Nieuwe Zakelijk Leider: De Veenfabriek

Vashti de Caluwé. Foto: Anne Harbers

Vanaf 1 december 2022 wordt het team van De Veenfabriek in Leiden versterkt door Vashti de Caluwé. Net als de Veenfabriek heeft ze haar wortels in Leiden en een hart voor muziektheater. Van zangeres groeide ze uit tot cultureel ondernemer, manager en nu zakelijk leider. Vashti volgt Sandra van Boetzelaer op die ruim vier jaar bij De Veenfabriek werkzaam was en nu als zakelijk directeur de Schuur Haarlem versterkt.

Wie is Vashti?
Tijdens haar studie geneeskunde koos Vashti voor een carrière in de muziek. Ze werd zangeres en later ook cultureel ondernemer. Gedurende tien jaar was ze mede-eigenaar en ontwikkelaar van de innovatieve muziekmethode ZangExpress. Afgelopen jaar werkte ze als projectleider bij het Leidse Studio MOIO (Maatschappelijk Ondernemen in Onderwijs) en als interim-manager van Academie & Kunstwerkplaats bij De Meerpaal in Dronten.

Opgegroeid in Leiden keert Vashti nu terug naar haar wortels. “Ik vind het te gek om mijn stad nu vanuit een nieuw perspectief te leren kennen en er iets aan toe te kunnen voegen!” Ze is al langer bekend met de Veenfabriek: In 2013 speelde haar vader Toine mee in de Nieuwe Wereld Symfonie – een muziektheatervoorstelling gespeeld en gedanst door twaalf mannen en vrouwen van tussen de 67 en 89 jaar oud. Sindsdien voelt ze een warme band met het gezelschap.

“Zakelijk leider is op zichzelf al een mooie functie,” vertelt Vashti, “maar wat het bij de Veenfabriek extra bijzonder maakt, is dat het zo dicht op het productieproces zit.” Slechts één muur scheidt het kantoor van de repetitieruimte en de deur staat altijd open. “Mijn lievelingsplek is binnenkomen via de artiesteningang van een theater. Zo aan het einde van de middag wanneer iedereen aan komt lopen en zich installeert. Die stilte voor de storm tussen dan en de voorstelling zelf, vind ik heel gaaf. Het voelt alsof de tijd gestold is.”

“Ik kijk uit naar inspirerende mensen om me heen vol ideeën en energie. En ontdekken hoe ik dat zo goed mogelijk kan inzetten om dienstbaar te zijn aan het product. Het werk van de Veenfabriek stemt tot nadenken en nodigt uit tot discussie. Dat is voor mij de functie van theater: het maakt altijd iets bij je los – soms terloops en soms nadrukkelijk. Ik heb veel zin om dat als zakelijk leider verder te brengen.”

Bron: De Veenfabriek (01-12-2022)

In oktober 2022 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures