RKD: Voorzitter Raad van Toezicht

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag zoekt een Voorzitter Raad van Toezicht voor minimaal viermaal per jaar | Vacature voor een Onbezoldigde functie | Sluitingsdatum: 17-05-2024



Miljoenen afbeeldingen van kunstwerken. Honderden archieven van kunsthandelaren en kunstenaars, honderdduizenden kunstboeken en veilingcatalogi en meer dan een miljoen bezoekers per jaar via onze website. Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag (circa 60 fte) is het kennisinstituut dat de beeldende kunsten van de Nederlanden in internationale context onderzoekt en toegankelijk maakt voor musea, wetenschap en publiek.

Voor het RKD staan internationale samenwerking, digitalisering, onderzoek, presentatie en publicatie hoog op de agenda, net als digitale duurzaamheid, beheer en behoud, kwaliteit van informatie (metadata), interactiviteit en gebruikersvriendelijkheid.

In de komende jaren wil het RKD een nieuw fysiek en digitaal Huis voor de Kunstgeschiedenis verwezenlijken: een plek voor inspiratie, ontmoeting en verbinding, waar onze missie en strategische doelstellingen verankerd zijn en waar onze doelgroepen zich welkom weten.

Het RKD zoekt per 1 november 2024 een

Voorzitter Raad van Toezicht

minimaal viermaal per jaar

Het RKD staat voor een cruciale fase in zijn ontwikkeling en zoekt een betrokken en ervaren Voorzitter Raad van Toezicht. Deze brengt specifieke ervaring en deskundigheid in en kan bogen op een uitstekende reputatie en een (inter)nationaal netwerk in de politiek-bestuurlijke wereld.

Raad van Toezicht
Het bestuurlijk proces van de stichting RKD ─ Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis is gebaseerd op het zogenaamde Raad-van-Toezicht-model. Dit betekent dat het bestuurlijk proces, met uitzondering van het toezicht, in handen is van het bestuur. Deze toezichthoudende functie ligt bij een Raad van Toezicht. Toezicht vindt zowel ‘vooraf’ plaats bij het toetsten van beleidsplannen, als achteraf bij de beoordeling van bestuur, organisatie en jaarverslag. Tevens heeft de Raad van Toezicht een stimulerende en adviserende functie. De Stichting RKD hanteert daarbij de Governance Code Cultuur: goed bestuur en toezicht in de cultuursector en betrekt de Code Diversiteit en Inclusie en de Fair Practice Code. Daarnaast is de Raad van Toezicht werkgever van de Algemeen directeur. De rolverdeling tussen Raad van Toezicht en het bestuur is primair vastgelegd in de statuten en in het bestuursreglement. Binnen dit formele kader fungeert de Raad van Toezicht als adviseur en sparringpartner van het bestuur.

De Raad van Toezicht heeft een aantal bijzondere taken en/of bevoegdheden

  • Het goedkeuren van de jaarrekening, het jaarverslag, het jaarplan en de begroting.
  • Het vaststellen van de rechtspositie en bezoldiging van het bestuur op zorgvuldige en transparante wijze.
  • Het vastleggen van de taken, verantwoordelijkheden en werkwijze en daarnaar handelen.
  • Het benoemen en het vaststellen van de taakopdracht van de accountant en het overleg met de accountant.
  • Het bevorderen van het belang van de organisatie door het leggen van verbindingen tussen de omgeving en de organisatie zonder daarbij de rol van de bestuurder over te nemen.

Profiel

  • Ruime bestuurlijke en/of toezichthoudende ervaring in een complexe omgeving.
  • Netwerk in de politiek-bestuurlijke wereld.
  • Natuurlijk leiderschap binnen en buiten de organisatie.
  • Affiniteit met en inzicht in de culturele sector en affiniteit met de doelstelling en de grondslag van het RKD in het bijzonder.
  • Tijd en energie ter beschikking kunnen en willen stellen voor het leiden van de Raad van Toezicht.
  • Het kunnen nastreven van strikte onafhankelijkheid, integriteit.
  • Een goede balans tussen betrokkenheid en distantie.
  • Goede communicatieve vaardigheden, aanspreekbaar zijn en feedback kunnen geven en ontvangen.
  • Collegiaal kunnen en willen functioneren in een team in de rol als voorzitter.
  • Het vertrouwen te genieten van de stichting en van de overige raadsleden.
  • Beschikken over onbesproken maatschappelijk gedrag.
  • Open en constructieve houding voor een vruchtbare samenwerking binnen de Raad van Toezicht en met de directie.
  • Een gezonde dosis relativeringsvermogen en humor.

Inzet
De Raad van Toezicht vergadert minimaal viermaal per jaar, en zo vaak als verder noodzakelijk is als gevolg van specifieke omstandigheden of aanleidingen. Aanwezigheid van leden van de Raad van Toezicht bij specifieke openingen en evenementen wordt op prijs gesteld.

Vergoeding
De Raad van Toezicht ontvangt geen beloning voor de werkzaamheden. Leden ontvangen een vacatievergoeding voor bijgewoonde vergaderingen.

Informatie en reageren
Het RKD is ervan overtuigd dat een verscheidenheid aan achtergronden en opvattingen ons instituut zeer ten goede komt. Daarom bouwen wij aan een personeelsbestand dat een afspiegeling is van onze samenleving, bestaande uit medewerkers met verschillende afkomst en vaardigheden die elkaar versterken. Vacatures staan nadrukkelijk open voor iedereen die zich in het profiel herkent.

Wanneer je geïnteresseerd bent, kan je tot en met 17 mei 2024 je motivatiebrief met cv per mail sturen aan pz@rkd.nl onder vermelding van ‘Voorzitter Raad van Toezicht’. Nadere inhoudelijke informatie over de functie kan je inwinnen bij drs. J.P.M. Deelen, deelen@rkd.nl. De gesprekken vinden plaats op 5 juni 2024.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.