Nieuwe Junior Conservator: Museum Boijmans van Beuningen

Marthe Kes is gestart als junior conservator Toegepaste kunst en vormgeving bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Haar plek is mogelijk gemaakt door een Conservatoren Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het Conservatoren Stipendium dat het Prins Bernhard Cultuurfonds dit jaar beschikbaar stelt, zorgt ervoor dat een zittende museumconservator meer ruimte krijgt voor onderzoek naar de eigen collectie. Ten tweede geeft het jonge recent afgestudeerde kunsthistorici als Marthe Kes (Rotterdam, 1993) de gelegenheid ervaring op doen. Museum Boijmans Van Beuningen had tweemaal eerder -in 2014 en 2015- een conservator in dienst dankzij het Conservatoren Stipendium dat in 2013 door het Cultuurfonds werd ingesteld.

Marthe Kes is per 1 februari 2021 terug gekomen bij Museum Boijmans Van Beuningen, waar zij tijdens haar studie als conservator in opleiding werkte en vervolgens als assistent conservator meewerkte aan de befaamde Bauhaus tentoonstelling. Tot en met juli 2021 zal Kes zich bezig houden met het ondersteunen van senior conservator Mienke Simon Thomas en de voltooiing van de Boijmans Studie over de geschiedenis van de collectie toegepaste kunst en vormgeving waaraan zij werkt. Daarnaast zij zich richten op inhoudelijke projecten omtrent dit onderwerp in het nieuwe depot.

Marthe Kes studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en Erfgoedstudies: Museumconservator aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tijdens haar studie liep Kes stage bij het Stedelijk Museum Amsterdam en was zij conservator in opleiding bij Museum Boijmans Van Beuningen. Daarna werkte Kes als projectmedewerker en assistent conservator aan verschillende projecten bij Boijmans en was zij registrar tentoonstellingen bij het Frans Hals Museum. Kes is redactielid van de Stichting Designgeschiedenis Nederland en heeft geschreven voor diverse publicaties, waaronder Nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld.

Cathelijne Broers, Directeur Prins Bernhard Cultuur Fonds: “Ik ben bijzonder verheugd over de aanstelling van Marthe Kes. Als junior conservator kan ze de komende zes maanden aan de slag en bijdragen aan het werk dat conservator Mienke Simon Thomas al 30 jaar met veel succes opbouwt. Museum Boijmans Van Beuningen ontvangt dit stipendium voor hun relevante onderzoek naar de bijzondere collectie vormgeving. Dit ten behoeve van een publicatie over de geschiedenis en betekenis ervan. Ik ben ervan overtuigd dat Marthe Kes een bijzonder mooie tijd gaat beleven in Museum Boijmans van Beuningen en kijk uit naar de resultaten van het onderzoek.”

Bron: Museum Boijmans van Beuningen (28-01-2021)