Veem House for Performance: Artistiek en Algemeen Directeur vertrekt

Marga Kroodsma. Foto: Tim Stet

Na ruim vijf jaar als Artistiek en Algemeen Directeur van Veem House for Performance in Amsterdam heeft Marga Kroodsma besloten om haar vizier op iets anders te richten. Per 1 maart 2024 draagt zij het stokje over.

Marga: “Het was een avontuur en voorrecht om samen met een bevlogen team steeds weer nieuwe wegen te ontdekken en bijzondere verbindingen te leggen. We hebben ruimte gecreëerd voor experiment en onderzoek, met een focus op uitwisseling en ontmoeting. Trots ben ik op onze vastberaden koers voor ruimte, tijd en aandacht om de groei van artistieke voorstellen mogelijk te maken.

Veem House is een plek waar radicale verbeelding en artistieke ontwikkeling samenkomen. Met een eigentijdse aanpak en focus op de menselijke maat, hebben we in uitdagende tijden veel in beweging gezet, en mime, dans- en performancekunstenaars uit binnen- en buitenland een thuis kunnen bieden.

De bijdragen van vernieuwende kunstenaars zijn cruciaal voor de tijd waarin we nu leven. Zij bieden een context waar mensen in vrijheid de vragen kunnen stellen die gesteld moeten worden en doen voorstellen die de gedachten vrij maken.

Veem House blijft in beweging en zal vanaf 2024 transformeren naar een Artist Run House. Kunstenaars krijgen daar zelfstandig ruimte, en Artistic Fellows bepalen de artistieke koers. Voor mij is dit het juiste moment om met nieuwsgierigheid en openheid een nieuwe en nog onbekende horizon tegemoet te treden.

Mijn dankbaarheid gaat uit naar alle inspirerende kunstenaars waarmee ik heb samengewerkt. Zij hebben hun prille onderzoeken opengesteld, lef getoond en mij andere perspectieven op theater en de wereld leren kennen.

Grote dank aan het bestuur dat vaak onzichtbaar de schouders zet onder een huis dat vele wensen faciliteert. Bewondering heb ik ook voor het betrokken publiek, de nieuwsgierige critici en actieve community van Veem House.

Tot slot een warm dankwoord voor alle partners, waarbij het Europese Life Long Burning Network, Amsterdams Fonds voor de Kunst en de stuurvrouwen van GREENHOUSE in het bijzonder.

Ik kijk uit naar een volgende stap en draag de bijzondere ontmoetingen van hier altijd met me mee.”

Over Veem House for Performance
Veem House for Performance is een internationaal georiënteerd theater- en productiehuis in Amsterdam-West. Ze zijn een thuis voor mime, dans en performance, waar kunstenaars de ruimte krijgen om te experimenteren, zich te ontwikkelen en presenteren. Hun focus ligt op beweging -zowel fysiek als sociaal- van verrassende performances van opkomende artiesten tot discursieve avonden en levendig artistieke Veem House diners.

Door samen te werken met partners en co-curatoren, krijgen meerdere stemmen een plek in Veem House. Ze zetten hun middelen in om kunstenaars de tijd, ruimte en aandacht te geven die ze nodig hebben om een praktijk te ontwikkelen die zich uiteindelijk ook buiten onze studio’s en tot ver voorbij de Nederlandse grenzen beweegt.

Lees meer: Veem House for Performance (01-12-2023)