Nieuwe Directeur: Kunstmuseum Den Haag

Margriet Schavemaker

Per 1 juni 2024 wordt Margriet Schavemaker de nieuwe algemeen directeur van Kunstmuseum Den Haag. Ze volgt Benno Tempel op, die na bijna vijftien jaar Den Haag verruilde voor het Kröller-Müller Museum.

Margriet Schavemaker (1971) is sinds 2019 artistiek directeur van het Amsterdam Museum. Daarnaast werkt ze als hoogleraar Media en kunst in de museale praktijk aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is ze een van de zes vaste gezichten van Nu te Zien, het tv-programma waar museumdirecteuren tentoonstellingen bespreken.

Iconisch museum voor moderne kunst
Margriet Schavemaker: “Kunstmuseum Den Haag is een van de meest iconische musea voor moderne en hedendaagse kunst in de wereld. Ik wil voortbouwen op de signatuur van het museum waar je kunt genieten van het weergaloze gebouw, de veelzijdige topcollecties en aansprekende tentoonstellingen van grote namen als Paula Rego, Hilma af Klint en Nicole Eisenman.”

Midden in de maatschappij
“Tegelijkertijd wil ik samen met het team onderzoeken hoe het Kunstmuseum kan uitgroeien tot een toegankelijke plek voor reflectie op onderwerpen die vandaag de dag spelen in onze maatschappij.”

Vernieuwing
Margriet Schavemakers visie sluit naadloos aan op onze ambitie om een diepere verbinding met de stad aan te gaan. Die ambitie gaat verder dan de muren van ons museum. We willen samen met partners in de stad een nieuw cultureel aanbod ontwikkelen. Aanbod dat alle Hagenaars en Hagenezen aanspreekt. Ook diegenen voor wie een museumbezoek niet vanzelfsprekend is.

Nieuwe perspectieven
In haar rol als artistiek directeur van het Amsterdam Museum zorgde Margriet Schavemaker voor tentoonstellingen en educatieve programma’s waarin nadrukkelijk ruimte is voor meerstemmigheid. Haar overtuiging is dat door het aanbieden van verhalen waar tot nu toe weinig naar werd geluisterd, het museum meer mensen representeert en het bestaande publiek een bredere blik kan bieden.

Per 1 juni vormt Margriet Schavemaker samen met zakelijk directeur Paul Broekhoff de directie van Kunstmuseum Den Haag, waar ook Fotomuseum Den Haag, KM21 en Escher in Het Paleis onder vallen. De leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam wordt overgenomen door het Kunstmuseum Den Haag.

Over Kunstmuseum Den Haag
Het Kunstmuseum is met 160.000 kunstwerken een van Europa’s grootste kunstmusea. Het museum heeft een toonaangevende collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst, mode en toegepaste kunst.

Lees meer over het vertrek van Margriet Schavemaker bij het Amsterdam Museum.

Bron: Kunstmuseum Den Haag (27-02-2024)