Nieuwe Curators: Schemerlicht Festival

Siuli Ko en Zalán Szakács

Per 1 januari 2024 is Siuli Ko de nieuwe curator van het Schemerlicht Festival en treedt Zalán Szakács toe als Associate Researcher & Curator Talent Programme. Ko volgt Boris Acket op, die de eerste drie jaar de rol van curator van het festival heeft vervuld.

Siuli Ko is een creatieve producer en programmeur voor een breed scala aan projecten op het gebied van digitale cultuur, nieuwe media en kunst & technologie. Bij V2_, Instituut voor Instabiele Media in Rotterdam begon Ko in de jaren 2000 als projectmanager. Daarna heeft ze aan een breed scala projecten gewerkt, waaronder het International Film Festival Rotterdam, Cinekid Festival en Todays Art. Recentelijk heeft Ko twee tentoonstellingen en diverse publieksprogramma’s gerealiseerd voor het Maritiem Museum Rotterdam.

Evenwichtig programma
Voor het nieuwe drieluik van Schemerlicht (2024 t/m 2027) is Siuli Ko gevraagd als curator voor de kunstroute in het Goffertpark. Ko: “Ik vind het belangrijk dat er een gebalanceerde presentatie ontstaat. Een mix van internationale makers, gevestigde namen en jonge talenten.”

Hedendaagse ontwikkelingen binnen het mediakunst landschap
Zalán Szakács is een kunstenaar die immersieve kunst, scenografie en media theoretisch onderzoek samenbrengt. Met zijn werk onderzoekt hij de relatie tussen ruimte, lichaam en technologie. De kunstinstallaties nemen het publiek mee op een reis naar een andere tijd en ruimte, een mystieke omgeving waar realiteit en fictie met elkaar verweven zijn.

Szakács start dit jaar als associate researcher voor Schemerlicht, waarbij hij onderzoek doet naar de hedendaagse ontwikkelingen van het nieuwe mediakunstlandschap in Nederland. Parallel aan dit onderzoek is hij de curator van het Talent Programme, een incubator voor pas afgestudeerde kunstenaars die hij begeleidt bij het maken van een nieuw kunstwerk voor het festival. Daarnaast is hij scenograaf van de openluchttentoonstelling.

Szakács’ werk is vertoond bij o.a. CTM Festival (DE), Ars Electronica Festival (AUT), International Film Festival Rotterdam (NL), Stedelijk Museum Amsterdam (NL), Het Nieuwe Instituut (NL) en V2_ Lab for the Unstable Media (NL).

Over Schemerlicht Festival
Schemerlicht Festival is een audiovisueel kunstfestival georganiseerd door Stichting Schemerlicht met een unieke totstandkoming van het programma. Wetenschappers, kunstenaars en componisten werken samen aan de creatie van installaties, muzikale composities, audio of bewegend beeld én aan het brede verhaal wat deze werken samen vertellen. In het algemeen staat bij Schemerlicht Festival het ‘post antropoceen denken’ centraal: een gedachtestroming die de mens niet meer als het centrale punt van de wereld ziet, maar als onderdeel van iets groters; als onderdeel van het ecosysteem. Ieder jaar onderzoekt Schemerlicht Festival deze positie van de mens met een ander thema.

Bron: Schemerlicht Festival (04-03-2024)

In juli en augustus 2023 is voor de vacature van Curator geworven via Culturele vacatures