Nieuwe Zakelijk Leider: Stut Theater

Mariska Minnen

Mariska Minnen is de nieuwe zakelijk leider van Stut Theater in Utrecht. Stut neemt daarmee afscheid van de oude zakelijk leider, Margreet Zwart. Margreet heeft de afgelopen jaren aan de basis gestaan van de bedrijfsvoering van Stut.

Mariska Minnen stelt zich voor:

Sinds februari is Mariska Minnen de nieuwe zakelijk leider van Stut. Ze woont in Maarn met haar partner en twee dochters en houdt van natuur en honden. Als jonge theatermaker leefde ze van vijf gulden per dag in Antwerpen. Later zette ze als freelancer (cultuur)participatieprojecten op in de Randstad voor mensen met een kwetsbaarheid. Welzijn en kunst zijn vervlochten in haar leven. Hoe komt dat zo? We hebben het erover. “Ik vind het interessant om na te denken hoe cultuur en community theater eruit gaan zien, en hoe deelnemers van Stut projecten zich hierin ontwikkelen. Ik zou het heel tof vinden als de spelers van nu, de cultuurmakers van morgen worden. Een meemaak-podium waar deelnemers -als zij dat willen- kunnen mee-creëren in het project of de productie zelf. Ik zie het als mijn opdracht om met elkaar cultureel ondernemerschap vorm te geven en dat vanuit de Fair Practice Code. Zowel met het team van Stut als de freelancers en de spelers met wie we theater maken.

Zijn dit ideeën voor de toekomst?
Een vervolgstap binnen Stut. Natuurlijk zit er variatie in hoeverre mensen dit willen en kunnen. Het gaat over op maat ontwikkelen. Dat is natuurlijk wel interessant, want dan moet je ook als organisatie gaan kijken: hoe geven we dit vorm met elkaar? Niet alleen de kennismaking met theater, maar dat mensen die de wens hebben ook eigenaarschap hebben in het maken van kunst en cultuur. Stut Theater als community theater zijnde; hoe kunnen we zo’n ontwikkeling verder brengen? Wat voor nieuwe manieren kunnen we daarin verzinnen?”

Waar werkte je hiervoor?
Bij Lister. Lister biedt huisvesting aan mensen met psychiatrische problematiek bij wonen, herstel, werk en activering. Ik heb daar 3,5 jaar gewerkt als kwartiermaker participatie en activering, waarbij ik mensen heb begeleid die weer dingen willen ondernemen of leren. Ik heb me hierbij vooral ingezet op kunst en cultuur. Ik ben een projectbeest, ik zet ideeën om naar werkbare projecten. Ik heb lang gewerkt in de wereld van coaching en persoonlijk leiderschap. Daar kijk je naar jezelf en de ander. Waarom reageer je zo op bepaalde dingen? Hoe blijf je bij jezelf? Ik ben echt een onderzoeker en hou van experimenteren met gedrag. Je zet wel projecten op voor een specifieke groep mensen, waar komt dat vandaan? “Ik heb altijd gevoel gehad bij mensen waar anderen omheen keken, dat ik dan dacht: wat is jouw verhaal? Gezien worden is voor mij een belangrijke waarde. Aandacht, betrokkenheid zijn daar onderdeel van. Het is me bijgebleven vanuit mijn eigen ervaringen. Ik ben allergisch voor ongezien. Ik vind het fijn als mensen zich kunnen laten zien. Het is goed om vrijuit te laten zien en horen wie je bent. Dan leren we elkaar als mensen beter kennen, dan is er meer openheid en begrip. Ik denk dat de wereld daar een stukje mooier van wordt.”

Hoe kom je zo bij Stut?
Een rode draad in mijn leven is dat vaak dingen doe die op mijn pad komen. Ik kwam Lilian tegen bij buurthuis De Nieuwe Jutter, daar speelde Stuts voorstelling ‘Van heel dichtbij’. Ik was daar vanuit Lister met een muziekworkshop. Ik kende Lilian van haar theatergroep ‘Vreemde Vis’, daar heb ik wat vrijwilligerswerk voor gedaan. Wanneer iets op mijn pad komt onderzoek ik het, en als dat interessant is en goed voelt, dan doe ik het!

Wat is theater voor jou?
“Theater is voor mij een manier om een ander perspectief te laten zien. Ik ben opgegroeid en opgeleid in theater, toen ging ik aan de slag in de communicatie en gedragsontwikkeling. Ik weet nog dat ik een training gaf aan mensen voor persoonlijke ontwikkeling. Iemand vertelde over het traject dat hij had doorlopen, wat hij had ontdekt over zichzelf en anderen. Toen dacht ik: dat is precies hetzelfde als toen ik een theaterstuk maakte en ik mensen in de zaal hoorde fluisteren “O ja, zo kun je er ook naar kijken.” Precies hetzelfde! Maar ja, theater is natuurlijk veel toffer haha! Daarom ben ik nu hier.” Hier bij Stut…

“Voor mij komt alles wat ik tot nu toe geleerd heb en ervaren komt samen in de functie van zakelijk leider. Ik heb gezegd bij mijn sollicitatie: Als jullie iemand zoeken die alleen maar op de centen en op de toko past, dan ga ik dat niet doen. Ik wil meedenken over de toekomst en hou van dingen ontwikkelen. Ik vind het heel tof om dit in te zetten voor Stut Theater en voor de mensen met wie we werken…Ja, daarom ben ik hier.”

Bron: Stut Theater (02-04-2022)

In oktober 2021 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures