Nieuwe Zakelijk Leider: Danstheater AYA

Nicole de Kogel - Rust

Per 1 september 2023 is Nicole de Kogel-Rust gestart als zakelijk leider van Danstheater AYA in Amsterdam. Ze volgt Manuel Segond von Banchet op, na 15 jaar zakelijk leiderschap bij AYA bereikt hij in november de pensioengerechtigde leeftijd.

Vanaf 2014 was Nicole verbonden aan Scapino Ballet Rotterdam als Hoofd Educatie en Publiek. Bij Scapino heeft ze meerdere projecten en programma’s mogen ontwikkelen voor het onderwijs, voor jonge talentvolle dansers, programma’s voor in de wijk en op het gebied van inclusie in samenwerking met stichting Komt het zien! Zo heeft Nicole bij Scapino drie verschillende dansvoorstellingen toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden, waaronder Oscar in Carré.

Werkzaam zijn in de danssector op het gebied van beleid, cultuur en maatschappij is wat zij het liefste doet. Nicole heeft ontzettend veel zin in haar nieuwe uitdaging bij Danstheater AYA waarin ze zich nog steeds met dans voor de jeugd mag bezig houden!

Nicole: “AYA brengt verhalen van nu en staat voor het ‘anders zijn’, je thuis voelen in het theater en jezelf herkennen in wat je ziet en hoort. Kinderen en jongeren in aanraking brengen met dans is een missie waar ik me sterk mee verbonden voel. Ik kijk ernaar uit om samen met Ryan Djojokarso – artistiek leider per maart ’24 – en met het team verder te bouwen aan het succes van AYA, zodat we zo veel mogelijk jong publiek kunnen blijven raken met rauwe, eerlijke en stoere dans. Ik voel me dan ook vereerd om Manuel op te volgen!”

Manuel: “Eind 2008 begon ik bij AYA. Ik stapte in op het moment dat AYA al 12 jaar
voorstellingen maakte voor jongeren. Als enige gezelschap in Nederland plaatst AYA consequent moderne dans met tekst, inhoud en persoonlijke verhalen van dansers naast populaire urban culture uitingen. Heel herkenbaar voor de jeugd. Ik heb AYA helpen groeien naar een gezelschap dat haar jonge publiek goed kent en weet te raken, op het gebied van culturele diversiteit een voorbeeldfunctie vervult en in 2021 in de BIS kwam. Ik verheug me erop AYA zorgvuldig over te dragen aan een nieuwe generatie. Met haar achtergrond als hoofd educatie bij Scapino Ballet Rotterdam, heb ik er alle vertrouwen in dat Nicole de lijn doorzet waar AYA bekend om staat: brutaal, jong, divers en breed bereik.”

Paul, bestuursvoorzitter: “We zijn heel blij dat Nicole deel gaat uitmaken van ons nieuwe directieteam. Ze gaat samen met artistiek leider Ryan Djojokarso de uitdaging aan om onze positie als jong, divers en eigenzinnig BIS-gezelschap verder in te vullen en uit te bouwen.”

Over AYA Danstheater
Danstheater AYA maakt brutaal en toegankelijk danstheater voor een jong publiek. Directe en eerlijke voorstellingen waarin taboes niet worden geschuwd. Over onderwerpen die ons jonge publiek bezighouden zoals culturele identiteit, groepsdruk of populariteit. De voorstellingen zijn een spannende mix van hedendaagse dansvormen, verschillende speelstijlen en muzieksoorten.

Bron: Danstheater AYA (01-09-2023)

In april en mei 2023 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures