iii: Lid Raad van Toezicht

iii in Den Haag zoekt Leden Raad van Toezicht voor 2 tot 4 vergaderingen per jaar | Vacature voor een Onbezoldigde functie | Sluitingsdatum: 22-05-2024



iii (instrument inventors initiative) is een community-platform door en voor kunstenaars dat nieuwe interdisciplinaire artistieke praktijken ondersteunt die performance, technologie en de zintuigen verbinden. Ontstaan uit de Haagse ArtScience-traditie, streeft iii naar een balans tussen technologische innovatie, theoretische reflectie en menselijke ervaring. iii inspireert en stimuleert internationale ontwikkelingen op het gebied van Art, Science & Technology. iii is zowel een culturele broedplaats waar talent de ruimte en steun krijgt om zich te ontplooien, als een publieksgerichte organisatie die makers via een (inter)nationaal partnernetwerk in contact brengt met een breed publiek.

Wij zoeken voor onze vereniging

Leden Raad van Toezicht

1 uur per week

Voor de nieuwe samenstelling van onze Raad van Toezicht zijn we op zoek naar:

  • Een samenstelling waarin de diversiteit van de community en activiteiten van iii worden gerepresenteerd.
  • Diversiteit in artistieke expertise op een hoog niveau: we werken interdisciplinair en willen verschillende disciplines vertegenwoordigd zien in onze Raad van Toezicht.

We zijn op zoek naar twee tot vier nieuwe leden met – naast artistieke expertise of affiniteit – specifieke expertise op de volgende vlakken:

  • Educatie, en/of
  • Uitwisseling & samenwerking met de private sector en/of
  • Professionalisering van een groeiende organisatie, en/of
  • Het aanspreken en bereiken van verschillende (internationale) gemeenschappen in Den Haag buiten de culturele sector.

De leden van de Raad van Toezicht:

  • zijn geen directe belanghebbende van de vereniging;
  • beschikken over een brede maatschappelijke oriëntatie en een netwerk dat relevant is voor de vereniging;
  • zijn voldoende bekend met het werken in het publieke domein, in het bijzonder in de omgang met subsidies;
  • onderschrijven de Governance Code Cultuur;
  • hebben inzicht in de eisen die vanuit het oogpunt van kwaliteit, doel- en rechtmatigheid en continuïteit aan de organisatie worden gesteld;
  • hebben affiniteit met het veld van Art, Science & Technology.

Inzet
De Raad van Toezicht vergadert twee tot vier keer per jaar, en zo vaak als noodzakelijk is als gevolg van specifieke omstandigheden of aanleidingen.

Vergoeding
De Raad van Toezicht ontvangt geen beloning voor de werkzaamheden. Reiskostenvergoeding voor het bijwonen van vergaderingen wordt wel gegeven.

Korte geschiedenis van de organisatie en recente ontwikkelingen
iii werd opgericht in 2013 en bestaat nu als organisatie structureel uit 47 creatieven met uiteenlopende achtergronden, van internationaal gevestigde professionals tot pas-afgestudeerden die zich tijdens hun studie hebben onderscheiden.

Met de toekenning van de structurele subsidies voor de periode 2021-2024, zijn de organisatie en ons programma in zowel kwalitatieve als kwantitatieve zin gegroeid en geprofessionaliseerd. Met haar decentrale model kan iii een groot aantal activiteiten met relatief beperkte overheadkosten ondersteunen. Op deze manier bieden we kunstenaars middelen en een community van peers en laten we talent en projecten tot bloei komen. Sinds 2021 betrekt iii jaarlijks 100 tot 150 kunstenaars en creatieven op projectbasis in het programma.

Onze recente jaarverslagen, plan 2021-24, statuten en huisregels zijn te vinden op onze webpagina. In 2025-’28 willen we onze organisatie verder blijven ontwikkelen en professionaliseren en activiteiten verder uitbreiden. Hiervoor hebben we opnieuw bij onze hoofdfinanciers subsidieaanvragen lopen voor de periode 2025-’28.

Governance model
iii kent als vereniging een andere structuur dan de meeste culturele instellingen, en heeft daarmee een ander Governance-model: er is toezicht op het bestuur door zowel de leden van de vereniging als de Raad van Toezicht. De artistieke richting wordt aangegeven door de leden van iii, die ook het Bestuur en de Raad van Toezicht aanstellen. Het bestuur ziet toe op de realisatie van de activiteiten, en geeft input aan het team (onder leiding van de Managing Director) dat de activiteiten realiseert. De Raad van Toezicht geeft het Bestuur advies en feedback op de algemene richting van de organisatie, de gang van zaken, op grote subsidieaanvragen en budgetten, en op het jaarverslag en jaarrekening. De Algemene Ledenvergadering ziet toe op de artistiek-inhoudelijke conceptvorming en uitvoering van het programma, kiest de gastresidenten en opdrachten voor nieuwe werken, controleert de jaarrapportages (verslag en jaarrekening), en de toewijzing van budgetten in grote lijnen. Daarnaast wordt de jaarrekening jaarlijks gecontroleerd door een externe accountant.
De Raad van Toezicht komt minstens twee keer per jaar bij elkaar met het Bestuur en de Managing Director, en indien nodig vaker.

Aangezien we een vereniging zijn van kunstenaars met een diverse achtergrond, wordt als voertaal in de organisatie Engels gehanteerd. De jaarrekening en toelichting daarop wordt wel in het Nederlands opgesteld.

Informatie en reacties
Vragen omtrent deze vacature kunnen worden gemaild naar
marije@instrumentinventors.org. Het is ook mogelijk om een telefonische afspraak te maken.

Reageren kan door voor 22 mei 2024 een motivatiebrief en cv te sturen naar marije@instrumentinventors.org onder vermelding van “sollicitatie RvT iii”. Zodra je sollicitatie door ons is ontvangen, volgt een ontvangstbevestiging.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.