van Katalin Kokas en Barnabás Kelemen. Vervolgens zette ze haar reis voort en werd ze toegelaten tot de masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam in de klas van Johannes Leertouwer. Tijdens deze studie werd ze ook lid van Gustav Mahler Jugendorchester. Ze behaalde haar masterdiploma in mei 2019. Als vervolg op haar studiewerd Hannelore na een succesvolle auditie aangenomen als academist bij het Sinfonieorchester Aachen. Tevens heeft ze een opleiding barokviool gevolgd aan het Conservatorium van Amsterdam bij docent Antoinette Lohmann.

Hannelore benadert het muziekspectrum graag zo breed mogelijk. Ze is musicus bij het Amsterdams Andalusisch Orkest, speelt geregeld in theatervoorstellingen en vormt een duo met altviolist Hessel Moeselaar. Daarbij is een grote inspiratiebron om bruggen te creëren tussen verschillende (wereldlijke) socioculturele interacties en kunstvormen. Daarnaast legt Hannelore zich vooral toe op het spelen van kamermuziek. Ze was mede- oprichter van het ADAM Quartet en maakte met dit ensemble deel uit van de post-academische opleiding van de Nederlandse Strijkkwartet Academie.

Hannelore speelt op een viool die in 2023 werd gebouwd door Matthieu Devuyst, deze is haar in bruikleen gesteld door Strings for Talents. Haar strijkstok, gemaakt door F. Lotte werd gefinancierd met de steun van Stichting Eigen Muziekinstrument (SEM).

Over Matangi Quartet
Matangi is een van de meest veelzijdige strijkkwarten van de internationale muziekwereld. In 1999 verwekt in de schoot van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, viert het kwartet in 2024 haar 25-jarig bestaan. Vernoemd naar Matangi, de Indiase tantra godin die staat voor muziek en kennis, doet het kwartet haar naamgever al vele jaren eer aan. Na een gedegen opleiding onder leiding van Stefan Metz (Orlando Kwartet) en Henk Guitart (Schönberg Kwartet) heeft Matangi zich nooit tot de traditie beperkt. Daarvoor zijn de musici stuk voor stuk te zelfstandig en eigenzinnig.

Matangi combineert grote liefde en respect voor de strijkkwartethistorie met een tomeloze nieuwsgierigheid naar nieuwe muziek en nieuwe vormen. Dit uit zich ook in de samenwerkingspartners: van pianist Severin van Eckardstein en het Quatuor Ebène tot jazzmusici als Eric Vloeimans, Martin Fondse en Wolfert Brederode en zangers als Ruben Hein en Tom McRae. Daarbij bespeelt Matangi niet alleen de traditionele concertzaal, de plek van Matangi is daar waar nieuwsgierigheid, passie en vriendschap is.

Symbolisch hiervoor is het eigen Unheard MusicFestival, in haar geliefde thuisbasis Den Haag, waar Matangi een grote vaste schare liefhebbers jaarlijks Beluister Matangi live bij Matangi verrast met nieuw en nieuw-ontdekte Moments (19 & 21 januari 2024), strijkkwartetrepertoire. haar eigen Unheard Music Festival (4 & 5 mei 2024) of bij een van de Naast zo’n 60 optredens per jaar kent Matangi ook vele andere concerten, te vinden op een grote en succesvolle CD-output. matangi.nl. Het recente album Ruins and Remains met Wolfert Brederode en Joost Bijlaart ontving onlangs de Edison Jazz Nationaal 2023.

Matangi is dankbaar voor de vaste ondersteuning die het ontvangt van het Fonds Podium Kunsten en de Gemeente Den Haag.

Bron: Matangi Quartet (13-12-2023)

In januari en februari 2023 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures