1646 in Den Haag breidt uit dankzij de toevoeging van een nieuw gebouw, gelegen aan de Boekhorststraat 127. Deze ontwikkeling stelt 1646 in staat om kunstenaars meer ruimte te bieden voor tentoonstellingen, de community te voorzien van een verrijkt programma van publieke evenementen, evenals een prachtige tuin waar bezoekers samen kunnen komen, vieren en ideeën kunnen uitwisselen. Vanaf nu kunnen de residency kunstenaars worden ontvangen binnen de faciliteiten van 1646.

Roswyde Burgman legt haar functie als directeur-bestuurder van Concordia in Enschede neer. De huidige veranderopdracht vraagt om ander profiel directeur-bestuurder. Lous Kerkhof volgt haar op. Zij zal de transitie naar een nieuwe organisatie gaan vormgeven.

Poppodium Gebr. de Nobel in Leiden gaat voortaan door het leven als Nobel. De nieuwe naam is vooral een praktische wijziging en past beter bij de meer eigentijdse uitstraling die het podium nastreeft.

Het team van de Appel, Tempel en de Gemeente Amsterdam heeft aangekondigd dat de Appel in het nieuwe jaar 2024 zal verhuizen naar, en gehost worden door Tempel, een cultureel centrum in de Amsterdamse Diamantbuurt. De nieuwe locatie zal in 2024 worden geopend door Touria Melani, wethouder Kunst en Cultuur van de Gemeente Amsterdam. Op de nieuwe locatie zal de Appel haar lopende culturele projecten voortzetten en een nieuw programma lanceren.

Directeur-bestuurder Hans Maris gaat De Meerpaal in Dronten verlaten. De komende weken zal Maris nog werkzaam zijn om zijn overdracht vorm te geven en een aantal lopende projecten af te ronden; 30 september is zijn laatste werkdag in De Meerpaal.

Het Grootste Museum van Nederland blijft groeien. Het landelijke project van Museum Catharijneconvent, waarbij kerken en synagogen worden opengesteld voor het brede publiek, breidt in het komende jaar de samenwerking uit met moskeeën, tempels en migrantenkerken. Op 1 september sluit de Soefi Tempel Universel in Katwijk aan Zee zich aan bij dit bijzondere project. Daarmee telt het Grootste Museum van Nederland al 20 ‘museumzalen’.

Na 45 jaar stopt de Uitmarkt in haar huidige vorm. Het concept past niet meer bij deze tijd en is hard aan vernieuwing toe. Het nieuwe concept onder de naam ‘DE OPENING van het culturele seizoen’ ligt al klaar, maar wordt pas in het laatste weekend van augustus 2024 georganiseerd. In verband met de landelijke uitrol, de vele betrokken partijen en benodigde budgetten was het niet mogelijk dit vernieuwde concept al in 2023 te realiseren. Daarom wordt de start van het culturele seizoen in dit overgangsjaar op een kleinschalige manier gevierd, maar wel alvast onder de nieuwe titel DE OPENING.

Artistiek directeur Piet Menu verlaat na een periode van 8 jaar Het Zuidelijk Toneel in Tilburg. Per 15 januari 2024 wordt hij het nieuwe hoofd van de School of Arts Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Piet blijft als artistiek adviseur betrokken bij de door hem geïnitieerde projecten bij Het Zuidelijk Toneel in 2024.

Directeur Annabelle Birnie van de Hermitage in Amsterdam heeft bekend gemaakt dat het museum nauw gaat samenwerken met British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum. Door de verbintenis met deze internationale topmusea komen wereldberoemde kunstcollecties naar Amsterdam. Een nieuw begin voor het museum aan de Amstel dat vanaf vrijdag 1 september de naam H’ART Museum draagt. H’ART Museum opent vensters op de wereld en toont de verbindende kracht van kunst.

Ruud Lemmen, sinds 2010 verantwoordelijk voor 013’s programmabeleid, neemt op 1 september afscheid van het Tilburgse Poppodium. Na 13 mooie jaren waarin 013 zich verder ontwikkelde tot actuele popzaal met internationale allure, kiest hij nu voor een nieuwe uitdaging. 013 hoopt op korte termijn zijn opvolger bekend te maken.