Nederlands Kamerkoor: Zanger NKK NXT

Het Nederlands Kamerkoor in Utrecht zoekt acht Zangers NKK NXT voor 0,4 fte | Vacature voor een Leertraject, Traineeship | Sluitingsdatum: 03-06-2024Het Nederlands Kamerkoor, dat zijn individuele stemmen in perfecte samenklank. Een gemeenschap van kunstenaars die elkaar vinden in koorzang op het allerhoogste niveau. We verkennen – met korenstad Utrecht als inspirerende thuisbasis – de grenzen van het genre, met innovatieve, urgente projecten.

We zingen de mooiste koormuziek, snijden daarbij regelmatig maatschappelijke thema’s aan en werken samen met kunstenaars uit andere disciplines, zoals acteurs, dansers, vj’s en dichters, maar ook met mensen uit de zorg, het onderwijs en de wetenschap. Zo verrijken we het perspectief op de maatschappij van ons publiek én van onszelf. En we zetten ons in voor een bloeiende, bruisende koorwereld. Bijvoorbeeld met onze Zingdagen door het hele land, waarmee we investeren in de prachtige Nederlandse amateurkorenwereld. Met YARA onderzoeken we hoe samenzang jongeren tussen 12 en 16 jaar kan verbinden. Deze vacature richt zich op het werven van nieuwe leden voor NKK NXT, ons traineeship voor jonge professionals.

Het Nederlands Kamerkoor zoekt trainees! We zoeken makende zangers (m/v/x) die affiniteit hebben met theater en dans.

Heb je (klassieke) zang gestudeerd, maar wil je meer doen dan alleen zingen op het podium? Voel je je thuis in een breed repertoire, maar wil je je improvisatievaardigheden (verder) ontwikkelen? Of misschien wil je meer leren over creatieve processen en artistieke creatie? Heb je een kunstopleiding gedaan en grote affiniteit en ervaring met (ensemble)zang? Solliciteer dan nu voor een van de plekken van NKK NXT 24/25, het talentontwikkelingsprogramma van het Nederlands Kamerkoor.

Zanger NKK NXT

0,4 fte (gemiddeld 2 dagen per week)

NKK NXT – gestart in 2018 – is een ontwikkelingstraject waarin ieder jaar een nieuwe groep van acht jonge professionele zangers een baan krijgt aangeboden. De young professionals gaan met elkaar op zoek naar een antwoord op de vraag hoe het koorconcert van de toekomst eruit zal komen te zien. NKK NXT stimuleert hun ontwikkeling als breed georiënteerde ensemblezangers, die naast het ambacht van het samen zingen ook makerschap, visie en ondernemerschap ontwikkelen. Deelnemers leren niet alleen meer over hun stem, samenklank en ensemblezang, maar ook over zaken die hen klaarstomen tot ensemblezangers van de toekomst, zoals choreografie en artistieke ontwikkeling – vaardigheden en skills die onmisbaar zijn voor aanstormende artiesten. NKK NXT is een brug tussen de net-afgestudeerde zanger of maker en het professionele werkveld: een kans om ervaring op te doen in de culturele sector, nieuwe verbindingen aan te gaan en een eigen artistieke visie te ontwikkelen.

In de afgelopen jaren heeft het succes van het traject zich ruimschoots bewezen en resulteerde het traject in prachtige voorstellingen en nieuwe wegen om te bewandelen binnen de koormuziek – zo verkende NKK NXT 20/21 het grensvlak tussen klassieke muziek en pop in een tournee  WILDERNIS, een voorstelling van Wende Snijders en werkte het koor in 2023 samen met Froukje tijdens het Koningsnachtconcert in het Concertgebouw. Oud-trainees zijn inmiddels werkzaam als theatermaker, dirigent of zingen in professionele ensembles.

Wat ga je doen?
Je wordt co-creator in een nieuwe coproductie van het Nederlands Kamerkoor. We werken komend seizoen samen met NITE, Club Guy & Roni, HIIIT en Asko Schönberg aan de nieuwe productie Nachtwacht met componist Luke Dean. Naast de tijd die je besteedt aan het ontwikkelen van deze productie, word je gecoacht door het Nederlands Kamerkoor en door verschillende andere toonaangevende experts.

Praktische info
Als je wordt aangenomen krijg je een tijdelijke aanstelling als trainee bij het Nederlands Kamerkoor van begin oktober 2024 tot eind mei 2025. De belasting tot en met de première zal verschillen per week, maar komt gemiddeld neer op twee dagen – de aanstelling is dan ook 0,4 fte. Deze functie is ingeschaald in de cao Muziekensembles op schaal 4, trede 0. Direct aansluitend op de première volgt een tour met circa 25 voorstellingen. Voor deze voorstellingen ga je naar schaal 4, trede 2. Daarbij ontvang je een reiskostenvergoeding voor verplaatsing van je woonplaats (in Nederland) naar de werklocatie(s), welke voornamelijk in Utrecht en Groningen zullen zijn. Bij uitnodiging voor de live audities ontvang je een gedetailleerd schema voor de hele periode.

De deadline voor sollicitaties voor NKK NXT 24/25 is maandag 3 juni 2024, 12:00 uur. Uiterlijk 7 juni 2024 hoor je of je door bent naar de tweede ronde. De live audities zijn op donderdag 13 en vrijdag 14 juni 2024 van 09:30 tot 16:00 uur in Utrecht.

Sollicitatieprocedure
Er zijn twee auditierondes. In de eerste ronde vul je een formulier in, waarin we je vragen te reflecteren op je leerwensen, je visie op het werkveld en de kwaliteiten die je wilt inbrengen in het traineeship. Aan het eind van het formulier vragen we je ook twee bestanden te uploaden: je cv en een video (maximaal vijf minuten) waarin je jezelf vocaal / muzikaal presenteert. Wat je zingt is aan jou, kies iets dat dichtbij je eigen ervaring en opleidingsachtergrond ligt en waarin we je stem goed kunnen horen. Je kunt eventueel een korte introductie geven op wat je gaat zingen. Het staat je vrij creatief om te gaan met de opdracht, bijvoorbeeld met het insturen van een eigen compositie of het laten zien / horen van andere (artistieke) kwaliteiten.

Uit de aanmeldingen maken we een selectie voor de live audities (tweede ronde) op donderdag 13 en vrijdag 14 juni 2024 in Utrecht. Je wordt voor één van de twee dagen uitgenodigd. In de tweede ronde krijg je samen met andere kandidaten workshops in ensemblezingen, improviseren en theatraliteit. Daarnaast bereid je een solo van vijf minuten voor om te performen voor de commissie en mede-auditanten. In deze soloperformance mag je live laten zien en horen wat jij wilt. Verras ons!

Heb je vragen over het NKK NXT-traject of deze vacature? Neem dan contact op via nxt@nederlandskamerkoor.nl.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.