Vlaams Architectuurinstituut: Directeur vertrekt

Sophie De Caigny

Na 6 jaar als directeur en 17 jaar in dienst beslist Sofie De Caigny om het Vlaams Architectuurinstituut (VAi, Antwerpen) te verlaten. De Caigny leidde het VAi met veel deskundigheid en visie, waardoor het verder kon uitgroeien tot een inspirerende en dynamische organisatie met internationale uitstraling.

Sofie De Caigny startte in 2006 bij het Vlaams Architectuurinstituut en werd in 2018 directeur. Op dat moment werd de collectie architectuurarchieven van de provincie Antwerpen opgenomen in de werking van het VAi. Tijdens haar directeurschap zorgde ze voor de integratie van de collectie in de werking van het VAi. Voor deze operatie en voor zijn publiekswerking ontving het VAi in 2019 de Ultima, de cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. Via haar inzet als Secretaris Generaal van ICAM (International Confederation of Architectural Museums) zette De Caigny het VAi verder internationaal op de kaart. De recente verdubbeling van de werkingsmiddelen voor de collectiewerking van het VAi door de Minister-President bevestigt dat de collectie op landelijk niveau met internationale uitstraling functioneert. Voor Sofie De Caigny is daarmee de tijd gekomen om zich terug meer toe te leggen op architectuur(historisch) onderzoek, schrijf- en lesopdrachten. In dat kader is haar lesopdracht aan de Universiteit Antwerpen recent verruimd.

Over Sophie De Caigny
Sophie De Caigny behaalde een doctoraat (2007, Universiteit van Leuven) in architectuurgeschiedenis en een Postgraduaat in Cultureel Management (2001, Universitat de Barcelona). Haar doctoraat ‘Bouwen aan een nieuwe thuis’ werd gepubliceerd bij Leuven University Press. Ze publiceert veel over architectuurgeschiedenis en over hedendaagse architectuurcultuur in Vlaanderen, met een speciale focus op de relatie die architectuur met het verleden heeft. Sofie De Caigny is hoofdredacteur van het tweejaarlijkse boek Flanders Architectural Review (edities 2018, 2020 en 2022) en stelde verschillende tentoonstellingen samen, waaronder ‘Maatwerk. Architectuur uit Vlaanderen en Nederland’ in het Duitse Architectuurmuseum, Frankfurt (2016). Ze was commissaris van ‘Composite Presence’, de inzending voor het Belgisch Paviljoen op de 17e Architectuurbiënnale van Venetië in 2021. Van 2014 tot 2022 was ze secretaris-generaal van ICAM – International Confederation of Architectural Museums.

Over het Vlaams Architectuurinstituut
Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) is het voornaamste aanspreekpunt voor informatie over architectuur uit Vlaanderen en Brussel. Het creëert een ontmoetingsplek voor iedereen die architectuur wil maken, delen en beleven. Het Vlaams Architectuurinstituut is de referentie voor architectuurcultuur in Vlaanderen en Brussel. Ze maken het publiek attent op het belang van een goed ontworpen leefomgeving, stimuleren het maatschappelijke debat over het ontwerp van gebouwen/steden en verspreiden kennis over architectuur.

Lees meer: Vlaams Architectuurinstituut (26-10-2023)