In 2022 had 8,7 procent van alle werkenden in Nederland een tweede baan naast hun hoofdbaan. Mensen die op deze manier twee of meer banen combineren, waarvan er ten minste één een (parttime) baan in loondienst is, noemen we ook wel ‘multi-jobbers’. Dit geldt dus ook voor iemand die naast een baan in loondienst tevens werkzaam is als zzp’er. In dit blog nemen we deze trend op de arbeidsmarkt onder de loep.

Heb je wel eens van de Loopbaan APK gehoord? Dit is een regeling die Platform ACCT samen met partners aanbiedt aan werkenden in de podiumkunstensector. Of je nou bij een festival, poppodium of theatergezelschap werkt, de Loopbaan APK is er om even stil te staan bij je ontwikkeling, wensen en ambities. Culturele vacatures sprak met Els Maas en Rogier Wennink, coach/ coördinator en projectleider van de Loopbaan APK, over wat de regeling precies inhoudt en wie er baat bij kan hebben.

In 2004 richtten de Vlaamse en Nederlandse regeringen samen het Vlaams-Nederlands Huis deBuren op als culturele organisatie en als een ruimte voor debat en reflectie. deBuren biedt vanuit hartje Brussel een forum voor cultuur, samenleving en politiek van de Lage Landen. Wij spraken Willem Bongers-Dek, directeur van Vlaams-Nederlands Huis deBuren, over de rol die videosolliciteren momenteel speelt binnen hun sollicitatieproces.

Vacature-advertenties staan centraal op de website van Culturele vacatures. Wij vinden het echter ook belangrijk aandacht te besteden aan gerelateerde zaken die meespelen bij het zoeken van werk en het werven van personeel. In deze blog-serie willen wij inzicht bieden in de verschillende manieren van werven en solliciteren die voorkomen op de huidige arbeidsmarkt, met name in de culturele sector. In dit blog lees je alles over videosolliciteren.

Ben je op zoek naar werk? Dan heb je de term ‘assessment game’ vast wel eens voorbij zien komen in een vacaturetekst. Dit blog, deel twee in onze reeks over eigentijdse wervingsmethodes in de cultuursector, legt uit wat de voor- en nadelen zijn van het selecteren van kandidaten met behulp van een spel – voor werkgever én werkzoekende.

Vacature-advertenties staan centraal op de website van Culturele vacatures. Wij vinden het echter ook belangrijk aandacht te besteden aan gerelateerde zaken die meespelen bij het zoeken van werk en het werven van personeel. In deze blog-serie willen wij inzicht bieden in de verschillende manieren van werven en solliciteren die voorkomen op de huidige arbeidsmarkt, met name in de culturele sector. In ons eerste blog lees je alles over (talent) sourcing.

Culturele vacatures bestaat inmiddels al meer dan tien jaar. Af en toe wordt er op onze vacaturesite geworven voor functies die in de beginjaren nog helemaal niet bestonden: zo zijn de Community Manager en de Community Librarian ‘newbees’ bij ons. Hoewel ze in naam op elkaar lijken, zijn het wezenlijk andere functies. In ons vorige blog bespraken we de Community Manager; in deel 2 van dit tweeluik nemen we de Community Librarian onder de loep.

Op onze site komen wekelijks tientallen functies voorbij waarvoor nieuwe mensen gezocht worden. Juist omdat we voor de cultuursector werken zijn die soms heel bijzonder: unieke functies als Wikimedian-in-Residence of Broedplaatscoördinator of super specialistisch, zoals Docent Historische Fluiten of Conservator Terpencultuur. Ook komen er zo nu en dan functies voorbij waarvan je je opeens realiseert dat dat beroep zo’n tien jaar geleden nog niet bestond. Zo zijn de Community Manager en Community Librarian ‘nieuw in ons assortiment’. Deze twee nieuwe beroepen nemen we in dit tweeluik onder de loep: hoe zijn ze ontstaan en wat houden ze in?

Een jaar geleden werd het Platform Governance in Cultuur opgericht met als doel om de culturele sector te helpen met het in de praktijk brengen van de Governance Code. Culturele vacatures sprak met de initiatiefnemers en drijvende krachten achter het platform: Jacqueline Stolmeijer-Arends en Marceline Loudon.