Nieuwe Hoofdvakdocenten Klarinet: Conservatorium van Amsterdam

Johan Naus en Olivier Patey. Foto: Renée Knoop.

Het Conservatorium van Amsterdam verwelkomt maar liefst twee nieuwe hoofdvakdocenten klarinet: Johan Naus en Olivier Patey. Olivier Patey en Johan Naus zijn solo-klarinettist van resp. het Koninklijk Concertgebouworkest en philharmonie zuidnederland. Daarnaast hebben zij beiden internationaal naam gemaakt als solist en kamermusicus.

‘We zijn zeer verheugd over de komst van Olivier en Johan,’ aldus Pierre Volders, studieleider blazers van het Conservatorium van Amsterdam. ‘We kijken erg uit naar de samenwerking met hen.’

Johan is al begonnen als docent; Olivier start zijn werkzaamheden per 1 september 2023.

Olivier Patey is soloklarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij wordt wereldwijd geroemd om zijn meesterlijke spel. Hij studeerde bij Michel Arrignon, Florent Héau en Arnaud Leroy aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs en won prestigieuze internationale concoursen, zoals het ARD-concours in München in 2003 en het Carl Nielsen-concours in Odense in 2005.

Sindsdien heeft hij een internationale carrière gemaakt als solist. Hij speelde met orkesten als het Philharmonisch Orkest van Praag, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Amsterdam Sinfonietta en KwaZulu Natal Philharmonic. Zijn eerste aanstelling als orkestmusicus, bij de Garde Républicaine in Parijs, sleepte hij op twintigjarige leeftijd in de wacht. Vervolgens was hij soloklarinettist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Mahler Kamerorkest en was hij lid van het Lucern Festival Orchestra.

Daarnaast is Olivier een enthousiast kamermusicus. Hij heeft opgetreden op onder andere het Marlboro Music Festival in the VS en in de meest prestigieuze concertzalen van de wereld, zoals de Wigmore Hall London, Carnegie Hall New York, de Berlin Philharmonie en het Concertgebouw, met artiesten als Janine Jansen, Lisa Batiashvili, Amichaï Grosz, Mitsuko Uchida, Éric Le Sage, en het Ébène en Modigliani Quartet. De laatste tijd is hij nauw betrokken bij het Arties Festival in India. Met pianist Romain Descharmes en cellist Gauthier Hermann, tevens oprichter van het Arties Festival, runt Olivier het cd-label Arties Records, onder distributie van Harmunia Mundi, waar zijn meest recente kamermuziekopnamen zijn uitgebracht.

Johan Naus begon zijn klarinetstudie in Maastricht bij Leo van Tol en vervolgde zijn opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zijn masterstudie cum laude afsloot. Op 22-jarige leeftijd, nog tijdens zijn studie, werd Johan solo-klarinettist van het Limburgs Symfonieorkest te Maastricht, tegenwoordig philharmonie zuidnederland. Sinds 2016 is hij in dezelfde functie verbonden aan Phion, het voormalige Orkest van het Oosten. Daarnaast is hij is vast lid van Ensemble88, dat zich toelegt op hedendaagse kamermuziek.

Als solist heeft Johan opgetreden met philharmonie zuidnederland, Phion en het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest. Daarnaast speelde hij als gast in onder andere het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, Residentie Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Met dit laatste orkest maakte hij een toernee door Europa en speelde hij onder andere op het Lucerne Festival en Musikfest Berlin. Hij heeft gewerkt met dirigenten als Herbert Blomstedt, David Robertson, Jonathon Nott, Vladimir Ashkenazy en Mariss Jansons.

Bron: AHK (13-02-2023)

In november 2023 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures