Deventenaar Adrie van Essen is per 1 januari 2022 de nieuwe artistiek leider van evenementenbureau dEVENTer. Hij neemt daarbij het stokje over van Anjo de Bont die jarenlang verantwoordelijk was voor de programmering en ontwikkeling van de grote Deventer evenementen waaronder Deventer Op Stelten, de Deventer Boekenmarkt en het Dickens Festijn.

Heidi van Limburg Stirum wordt de nieuwe directeur van Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg. Ze vangt haar werkzaamheden aan op 1 februari 2022 en neemt dan het stokje over van Marijke Brouwer die met pensioen gaat.

Iris van den Akker is benoemd tot commercieel directeur van het net gefuseerde Museon-Omniversum. Iris start 1 maart 2022 in deze nieuwe rol en vormt daarmee samen met algemeen directeur Peter de Haan de directie van Museon-Omniversum. Eind april presenteert de nieuwe organisatie One Planet, hét impact center voor een duurzame toekomst.

Hannah Soepenberg is de nieuwe General Manager van het Amsterdamse rietkwintet Calefax. Hannah zal bij Calefax beginnen op 2 februari 2022. Zij is momenteel zakelijk leider bij het Ricciotti Ensemble en eerder bij KASKO (Kameroperahuis) en brengt zo een brede waaier aan ervaring, maatschappelijke betrokkenheid en visie mee in de kamermuziek.

De Raad van Toezicht van Museum Kranenburgh in Bergen is verheugd over de aanstelling van een nieuw directieteam voor het museum. Adriana González Hulshof start vanaf januari 2022 als zakelijk directeur, Colin Huizing als a.i. artistiek leider. Zij volgen daarmee Mariette Dölle op die sinds 2016 algemeen directeur is van Museum Kranenburgh.

Patricia Alkhoven is in januari 2022 als het nieuwe Hoofd Collecties in dienst is getreden bij het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag. Zij volgt daarmee Judith Niessen op.

Cynthia Dekker is de nieuwe directeur van Kunst en Cultuur Brielle. De veelzijdige Rotterdamse is in de eerste week van januari 2022 gestart met haar nieuwe functie in Brielle. Cynthia heeft ruime ervaring in de kunst- en cultuurwereld, waaronder in leidinggevende en brede managementaken in dynamische omgevingen. 

Per 1 december 2021 heeft AIR een zakelijk leider: Jolanda van Dinteren. Barbara Luns blijft verantwoordelijk voor de inhoudelijke koers. In een interview met Elsbeth Grievink vertellen zij over hun samenwerking.

Per 1 februari 2022 start Yuri Matteman (46) als nieuwe directeur-bestuurder van DOK Delft. Hij volgt Margot Nicolaes op, die eerder haar vertrek aankondigde. Momenteel is Yuri Matteman Hoofd Educatieve Ontwikkeling bij Naturalis.

Het bestuur van Poetry International in Rotterdam heeft Reinier Weers vanaf 1 januari 2022 aangesteld als interim-directeur van de stichting. Het bestuur is verheugd dat Weers de gelederen komt versterken om daarmee de ingeslagen koers onder het motto “Ramen open” voort te kunnen zetten.

Carlos Gonçalves is per 14 december 2021 door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam benoemd tot voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Hij volgt hiermee Jacob van der Goot op die aftreedt aan het einde van zijn termijn. Als culturele organisator, ondernemer, bestuurder en ex-gemeenteraadslid opereert Carlos Gonçalves op het kruispunt van bestuur en cultuur.

De Raad van Toezicht van het Frans Hals Museum in Haarlem maakte op 16 december jl. bekend dat Lidewij de Koekkoek is benoemd tot algemeen directeur. Met ingang van 1 maart 2022 zal zij de huidige algemeen directeur Ann Demeester opvolgen, die vertrekt om als directeur van het Kunsthaus in Zürich te gaan werken.