KVAN: Programmamanager / Netwerkontwikkelaar Nutsvoorziening

Koninklijke Vereniging Archiefsector Nederland (KVAN) in Naarden zoekt een Programmamanager / Netwerkontwikkelaar Nutsvoorziening voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 30-04-2024



KVAN verenigt professionals en instellingen in de archiefsector. Archieven zijn belangrijk zodat iedereen toegang kan krijgen tot informatie om een reconstructie van het verleden mogelijk te maken, nu en in de toekomst. Samen behartigen wij de belangen van het Nederlandse archiefwezen, stimuleren en ondersteunen we samenwerking in de sector en bevorderen we de deskundigheid van archiefprofessionals. De KVAN bestaat uit leden en een bestuur, ondersteund door het KVAN bureau onder leiding van de directeur. De aansturing van de programmamanager vindt plaats door het verantwoordelijk bestuurslid in samenwerking met de directeur.

Het bestuur van KVAN heeft per direct een vacature voor een

Programmamanager / Netwerkontwikkelaar Nutsvoorziening

24 uur per week, per 1 juni 2024

Het Archief als Nutsvoorziening
Om archiefinstellingen te laten functioneren als nutsvoorziening vraagt de “Netwerkbeheerder” KVAN een Programmanager en Netwerkontwikkelaar. Deze ontwikkelaar draagt zorg voor het vertalen van de Whitepaper “Het Archief als Nutsvoorziening” waarin de visie van KVAN voor de archiefsector is verwoord, naar concreet beleid met bijbehorende producten, uitgevoerd met en door de sector.

De enorme impact van digitalisering op de maatschappij heeft ook impact op de positie, werkwijze en functie van archiefinstellingen. Informatie is steeds vaker en in verschillende vormen digitaal en de gebruikers van nu en in de toekomst hebben andere wensen ten aanzien van de toegang tot die informatie. KVAN heeft in de whitepaper Het archief als nutsvoorziening haar visie op de toekomst weergegeven.

Het beeld van de nutsvoorziening is uiteraard een metafoor. Een nutsvoorziening levert bepaalde producten of diensten die in het algemeen belang zijn, zoals een energiebedrijf. Vanuit dit oogpunt kan een archiefinstelling in essentie als nutsvoorziening worden gezien, specifiek voor informatie. Gezien vanuit de huidige positie impliceert dit in het digitale domein een transitie van een centrale (opslag en beheer) naar een verdeelstation (het verdelen en distribueren van informatie). De belangrijkste vraag is wat de implicaties hiervan zijn en vervolgens hoe we hier vorm aan kunnen geven.

Het afgelopen jaar heeft KVAN het concept en de whitepaper breed gecommuniceerd binnen de sector, via presentaties, publicaties en een aantal gespreksrondes. De volgende stap is dat het concept in samenwerking met de sector verder wordt geconcretiseerd met een roadmap, bijbehorende beleidsstukken, concrete voorbeelden en een werkplaats. Onderwerpen die daarbij in aanmerking komen voor verder uitwerking zijn onder andere de Woo, Linked Data (Records in Contexts) en het beschikbaar stellen van informatie uit e-depots.

Over de functie
De programmamanager is een combinatie van regisseur en verbinder. De sector voert uit, implementeert en draagt zorg voor de borging. De programmamanager ontvangt de opdracht van het bestuur en rapporteert aan het bestuur.

Wat is er nodig voor de nutsvoorziening | wat ga je doen?
De bouwtekening: je draagt de visie van de Whitepaper binnen en buiten de sector uit, zorgt voor publicaties en presentaties en schrijft waar nodig aanvullende notities en beleidsstukken.

De routekaart
Je stelt een roadmap voor 5 jaar met concrete activiteiten en in samenwerking te realiseren producten op met daaraan gekoppeld een beleidsplan.

De bedrading
Je realiseert en onderhoudt nationale en internationale samenwerkingsverbanden tussen KVAN en de verschillende partners in de keten van informatievoorziening, binnen én buiten de sector. Daarbij denk je samen ook over toepassing van bestaande en nieuwe standaarden, zoals de toepassing van Linked Data.

Het netwerk
Je bouwt en onderhoudt een netwerk met belanghebbenden. Dat vindt uitdrukking via actieve communicatie in publicaties en presentaties, inzetten van ambassadeurs, organiseren van sessies en gesprekken met belanghebbenden, binnen en buiten de sector én met overheden.

De generator
Je realiseert de motor voor het laten draaien van de nutsvoorziening. Je ontwikkelt en stimuleert, brengt functionerende toepassingen in het land in beeld, zet een “werkplaats” op en begeleidt de voortgang van geïnitieerde pilots.

Wie ben jij?
Je bent een praktisch ingestelde communicatieve verbinder met kennis en ervaring met het werkveld informatiebeheer en -dienstverlening en met inzicht in de relevante belanghebbende partijen in de archiefsector. Je hebt een helikopterview en detecteert snel kansen, maar ook de knelpunten. Je bent politiek sensitief, je begrijpt en onderschrijft de strategische koers van KVAN en bent in staat om de vertaalslag van het visiedocument naar de praktijk te maken. Je bent enthousiast en ambitieus, zelfstandig, flexibel, oplossings- en resultaatgericht. Je kunt goed samenwerken met verschillende mensen en je bent communicatief. Een inclusieve aanpak is voor jou vanzelfsprekend.

We zoeken iemand met:

  • Een relevante hbo/wo opleiding en academisch-denk- en -werkniveau.
  • Die 3 dagen per week beschikbaar is.
  • Ruime ervaring in een vergelijkbare functie (zowel inhoudelijk als coördinerend).
  • Kennis en ervaring met informatiebeheer en -dienstverlening.
  • Kennis en ervaring met de archiefsector.
  • Ervaring met interne en externe samenwerkingsverbanden en/of werken in een (inter)nationale context.
  • Een divers en relevant netwerk, zowel in regio als (inter)nationaal.
  • Goede uitdrukkingsvaardigheid in woord / geschrift in Nederlands en Engels.
  • Goede referenties en aantoonbare resultaten.
  • Beschikbaar per 1 juni 2024.

Wat bieden wij?
Een uitdagende functie in een dynamische sector die omgeving met veel ruimte voor onderzoek, experiment, verdieping en vernieuwing.

Een overeenkomst van dienstverlening voor 24 uur per week voor de duur van een jaar, met een mogelijkheid tot verlenging. Het uurtarief wordt vastgesteld op basis van kennis en ervaring.

  • Na de sluitingsdatum worden de ontvangen sollicitaties beoordeeld en worden geschikte kandidaten uitgenodigd voor een gesprek.
  • Streven is om binnen 6 weken na sluitingsdatum een geschikte kandidaat te hebben.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.