Marieke Hopman wordt per 1 augustus 2024 aangesteld als de nieuwe artistiek directeur van November Music in ’s-Hertogenbosch. Ze volgt Bert Palinckx op die sinds 1999 verbonden is aan het festival. Samen met zakelijk directeur Theo van Dooremalen zal Hopman de directie van November Music vormen.

Cultureel podium OASE in Rotterdam gaat verder als individuele stichting met een nieuwe directie bestaande uit Berend van Zanten en Kelly Leeuwis. Deze verandering betekent dat medeoprichter Raymond Landegent OASE per 1 juli heeft verlaten. Landegent is samen met Berend van Zanten medeoprichter.

Susan van ’t Slot is de nieuwe directeur van Kunst Centrum Haarlem (KCH). Zij neemt hiermee het stokje over van Marina Raymakers die eind april afzwaaide. De visie van Susan op kunst sluit naadloos aan op die van de Haarlemse kunstuitleen: ‘‘Ik geloof dat iedereen het recht heeft op kunst en cultuur. Een kunstwerk heeft een magische werking, het inspireert, verwondert en creëert emoties’. Het is voor haar dan ook een voorrecht om deze functie te mogen vervullen.

Vanaf half augustus is Norman van Dartel de nieuwe zakelijk directeur van Theater De Regentes in Den Haag. Met zijn ervaring als zakelijk leider van Splendor Amsterdam en zijn brede ervaring bij o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest, heeft hij alles in huis om De Regentes de komende jaren verder te brengen.

De KB, de nationale bibliotheek van Nederland, heeft Wilma van Wezenbeek benoemd tot nieuwe Algemeen directeur. Van Wezenbeek volgt Lily Knibbeler op, die per 1 juli afscheid neemt. Per 1 september begint Van Wezenbeek.

Per 1 september 2024 zal er een nieuwe, tweehoofdige directie aan het roer staan van de Nationale Reisopera in Enschede. De Britse regisseur Sam Brown en de huidige interim-directeur Rudy van Wijk zullen de taken van respectievelijk artistiek directeur en algemeen directeur op zich nemen. “Wij zijn enorm blij dat Rudy van Wijk en Sam Brown samen de directie van de Nederlandse Reisopera gaan vormen. Beiden combineren een grote passie voor opera met diepe kennis van het opera-vak”, aldus RvT-voorzitter Peter van Laarhoven.

Het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent heeft Nick Sinke aangesteld als nieuwe directeur. Met deze benoeming zet het museum een belangrijke stap in de verdere professionalisering van de organisatie en de uitbreiding van het museum. In de toekomstvisie van het museum wordt niet alleen aandacht besteed aan de rijke industriële geschiedenis van Zeeland, maar ook aan hedendaagse en toekomstige ontwikkelingen binnen de Zeeuwse industrie. Dit zal bijdragen aan zowel de groei van de collectie als de aantrekkingskracht van de organisatie zelf.

Per 1 september aanstaande is Wilco Blaak de nieuwe directeur-bestuurder van Erfgoed Zeeland in Middelburg. De afgelopen tweeënhalf jaar was Blaak directeur bij Stichting Musea De Bevelanden. Daar was hij verantwoordelijk voor de omvorming van het Fruitteeltmuseum tot het ZeeuwsFruitMuseum in Kapelle. Voor het Historisch Museum De Bevelanden in Goes was hij betrokken bij de herpositionering van het museum en de plannen voor een mogelijke verhuizing van het museum naar de Grote Kerk van Goes.

Afgelopen maand is Tim Kuik, 25 jaar lang directeur en boegbeeld van Stichting BREIN in Hoofddorp, met pensioen gegaan. Het vertrek van Tim Kuik betekent niet dat piraten vrij spel krijgen. Integendeel, op het fundament dat Tim Kuik achterlaat, gaat BREIN met volle kracht door. Fred Teeven is benoemd tot voorzitter van het bestuur van Stichting BREIN. Bastiaan van Ramshorst volgt Tim Kuik op als directeur en Birre Büller wordt het nieuwe hoofd juridische zaken.

Per 1 juli heeft de NPO in Hilversum een nieuwe directeur HR, Tjahny Bercx. Tjahny Bercx (1963) heeft een indrukwekkende staat van dienst en relevante werkervaring die hem tot een autoriteit op het gebied van HR maken. Hij heeft ruime ervaring binnen grote organisaties (ING, KLM en LeasePlan) en is zeer begaan met het creëren van een veilige en inclusieve werkomgeving.

Eve Hopkins wordt benoemd als lid van de raad van toezicht van ArtEZ in Arnhem met als aandachtsgebied onderwijs en onderzoek. Eve zal deel uitmaken van de Onderwijs en Onderzoekscommissie van de raad.

Met ingang van 1 juli 2024 is Mireille Boetje de nieuwe directeur-bestuurder van Bibliotheek Waterland. De Raad van Toezicht heeft haar benoemd als opvolger van Norbert van Halderen, die met pensioen gaat. Mireille Boetje gaat leiding geven aan de bibliotheekorganisatie voor de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam, Landsmeer en Waterland.

Conservator en kunsthistoricus Imara Limon (Leiden, 1988) wordt per 1 juli hoofd conservatoren en lid van het managementteam van het Amsterdam Museum. Limon is sinds 2017 aan het museum verbonden en werd in datzelfde jaar winnaar van de Nationale Museumtalentprijs. Ze maakte naam met projecten als de programmalijn New Narratives, de tweejaarlijkse kunstmanifestatie Refresh Amsterdam en de huidige tentoonstelling Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?.