Valkhof Museum: Publieksbegeleider Educatieve Programma’s

Valkhof Museum in Nijmegen zoekt een Publieksbegeleider Educatieve Programma’s voor 4 uur per 2 weken | Vacature voor een Vrijwillige functie | Sluitingsdatum: geen



Valkhof Museum koppelt hedendaagse kunst en cultuur aan de rijkdom van het verleden. Met de Romeinse Limes als inspiratiebron is Valkhof Museum een toonaangevend, grensverleggend museum over de mens op de grens en de grens van de mens. In samenwerking met ons publiek organiseren we tentoonstellingen en activiteiten op het vlak van archeologie, geschiedenis en beeldende kunst. Met de blik van nu verbinden we het verleden en de nabije toekomst. Zo bieden we je een nieuwe kijk op de wereld.

In 2024 presenteert Valkhof Museum vier nieuwe tentoonstellingen waaronder De Olifant. Lang was deze bronsgieterij een bruisende ontmoetingsplek voor ambacht uit Nijmegen, de regio en ver daarbuiten. In een kleurrijk samenspel laten gevestigde namen en voor een groter publiek nog onbekende talenten zien hoe divers en impactvol de nalatenschap van de bronsgieterij is. Bij de tentoonstelling organiseert het museum een educatief programma waarbij leerlingen van groep 6 t/m 8 kennis maken met de kunst, techniek van het bronsgieten en kunst in de openbare ruimte.

Valkhof Museum bevindt zich middenin een uitdagend vernieuwingsproces. Het museum wordt ingrijpend verbouwd en eind 2025 heropend. Tot die tijd huist het museum op de pop-up locatie Keizer Karelplein 33 in Nijmegen. Daarnaast ontvangt het museum schoolgroepen voor educatieve programma’s op de pop-up locatie in Museumpark Oriëntalis.

Het nabijgelegen Museum Kam is ons onderzoekscentrum voor Gelderse archeologie. En onze collega’s van het Archeologisch Depot Gelderland dragen de zorg voor de Gelderse archeologische vondsten, in opdracht van de provincie Gelderland. In 2025 verrijst een nieuw depot waar deze collectie een huis vindt. Dit wordt het grootste archeologische depot van Nederland.

Valkhof Museum zoekt een

Publieksbegeleider Educatieve Programma’s

4 uur per 2 weken

Ben jij op zoek naar vrijwilligerswerk in de culturele sector? Als Publieksbegeleider ben je het aanspreekpunt voor onze bezoekers. Je wijst ze de weg en helpt waar nodig. Je begeleidt de bezoekers bij diverse publieksactiviteiten waaronder bijvoorbeeld de Romeinenwerkplaats waarin de Romeinse tijd tastbaar gemaakt wordt of bij het educatieve programma behorend bij de tentoonstelling De Olifant.

Je belangrijkste werkzaamheden

  • Ontvangen en begeleiden van bezoekers / (school)groepen;
  • Informeren van bezoekers;
  • Signaleren als er zaken niet goed verlopen.

Wie ben jij

  • Je hebt een gastvrije instelling en geeft onze bezoekers het gevoel dat ze welkom zijn;
  • Je hebt affiniteit met het museum en museumeducatie;
  • Je laat je niet snel van je stuk brengen en geniet van hectiek;
  • Een studie in een relevante richting, almede kennis van archeologie, geschiedenis of hedendaagse kunst is een pre;
  • Affiniteit of ervaring met het begeleiden van (school)groepen is een pre;
  • Je bent in de gelegenheid minimaal 2 keer per maand een dagdeel te werken op de verschillende pop-uplocaties van het museum;
  • Je bent energiek en werkt graag samen.

Wat bieden wij

  • Een vrijwilligersovereenkomst voor in eerste instantie één jaar én een vrijwilligersvergoeding;
  • Een inspirerende werkomgeving met de mogelijkheid werkervaring op te doen in de museumsector;
  • Uitnodigingen voor officiële openingen van tijdelijke tentoonstellingen, vrijwilligersbijeenkomsten, zomerborrel en kerstbijeenkomst.

Inlichtingen
Heb je vragen of twijfel je over je geschiktheid, dan kun je contact opnemen met Marjolein Nagengast, Senior Educator via telefoonnummer 06 27 84 57 75 (maandag tot en met donderdag).

Reageren?
Je sollicitatie, inclusief cv, kun je richten aan Valkhof Museum, ter attentie van Agnes van Nassau, HR-manager, via e-mail vacatures@valkhofmuseum.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.