Nieuwe Artistieke Leiding: Theater RAST

Aysegül Karaca en Sidar Toksöz. Foto: Anne Claire de Breij

Aysegül Karaca en Sidar Toksöz worden vanaf 1 januari 2027 de nieuwe artistiek leiders van Theater RAST. Oprichters en huidig artistiek leiders Şaban Ol en Celil Toksöz gaan halverwege het komende kunstenplan met pensioen. De nieuwe generatie bouwt voort op het DNA van RAST maar wil hun plek niet meer bevechten: ‘Onze generatie is nu eenmaal gewoon hier, deal with it’, aldus Sidar Toksöz.

Theater RAST heeft zich steeds meer ontwikkeld tot hét huis voor Nederlands-Turkse podiumkunsten, waar makers van verschillende generaties een plek vinden. Dat zal ook in de toekomst zo blijven, maar na pensionering van de huidige artistieke directie neemt de jonge generatie het voortouw.

De Nederlandse makers van RAST creëren vanuit hun Turks-Koerdische DNA toegankelijke, muzikale theaterproducties over maatschappelijk schurende thema’s om bij te dragen aan verbinding in de altijd veranderende samenleving.

Het was voor de theatermakers evident dat bijna alle makers van RAST een Turkse of Koerdische achtergrond hebben. Het DNA van RAST blijft ook in de toekomst behouden, het Turkse met Aysegül Karaca en het Koerdische met Sidar Toksöz. Zo is in de missie de formulering de Turks-Nederlandse makers veranderd in de Nederlandse makers van RAST. Een andere toevoeging in de missie is het woord toegankelijke bij theaterproducties. Het betekent dat RAST een minder zware vorm verkiest om zware onderwerpen aan te pakken, en het geeft duiding aan de ambitie van de twintig procent zicht hebbende Aysegül Karaca om mensen met een beperking meer toegang te geven tot de podiumkunsten.

Aysegül Karaca, een jonge Nederlands-Turkse theatermaker, groeide op met huiselijk geweld en een visuele beperking. Ze maakte voor RAST onder meer het veelgeprezen Oogentroost waarin ze brak met de beklemmende traditie om te zwijgen over huiselijk geweld. Het komende kunstenplan maakt ze de theatrale installatie MET OPEN OGEN waarin het de bezoeker is die zich een weg moet banen in hoe de wereld voor Ayşegül werkt. DILBER AY is een kleine zaal productie over fysiek misbruik en de impact daarvan op menselijke gevoelens. Met de Koerdische BACCHANTEN zet Karaca de lijn voort die Celil Toksöz bij RAST heeft ingezet. Ze maakt een hedendaagse bewerking van Euripides met een internationale samenwerking tussen vier Koerdische vrouwen en Karaca.

Sidar Toksöz is acterende maker en dichter. Het is in 2027 vijftien jaar geleden dat hij met acteren begon bij Jong RAST, nu DEGASTEN. Met de groep acteurs van toen maakt hij DE ZEVEN WOLVEN EN ROODKAPJE, een volwassen cross-over tussen Roodkapje en La Haine. Roodkapje, bevrijd door de jager, kwam veilig en wel uit de buik van de wolf en leidde een lang en gelukkig leven. Maar het verhaal dat ons nooit is verteld, is de oorlog die er na die dag ontsproot. Want de bevrijding van Roodkapje was het startsein van de eeuwige jacht op de wolf! Naast deze grote zaal productie maakt Toksöz het community project HET HUIS VAN DE TREKVOGELS over onderdrukte volkeren in Amsterdam en voor Oerol Festival de theatrale kookrubriek OEROL KOOKT OVER.

Eind 2023 reisden Șaban Ol, Celil Toksöz, Aysegül Karaca en Sidar Toksöz naar Istanbul en Diyarbakir voor ‘De Overdracht’. Filmmakers Meral Uslu en Maria Mok maakten daar deze MINI DOCUMENTAIRE waarin Aysegül, Sidar, Șaban en Celil met elkaar in gesprek gaan over de urgentie om theater te maken en verhalen te vertellen.

Over Theater RAST
Theater RAST is een interculturele theatergroep in Amsterdam. Het gezelschap is in 2000 opgericht door Șaban Ol, Celil Toksöz en Gert de Boer. Sinds 2005 zijn zij het huisgezelschap van Podium Mozaïek in Amsterdam West. Ze zijn opgenomen in het Amsterdamse kunstenplan 2013–2016.

Bron: Theater RAST (18-02-2024)