Nieuwe Zakelijk Directeur: Stedelijk Museum

Margot Gerené. Foto: Diana Hoilu Fradique

Margot Gerené is verkozen tot nieuwe zakelijk directeur bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Samen met directeur Rein Wolfs zal zij de statutaire directie van het museum vormen, met Wolfs als voorzitter. Als zakelijk directeur zal Gerené de dagelijkse leiding van het museum op zich nemen en verantwoordelijk zijn voor de zakelijke aspecten van het museum. Momenteel is Gerené de interim zakelijk directeur van het museum. Zij heeft net als alle andere sollicitanten de standaard sollicitatieprocedure doorlopen. Vanaf 1 juni verwisselt zij officieel haar interim positie voor een vaste plek.

Margot Gerené (1971) vervulde al vele bestuurlijke en adviserende rollen op het gebied van beleids- en organisatieontwikkeling en was ook regelmatig actief in interim-functies, waaronder als interim zakelijk directeur bij het Frans Hals Museum (2019-2021) en haar huidige positie als interim zakelijk directeur bij het Stedelijk. Ook was ze in 2019 betrokken bij het opstellen van een sectoranalyse van de beeldende kunst in de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland. Verder was Gerené van 2011 tot 2018 lid van de commissie Musea, Erfgoed en Monumenten van de Amsterdamse Kunstraad. In die hoedanigheid heeft ze het Stedelijk Museum van dichtbij leren kennen. Margot Gerené staat mede aan de wieg van Blueyard, een adviesbureau voor de culturele sector, waarvoor ze sinds 2015 actief is.

Annelies van der Pauw, voorzitter raad van toezicht Stedelijk Museum: “Na een breed uitgezette zoektocht kwam Margot Gerené als de meest geschikte kandidaat naar voren. Margot is een ervaren bestuurder; energiek, verbindend en doortastend. Zij is zich ten volle bewust van de ambities van het museum om de financiële positie te verstevigen, een beleid te voeren dat zowel artistiek vernieuwend en succesvol blijft en in maatschappelijk opzicht een betere afspiegeling te zijn van de samenleving. Samen met Rein Wolfs hebben we met Margot nu een heel sterk directieteam in ons museum. We kijken zeer uit naar de samenwerking in de toekomst.“

Margot Gerené: “Als interim zakelijk directeur heb ik een aantal maanden in de keuken van het Stedelijk mogen meekijken. Ik trof een bevlogen museumorganisatie aan in het hart van Amsterdam, de kunstwereld en van de maatschappij. Een museum dat vernieuwing en dialoog niet schuwt, maar dit altijd doet met veel respect voor het rijke verleden van dit prachtige instituut. Het is mij duidelijk geworden dat er maar één plek is waarvoor ik mijn zeer gewaardeerde collega’s van adviesbureau Blueyard zou verruilen. Graag wil ik bijdragen aan de duurzame groei van het Stedelijk, waarbij we zowel aandacht hebben voor onze ecologische voetafdruk als voor onze financiële bestendigheid. Daarnaast vind ik het belangrijk dat we als organisatie inclusie en diversiteit hoog op de agenda houden. Ik ben blij dat ik het vertrouwen van de raad van toezicht heb gekregen en kijk er enorm naar uit om met Rein en alle medewerkers en partners de prille samenwerking op structurele basis voort te zetten!”

Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam: “Ik heb Margot de afgelopen maanden leren kennen als een buitengewoon prettige sparringpartner. Ik kijk ernaar uit om nog langer met haar samen te werken en onze gezamenlijke doelen voor het Stedelijk Museum te bereiken. We hebben beiden een duidelijk beeld voor de toekomst en ik heb het volste vertrouwen dat onze samenwerking ons zal helpen deze visie te realiseren.”

De nieuwe zakelijk directeur is benoemd na positief advies van de ondernemingsraad van het museum, en nadat het college van burgemeester en wethouders is gehoord.

Bron: Stedelijk Museum (13-04-2023)