Welke grenzen kennen wetenschappelijke modellen bij het voorstellen van een post-fossiele samenleving? En in hoeverre kunnen kunst en cultuur hier soelaas bieden? Deze vragen spelen een belangrijke rol in het promotieonderzoek van Lisette van Beek (Universiteit Utrecht), waarvoor ze samenwerkte met kunstenaars Ekaterina Volkova en Julien Thomas. We spreken Lisette over haar onderzoek en wat de samenwerking met Ekaterina en Julien haar als wetenschapper heeft gebracht.

Kunstenaars en wetenschappers samen laten optrekken om maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden. Niet als opdrachtgever en -nemer, maar als gelijkwaardige partners. Hoe doe je dat? En wat is de meerwaarde hiervan? We spreken programmamakers Ilse Schaminée en Michèle Bouwmans van LUX Nijmegen over The Art of Science (TASC) en nemen deel aan deze nieuwe programmareeks waarmee LUX een brug wil slaan tussen wetenschap, kunst en samenleving.

Een culturele broedplaats waar muziekprofessionals elkaar inspireren en gestimuleerd worden om zichzelf en elkaar naar nieuwe hoogten te tillen. Dat is wat de oprichters van De Basis voor ogen hadden toen ze het oude Doornroosje in Nijmegen kochten na een wervelende crowdfunding. 1 oktober 2021 opende De Basis voor het eerst haar deuren. Hoe staat het er nu voor? We spreken de voorzitter van de Stichting, Desirée van Steenveldt, en een van de residents, muziekproducent en DJ Sjef van der Heijden (alias Koarse), in het kleurrijke pand net buiten het centrum van Nijmegen.

De energiecrisis vormt een nieuwe grote uitdaging voor de cultuursector. Overheidssteun lijkt de enige structurele oplossing. Maar wat doet de cultuursector zelf om de crisis het hoofd te bieden? En wat gaat de bezoeker merken van de crisis? Kunnen we hogere ticketprijzen verwachten? We spraken erover met TivoliVredenburg en het Gentse kunstencentrum VIERNULVIER, dat met hun Pay what you can-systeem voor de troepen uit loopt.

Hoe blijf je je als organisatie continue vernieuwen? Hoe draagt Berlijnplein bij aan deze vernieuwing? Samenwerkingen tussen organisaties en interdisciplinair werken leiden tot vernieuwingen in de eigen organisatie en in de organisatie van het geheel. Dit soort samenwerking is niet vanzelfsprekend, het vraagt veel van organisaties, maar levert ook veel op.

Theater Babel maakt inclusief theater: theater waarbij niemand wordt uitgesloten. Het gezelschap bestaat uit spelers met én zonder beperking en maakt interdisciplinaire voorstellingen over maatschappelijke onderwerpen. Paul Röttger (67), directeur, regisseur en ’theateractivist’, legt uit waarom inclusief werken geen uitzondering meer zou moeten zijn. “Ik wil niet dat mensen doen alsof ze geen beperking hebben. Ik wil álles laten zien. Ik houd steeds meer van het imperfecte – maar dat imperfecte moet wel heel goed gedaan worden.”

Het jaar 2020 vormt een bijzondere bladzijde in de lange geschiedenis van live theater. In maart kwam de cultuursector krakend en piepend tot stilstand door COVID-19. Alles ging online en nieuwe ontwikkelingen volgden zich razendsnel op. Zit er toekomstmuziek in online theater? We spreken erover met het Rietveld Theater en Noord Nederlands Toneel/ Club Guy & Roni.

“‘Ah, dat is wel verdrietig’ is steevast de reactie als ik vertel dat het Bijbels Museum zonder collectie en zonder pand verder gaat. En steeds ben ik even verbaasd. Verdrietig? Welnee! Zelf ben ik in ieder geval de afgelopen jaren nog nooit zo opgelucht geweest als op onze verhuisdag, 1 juli jongstleden. Maar dat moet wel steeds uitgelegd.” Carolien Croon, sinds vier jaar directeur van het Bijbels Museum, legt in dit blog uit hoe het museum op deze nieuwe koers – museum nieuwe stijl, zonder collectie, zonder huis – terecht kwam.

David Attenborough is all over mijn Instagram. Zijn documentaire A Life On Our Planet, over onze soort die zich alles heeft toegeëigend, maakt diepe indruk op alle Millennials die verwoed op zoek zijn naar antwoorden in een wereld die brandt. Ook ik was diep onder de indruk. Ik focus me op mode en textiel, en onderzoek de mogelijkheden die we in die sector hebben om de druk op de aarde te verlichten. We moeten ons grondstoffengebruik terugdringen en radicaal nieuwe keuzes maken, zegt ook Attenborough in zijn handreikingen aan het eind van de documentaire. Dit stuk is een klein tipje van de sluier waarachter mooie dingen gebeuren die perfect passen in die nieuwe wereld.

Op onze redactie zijn we natuurlijk niet alleen bezig met culturele vacatures. We genieten ook volop van alle mooie dingen die bedacht, gemaakt, georganiseerd en gecreëerd worden door al die enthousiaste mensen in de cultuursector. Zo hebben we onder andere een enorme voorliefde voor mooie kunsttijdschriften. Want wat worden er in Nederland (en België) prachtige bladen over kunst en cultuur uitgegeven! In dit blog geven we een overzicht van het aanbod van kunsttijdschriften in Nederland en Vlaanderen. We beginnen met een aantal van onze favorieten en bieden daarnaast een overzicht van mooie en interessante tijdschriften per discipline.

Verandering is momenteel een cruciaal woord voor het Missiemuseum in Steyl – niet alleen vanwege de coronacrisis en alles wat daarbij komt kijken, maar ook vanwege enkele grote interne veranderingen die voor de deur staan. Hein Jacobs, penningmeester van het museum, vertelt tijdens een wandeling door de kloostertuinen over de moeilijke periode die het museum achter de rug heeft, en hoe het ervoor staat met de plannen voor de toekomst.

Ook voor dansgezelschap Conny Janssen Danst staat het seizoen door de coronacrisis op zijn kop. De noodgedwongen verplaatsing van locatievoorstelling SO HERE WE ARE naar 2022 bood ruimte voor een unieke periode van experiment en onderzoek. Die leidde tot Monuments in Solitude, met negen zeer persoonlijke ‘solitude-studies’ opgevoerd in eigen huis. Artistiek leider Conny Janssen en danser Remy Tilburg vertellen over creëren in een woelige tijd, nieuwe inzichten en waarom juist deze solo’s het publiek zo raken. “Het zijn allemaal kleine pareltjes.”

Woensdagavond 24 juni was er heuglijk nieuws voor de Nederlandse theaterliefhebber: de theaters mogen na 1 juli weer meer dan 30 bezoekers per zaal ontvangen. De anderhalvemeterregel blijft echter van kracht. Die theaterbeleving ‘op afstand’ blijft een flauw aftreksel van het echte werk, vindt Theatergroep De Warme Winkel. Ze kwamen in samenwerking met Cultuurhuis de Brakke Grond met een oplossing: een peepshowtheater. Mét festival.

Kunst maken en lesgeven in kunstvakken worden vaak als twee aparte werelden gezien. En dat is zonde. Want veel kunstdocenten zijn opgeleid als kunstenaar. Die creatieve inborst en het docentschap kunnen elkaar positief beïnvloeden. Toen we nog niet verplicht thuis hoefden te werken vanwege de coronacrisis, spraken we erover met drie kunstvakdocenten. Zij werkten mee aan een expositie over dit onderwerp. De dialoog over cultuureducatie willen we – juist nú – levend houden. Dus daarom een oproep aan jou, onze lezer. Laat je inspireren door het onderstaande artikel, en deel je reactie of reflectie op wat er nu gebeurt in (cultuur)onderwijs.

Headlines, social media, gesprekken op straat. Ze worden gedomineerd door corona. Logisch natuurlijk, maar er speelt nog steeds veel meer. Ook het klimaatvraagstuk verdient te allen tijde onze volle aandacht. “Corona is niet per se goed voor het klimaat, het is allemaal tijdelijk”, zegt Laura van Rutten, oprichter van Het Klimaatmuseum. “Maar ik hoop dat het een verandering in gang zet.”

Een stijgende zeespiegel, bosbranden, overstromingen of juist periodes van droogte; de gevolgen van klimaatverandering zijn overal op de wereld te voelen. In discussies over oplossingen wordt veelal gekeken naar overheden en grote bedrijven, wat voor milieumaatregelen nemen die? Ook musea, als maatschappelijke organisaties, denken steeds vaker na over dit onderwerp. Wat gebeurt er in de museumwereld op het gebied van duurzaamheid?

Kunst en cultuur zijn van levensbelang voor het klimaatvraagstuk, weet Matthea de Jong (38) als geen ander. Per 1 maart is zij de nieuwe directeur van de Tolhuistuin. Dat werk gaat ze dit jaar combineren met haar taken als projectleider van Warming Up, een initiatief dat inmiddels is uitgegroeid tot een landelijke beweging waarin de cultuursector van Nederland meer mensen bij het klimaatvraagstuk wil betrekken.