De Praktijkbijdrage voorziet in (een deel van) het honorarium van kunstenaars bij kunstprojecten die een publiek karakter hebben en waarmee kunstenaars hun beroepspraktijk versterken. Met de Praktijkbijdrage draagt Art Office bij aan het honorarium van beeldend kunstenaars voortvloeiend uit onze verbintenis met de Fair Practice Code. De Praktijkbijdrage is bedoeld voor Rotterdamse kunstenaars.
Vanaf 2025 buigt een zo goed als nieuwe groep adviseurs zich over alle Praktijkbijdrage-aanvragen. Maak kennis met Lana Mesić, Pendar Nabipour, Niek Hilkmann, Pelumi Adejumo, Alexandra Roozen, Marijn Bril en Pris Roos.
Lana Mesić
Lana Mesić werkt en leeft in Rotterdam. Mesić’s werk wordt gevoed door verwondering en speelsheid, geworteld in een jeugd omgeven door mysterieuze verhalen en de raadselachtige schoonheid van het onbekende. Geboren in een land dat niet langer bestaat, Joegoslavië, speelt vervreemding een sleutelrol in haar werk. Ze verkent hoe we het onzichtbare proberen te begrijpen en hoe licht en schaduw elkaar constant uitdagen. Met een knipoog naar het archetype van de trickster gebruikt ze kunst als een podium voor verwarring en plezier, waardoor ze alledaagse conventies transformeert en uitnodigt tot nieuwe perspectieven.
Niek Hilkmann
Niek Hilkmann is een kunstenaar, muzikant en onderzoeker met een achtergrond in kunstgeschiedenis, mediadesign en filmstudies. In zijn werk richt hij zich op de spanning tussen alledaagse technologie en populaire cultuur, met speciale aandacht voor de relatie tussen dier en mens. Hij is lid van Varia, een ruimte voor collectieve benaderingen tot technologie, schreef een boek over hedendaagse floppy diskette cultuur, en maakt muziek, onder andere met de groep Kwartet Niek Hilkmann.
Pendar Nabipour
Pendar Nabipour is beeldend kunstenaar, curator en docent, gevestigd in Rotterdam. Zijn werk onderzoekt gemeenschappelijke herinneringen, collectieve besluitvorming, humor, spel en de natuur. Hij heroverweegt instituten en bouwt alternatieve structuren door middel van kunst. Pendar bestudeert culturele elementen zoals spreekwoorden, memes en komedie om het collectief geheugen te onderzoeken. Hij gebruikt speelsheid en interactie om meeslepende ervaringen te creëren. Met humor daagt hij conventies uit. Om de tijd te begrijpen haalt hij inspiratie uit natuurlijke processen. Hij integreert deze thema’s in zijn creatieve verkenningen met behulp van verschillende media.
Pelumi Adejumo
Pelumi Adejumo is een Nigeriaans-Nederlandse interdisciplinaire schrijver wiens werk thema’s verkent zoals migratie, rouw en linguïstieke vervreemding. Ze begrijpt taal ook als een plaatsbepaling, een plek van worsteling. Ze behaalde haar bachelor Creative Writing aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en een Fine Art master aan het Dutch Art Institute. In 2023 ontving ze de Frans Vogel Poëzieprijs voor haar meertalige werk. Adejumo publiceert regelmatig poëzie en verdiepende essays over kunst en literatuur in tijdschriften en platforms zoals Mister Motley, Metropolis M, RektoVerso en De Gids. Ze was scriptiebegeleider bij de Sandberg Master BlackerBlackness Studies. Daarnaast trad ze op als spreker en performer op culturele evenementen, waaronder de Sonsbeek Biennale, de Appel, SAVVY Contemporary, Into The Great Wide Open en Read My World, waar ze ook deel uitmaakt van het programmerings- en vertaalteam.
Alexandra Roozen
Alexandra Roozen is beeldend kunstenaar, met potlood op papier als specialisatie. Haar werk wordt zowel in Nederland als in het buitenland tentoongesteld, op art fairs en in kunstcollecties, regelmatig in onder andere Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Daarnaast geeft ze les, bijvoorbeeld als kerndocent (’20-’24) aan de Willem de Kooning Academie en in masterclasses bij Drawing Centre Diepenheim.
Marijn Bril
Marijn Bril is een onafhankelijke curator en onderzoeker met een focus op mediakunst en digitale cultuur. Haar praktijk richt zich op thema’s zoals beeldcultuur, memes, ecologie, productiviteit, kennisproductie en artistieke strategieën. Ze cureert tentoonstellingen, schrijft esays en geeft lezingen voor organisaties zoals IMPAKT, V2_, het Instituut voor Netwerkcultuur, Mister Motley en Archined. Marijn is afgestudeerd van de Erasmus Mundus Joint Excellence Master in Media Arts Cultures aan de universiteiten van Krems (AT), Aalborg (DK) en Łódź (PL).
Pris Roos
Pris Roos is kunstenaar, docent, curator, onderzoeker en verhalenverteller. Als kind groeide ze op in de toko van haar familie die uit Indonesië emigreerde. Voor Pris Roos symboliseert de toko een ruimte van samenzijn, kleuren, geuren, eten, verhalen en een mix van mensen met verschillende achtergronden. De toko is een bron van rijkdom voor haar kunstpraktijk. Als kunstenaar werkt ze met verschillende media zoals schilderkunst, spoken word, video, performance en installatie. Door te luisteren naar en het observeren van de mensen die ze ontmoet, reflecteert ze op onderwerpen als identiteit, migratie en geheugen.
Bron: Art Office (16-12-2024)