Nieuwe Zakelijk Directeur: Eye Filmmuseum

Foto: Corinne de Korver

Wietse Potiek is per 1 mei als zakelijk directeur in dienst getreden bij Eye Filmmuseum in Amsterdam als opvolger van Stan Spijkerman, die na ruim 35 jaar bij Eye Filmmuseum op 8 mei afscheid neemt. Met de aanstelling van Potiek is de vernieuwing van het directieteam van Eye voltooid.

Als zakelijk directeur wordt Potiek binnen Eye verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de organisatie. Daarnaast is hij eindverantwoordelijk voor Eye Bar & Restaurant, de sponsorstrategie, het onderhouden van bestaande relaties met corporates en particulieren en de werving van nieuwe partners en financieringsbronnen voor Eye.

Achtergrond
Wietse Potiek (1974) was vanaf 2019 manager Bedrijfsvoering bij de Stichting Koninklijke Defensiemusea (SKD), de koepelorganisatie van vier musea die gezamenlijk het rijksmuseum voor militair erfgoed vormen. Hij was daar verantwoordelijk voor het vormgeven van het strategisch en operationeel beleid.

Potiek deed eerder ervaring op als projectmanager HR, logistiek en finance in de humanitaire hulp. Hij werkte vijf jaar voor Artsen zonder Grenzen, gaf leiding aan veranderprocessen en werd uitgezonden naar o.a. Tadzjikistan, Papoea-Nieuw-Guinea en de Centraal Afrikaanse Republiek. Ook was hij directeur en programmamanager bij Stichting Epkis, die zich richt op emancipatie en participatie van kwetsbare groepen.

Veranderprocessen
Bregtje van der Haak, algemeen directeur van Eye Filmmuseum, geeft aan dat de 35 jaar ervaring en betrokkenheid van Stan Spijkerman enorm
gemist zullen worden bij Eye, evenals zijn innemende persoonlijkheid. “Eye heeft heel veel aan Stan te danken. Hij heeft het museum op zien groeien en groot gemaakt met zijn buitengewone toewijding en nauwkeurigheid. Hij kent iedere collega en alle facetten van het museum.”

Ze is verheugd over de aanstelling van Potiek. “Met Wietse hebben we een waardige opvolger voor Stan gevonden – iemand die expertise kan
toevoegen aan het filmmuseum. Als fiscaal jurist met een grote maatschappelijke betrokkenheid en ruime ervaring op het gebied van
veranderprocessen, museale collecties en organisaties zal hij Eye de komende jaren veel kunnen bieden.”

Potiek: “Het markante gebouw van Eye, op de grens van Amsterdam Centrum en Amsterdam Noord, is van groot belang voor de culturele en
diverse ontwikkeling van de stad. Ik ben trots er deel van uit te mogen maken; Eye is een uitmuntende organisatie, waar de wil bestaat om de toonaangevende positie die het museum heeft verworven nog verder uit te bouwen. Ik heb veel zin om samen met alle collega’s Eye tot een nog groter succes te maken.”

Vernieuwde directie
Met de aanstelling van Potiek is de vernieuwing van het directieteam van Eye Filmmuseum voltooid. Dat bestaat nu uit: Bregtje van der Haak
(Algemeen Directeur – Bestuurder), Wietse Potiek (Zakelijk Directeur) en Giovanna Fossati, die na het vertrek van adjunct-directeur Ido Abram per 1 december 2023 benoemd is als Directeur Collectie & Kennisdeling. Fossati vervult deze post tot eind december 2024, waarna ze naar Universiteit Utrecht vertrekt om de nieuwe leerstoel Mediaerfgoed, Technologie en Cultuur te bekleden.

Over Eye Filmmuseum
Eye Filmmuseum aan het Amsterdamse IJ beheert meer dan 54.000 films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. Eye richt de blik echter niet alleen op het verleden, maar volgt ook de actualiteit op de voet met nieuwe aankopen, programma’s en debatten. Iedere dag is het gebouw – met daarin vier filmzalen, een expositieruimte, een educatieve studio, een shop en een bar-restaurant – vanaf tien uur open voor iedereen die in film- en filmcultuur is geïnteresseerd.

Bron: Eye Filmmuseum (29-04-2024)

In januari 2024 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures