Nieuwe Hoofdvakdocent Koordirectie: Conservatorium van Amsterdam

Maria van Nieukerken. Foto: Lou Wolfs

Maria van Nieukerken is de nieuwe hoofdvakdocent koordirectie bij het Conservatorium van Amsterdam. Maria wordt de opvolger van Jos Vermunt, die begin november met pensioen gaat.

Maria van Nieukerken is dirigent en artistiek leider van het kamerkoor PA’dam, Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Met PA’dam initieert ze bijzondere producties die uiteenlopen van klassiek repertoire in verfrissende nieuwe settingen tot projecten met heavy-metalbands als Epica. Ook is ze werkzaam als assistent-dirigent en koorleider bij onder andere Collegium Vocale Gent, het Groot Omroepkoor en het Vlaams Radiokoor. Ze trad op in heel Europa met uiteenlopende gezelschappen en werkte met orkesten als Collegium Delft, Florilegium Musicum, Vaasa City Orchestra, International Bigband Rotterdam en Symfonieorkest Rijnmond.

Maria studeerde koordirectie bij Daniel Reuss. Ook kreeg ze lessen van Marcus Creed, Jos van Veldhoven, Paul van Nevel, Hans van den Hombergh en Mark Shapiro (NY). In 1999 volgde ze de Internationale Meisterkurs Chorleitung o.l.v. Eric Ericson in Duitsland en in 2003 een masterclass o.l.v. Uwe Gronostay en Hartmut Haenchen. In 2004 won ze de Bärenreiter Urtext Preis tijdens de International Competition for Young Choral Conductors in Wenen.

Over het Conservatorium van Amsterdam
Het Conservatorium van Amsterdam is het grootste en meest veelzijdige conservatorium in Nederland. Met studies op het gebied van klassieke muziek, jazz, oude muziek, opera, pop en docent muziek leidt het Conservatorium al 125 jaar studenten uit binnen- en buitenland op tot musici en docenten van het hoogste niveau. In de vier professionele zalen van het nieuwe conservatoriumgebouw aan de Oosterdokskade vinden vrijwel dagelijks voor het publiek toegankelijke concerten en uitvoeringen plaats. Het Conservatorium maakt deel uit van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Bron: Conservatorium van Amsterdam (04-09-2023)

In januari 2023 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures