Nieuwe Zakelijk Leiders: Het Nationale Theater

Het Nationale Theater in Den Haag verwelkomt Anne-Marie Geldhof en Rachel Feuchtwang. Zij gaan als zakelijk leiders aan de slag naast de artistieke leiding van gezelschappen HNTjong en Het Nationale Theater.

Per 1 maart is Anne-Marie Geldhof begonnen als zakelijk leider voor HNTjong, naast artistiek leider Noël Fischer. Geldhof was hiervoor werkzaam bij Het Zuidelijk Toneel, als artistiek coördinator en later als interim zakelijk leider. Zij neemt het nu over van Ulrike Söbbeke, die na vijf jaar bij HNTjong inmiddels gestart is als zakelijk directeur van het Luxor Theater in Rotterdam.

Rachel Feuchtwang start 1 april als zakelijk leider Het Nationale Theater, naast artistiek leider Eric de Vroedt. Hiermee vervult zij dus een nieuwe functie binnen de productiekern. Feuchtwang is op dit moment zakelijk leider van Utrechts theatergezelschap Schweigman&. Het Nationale Theater is het enige theatergezelschap in Nederland dat producties ontwikkelt voor alle leeftijden. Jaarlijks trekken de eigen producties gezamenlijk ruim 140.000 bezoekers met meer dan 400 voorstellingen. Met de aanstelling waarborgt het theater de ontwikkeling van hoogwaardige producties.

Lidy klein Gunnewiek, directeur zakelijk, Het Nationale Theater : “Na de fusie zes jaar geleden zijn we nu nog beter op elkaar ingespeeld. We maken grote producties voor alle leeftijden, door heel Nederland. We zijn Ulrike enorm dankbaar haar bijdrage aan het succes van HNTjong. Het is een groot genoegen om Rachel en Anne-Marie te verwelkomen in ons team. Zij brengen ieder belangrijk talent en veel ervaring mee naar Den Haag. Hiermee zijn ze een aanwinst voor deze stad en het hele land.”

Anne-Marie Geldhof: “HNTjong is stevig, duidelijk, stoer, brengt eerlijke verhalen, en is niet te missen. Dat ik op deze bruisende trein mag stappen, is een megakans en brengt mij daar waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Met de producties van HNTjong wordt toneelbezoek van alle leeftijden verrast met grote en kleine verhalen die je anders naar de dingen doen kijken. De zin is enorm om samen met Noël en het HNTjong team plannen te realiseren, nieuwe kansen te grijpen en het publiek van nu én de toekomst de theaters in te verleiden.”

Rachel Feuchtwang: “Het Nationale Theater is voor mij een goed voorbeeld van een geïntegreerde producerende en presenterende organisatie. Mijn rode draad is het produceren vanuit de inhoud; met als vertrekpunt een uitgesproken creatieve visie en missie, draagvlak en relevantie te creëren en de juiste (sociale) context te ontwikkelen. Ik kijk verheug me erop dit verder uit te dragen in mijn nieuwe rol.”

Over Anne-Marie Geldhof
Anne-Marie Geldhof werkte hiervoor bij Het Zuidelijk Toneel, eerst als artistiek coördinator, planning en verkoop, en recent als interim zakelijk leider. Ze werkte daar direct met makers aan grote en kleine producties, was verantwoordelijk voor planningen, begrotingen, contracten en de nationale spreiding. Ze neemt ruime ervaring uit het veld mee naar Het Nationale Theater, omdat ze o.a. gewerkt heeft met Theater Artemis en eerder ook bij de Veenfabriek en Zina Platform/ Adelheid Roosen. Ze doorliep in 2020 ook het LinC-programma.

Over Rachel Feuchtwang
Rachel Feuchtwang is al twintig jaar actief als creatief ontwikkelaar en producer van projecten en activiteiten in de voorhoede van de hedendaagse kunstpraktijk, binnen en buiten Europa. Sinds 2014 vormt ze samen met Boukje Schweigman de directie van Schweigman&. Naast haar rol bij Het Nationale Theater is ze gastdocent en coach bij de Academie voor Theater en Dans en DAS Graduate School in Amsterdam, waar ze sinds 2013 lesgeeft in creative producing.

Het Nationale Theater en HNTjong
Het Nationale Theater is een landelijke theaterorganisatie met drie eigen theaters in Den Haag: de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3. Het is de enige theaterorganisatie in het land met voorstellingen voor alle leeftijden. Dit komt in het acteursensemble en team van regisseurs samen in de producties van Het Nationale Theater en jeugd- en jongerenproducties van HNTjong. Het Nationale Theater maakt jaarlijks meerdere producties, voor jeugd (onder de vlag van HNTjong) en voor volwassenen, programmeert daarbij ruim achthonderd voorstellingen en ontvangt totaal 350.000 bezoekers in Den Haag en in het land.

Bron: Het Nationale Theater (06-03-2023)

In november 2022 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures