Nieuwe positie: Curator-at-large

De curator-at-large is een nieuwe positie binnen het Stedelijk Museum Amsterdam, in het leven geroepen om het museum te voorzien van een diversiteit aan ideeën, met als doel andere perspectieven toe te voegen aan het programma, de collectie, het onderzoek en het public program. In tegenstelling tot een gastconservator zijn de curators-at-large voor langere tijd aan het museum verbonden (ten minste twee jaar) en kunnen zij zelf projecten initiëren, en daarmee een kritische blik werpen op de positie en rol van het museum. De aanstelling van Yvette Mutumba en Adam Szymczyk is onderdeel van een langdurige strategie van het Stedelijk de eigen kennisvorming tegen het licht te houden, en verhalen te ontsluiten die het West-Europese modernisme overstijgen. Daarmee onderzoekt het museum ook kritisch zijn eigen fundamenten.

De curators-at-large zijn op verschillende fronten betrokken bij het team. In hun nieuwe rol sluiten Mutumba en Szymczyk aan bij de ontwikkeling van tentoonstellingen en collectiepresentaties, leveren zij input voor de onderzoeksprogramma’s van het Stedelijk en komen zij met voorstellen voor tentoonstellingen, publicaties en activiteiten voor het public program. Vanuit hun eigen perspectief reflecteren zij op en onderzoeken zij de collectie en de positie van het museum in de huidige regionale en wereldwijde context.

Het Stedelijk koos voor twee curatoren en onderzoekers die vanuit hun eigen praktijk een sterke visie hebben ontwikkeld op globalisering, dekolonisatie en de relevantie van kunstinstellingen in deze context. Yvette Mutumba is editor, curator en educator en maakt zich sterk voor nieuwe perspectieven in de kunstwereld. Zij ontwikkelde als curator bij het Weltkulturen Museum in Frankfurt nieuwe tentoonstellingsformats en introduceerde als medeoprichter en hoofdredacteur van kunstmagazines Contemporary And (C&) en Contemporary And América Latina (C&AL) een bredere blik op de hedendaagse kunst van het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora. Ook curator Adam Szymczyk staat bekend om zijn vernieuwende visie op tentoonstellingsformats en instellingen. Hij gaf de Kunsthalle Basel tijdens zijn tien jaar als directeur en chief curator een duidelijk profiel, en initieerde als artistiek directeur van documenta 14 de veelbesproken verhuizing naar Athene, waarbij hij samen met een groot team de tentoonstelling in een andere richting, weg van de westerse kunstwereld stuurde en de verschillen omarmde.

Lees meer: Persbericht Stedelijk Museum Amsterdam (07-06-2020)