Nieuwe Artistiek Directeur: Theatergroep Suburbia

Eva Line de Boer en Cheryl Moenen. Foto: Lowiegraphy.

Eva Line de Boer wordt vanaf 1 januari 2025 de nieuwe artistiek directeur van Theatergroep Suburbia. Met producerend directeur Cheryl Moenen en algemeen directeur Jos van Hulst vormt zij de nieuwe directie van het Almeerse gezelschap. De Boer nodigt een verscheidenheid aan theatermakers uit waarmee Suburbia de komende jaren een nieuwe koers vaart.

Eva Line de Boer volgt de oprichtend artistiek leider van Suburbia op, Albert Lubbers, die in 2025 met pensioen gaat. Suburbia is de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een solide gezelschap en een begrip in Almere en Flevoland. Met Eva Line en Cheryl geeft Suburbia het stokje door aan een nieuwe generatie.

Eva Line en Cheryl vormen nu nog de artistieke en zakelijke leiding van Stichting Euphoria (gegroeid onder de vleugels van Via Rudolphi) en maken voorstellingen die door het hele land spelen voor jeugd en volwassenen, vaak in coproductie met HNTjong & Het Zuidelijk Toneel. Eva Line heeft als maker een eigen, bij de tijd passende artistieke signatuur en een gretige nieuwsgierigheid naar de mens en de stad Almere. Cheryl, sinds kort inwoner van de Almeerse ecowijk Oosterwold, heeft het talent om onconventionele verbindingen te initiëren en belichaamt met haar Surinaams-Nederlandse roots, een stukje van de diverse culturele achtergronden die Almere rijk is.

Suburbia zocht een nieuwe artistieke leiding en Euphoria zocht vaste grond met een flexibel fundament. “Welke grond kon deze wens faciliteren, vroegen wij ons af,” aldus De Boer en Moenen. “Een plek waar de structuren nog niet zijn vastgeroest, die duurzame ontwikkeling mogelijk maakt? Flevoland! Dat is letterlijk nieuwe grond waar ruimte bestaat voor ieders perspectief.” Almere is de snelst groeiende stad van Nederland: jongvolwassen, grillig, vol ambitie en op alle fronten in beweging. “Eva Line en Cheryl zullen nieuwe paden voor ons gezelschap plaveien naar nieuwe delen van de Almeerse gemeenschap. Juist vanuit die lokale worteling heeft Suburbia extra waarde voor de rest van Nederland en daarbuiten” vertelt Jos van Hulst.

Gezamenlijk delen Suburbia, Eva Line en Cheryl de missie om in deze stad die bol staat van de tegenstellingen op zoek te gaan naar de ruimtes daartussen. Via voorstellingen, kunstinstallaties en online projecten, via de ruimte die kunst biedt, gaat Suburbia (soms ongemakkelijke) ontmoetingen tot stand brengen met het publiek.

In de komende jaren maakt Eva Line nieuw werk en nodigt interdisciplinaire makers uit als Giovanni Brand, Mohamed Yusuf Boss, Shabnam Baqhiri, Mira Thompson, Gover Meit (beter bekend als Stefano Keizers) en Nina-Elisa Euson. De succesvolle jaarlijkse zomerproductie blijft bestaan en ook regisseur Olivier Diepenhorst blijft betrokken bij het nieuwe Suburbia. Daarnaast ontwikkelt Suburbia in samenwerking met o.a. Urland en Nineties Productions het digitale theaterpodium Interspace.

Over Theatergroep Suburbia
Theatergroep Suburbia maakt aantrekkelijk toneel voor alle bewoners van Almere. Ontroerende, tragische en geestige voorstellingen over de vraag ‘Hoe te leven’ en als centraal thema ‘Zie de mens’. Ze spelen in het theater en ook op verschillende plekken in de stad, in parkeergarages, flatgebouwen, of in de natuur van Flevoland.

Bron: Theatergroep Suburbia (06-02-2024)

In juli en augustus 2023 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures