Op vrijdag 31 januari 2025 vindt de RTM-dag van IFFR (International Film Festival Rotterdam) plaats in LantarenVenster, waar het allerbeste van Rotterdamse bodem wordt gepresenteerd, samen met een groot aantal talenten uit de creatieve scene van de stad. Na het succes van de vorige twee jaar, stellen drie nieuwe lokale creatieven als gastcuratoren het programma van IFFR 2025 samen: Janilda Bartolomeu, Zalán Szakács en Marlyn van Erp.
Janilda Bartolomeu
“Als geboren en getogen Rotterdammer en RTM-curator zie ik ernaar uit om het werk van Rotterdamse filmmakers aan het nieuwsgierige publiek van onze unieke stad te vertonen. In deze onzekere tijden fascineert het me om films samen te brengen die reflecteren op kwesties, gemeenschappen en andere entiteiten die verweven zijn in het indrukwekkende web van Rotterdam en de wereld daaromheen.”
Janilda Bartolomeu is een onderzoeker, filmmaker en filmprogrammeur gevestigd in Rotterdam. Haar ervaring beweegt zich in het domein van immaterieel erfgoed, (post) koloniale specialisme en speculaties. Door haar fascinatie met tijd neemt haar werk de vorm aan van diasporische cinema en filminstallaties. Haar benaderingen zijn relationeel van aard en poëtisch in expressie. Haar lens trekt zich bewust terug van de extractieve waarden van documentatie en richt zich in plaats daarvan op het projecteren van alternatieven – op het activeren van mogelijkheden. Op dit moment richt haar belangrijkste onderzoek zich op de Kaapverdiaanse diaspora, hun immateriële erfgoed en het archipel dat zij wereldwijd hebben gecultiveerd. Bartolomeu heeft samenwerkingen met Nieuwe Instituut, EYE Filmmuseum, RAW Material Company en de Walk & Talk Biënnale.
Zalán Szakács
“Met mijn bijdrage aan IFFR’s RTM-programma wil ik me richten op experimenteel films en sci-fi documentaire formats. Deze twee unieke categorieën hebben mijn aandacht getrokken tijdens de selectieprocedure en ik wil ze graag delen met een divers publiek.”
Zalán Szakács is een kunstenaar die immersieve kunst, scenografie en media theoretisch onderzoek samenbrengt. Met zijn werk onderzoekt Szakács de relatie tussen ruimte, lichaam en technologie, resulterend in multi-zintuiglijke ervaringen bestaande uit licht, geluid, geur, tactiliteit en beweging. De kunstinstallaties van Szakács nemen het publiek mee door een reis naar een andere tijd en ruimte, een mystieke omgeving waar realiteit en fictie met elkaar verweven zijn. Geconstrueerd als individuele ervaringen in een collectieve setting, roept het een op tot dieper bewustzijn van het lichaam.
Zijn werk is vertoond bij CTM Festival (DE), Ars Electronica Festival (AUT), MUTEK MX (MX), International Film Festival Rotterdam (NL), Stedelijk Museum Amsterdam (NL), Nieuwe Instituut (NL), V2_Lab for the Unstable Media (NL), Kunsthaus Graz (AUT), MU Hybrid Art House (NL), Instrument Inventors Initiative (NL), TENT Rotterdam (NL), Zsolnay Light Festival (HU) en Light Art Museum Budapest (HU). Szakács is kerndocent bij Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht.
Marlyn van Erp
“Turbulente tijden vragen om makers met lef, veerkracht en ambitie. En die vind je in Rotterdam! Als RTM curator kan ik de schijnwerpers richten op hun verhalen. Rotterdamse filmmakers en hun films weerspiegelen de veerkracht en schoonheid die de stad draagt. Vrijheid is een belangrijk thema: vrijheid om jezelf te zijn, het ontsnappen aan belemmeringen, maar ook de vrijheid om als maker ongebaande paden te betreden, regels te doorbreken of andere narratieven te kiezen. Ik kan vanuit de techniek naar film kijken als het moet, maar laat altijd mijn gevoel spreken. Raakt het me?”
Marlyn van Erp stuiterde op 17-jarige leeftijd Rotterdam binnen en werd op slag verliefd op de stad. Inmiddels is ze een Rotterdam based, genre-brede scenarist en filmmaker. Ze is afgestudeerd aan de Willem de Kooning met daaropvolgend een MA interactive media. Na enige tijd het documentaire pad gelopen te hebben, heeft ze de afslag genomen naar fictie en is op scenario afgestudeerd aan de Script Academy.
In 2024 zijn twee shorts in premiere gegaan: BURNERS in regie van Aulona Fetahaj (Nizar el Manouzi, New Producers Academy) en HET LIGT AAN MIJ in regie van Abid Chand, (Lavender Films en BIND), die momenteel door Nederland toert. Ze werkt o.a. aan diverse series, de korte film JACKPOT en horrorspeelfilm 11/11. “Ik maak het liefst films (of series) binnen arena’s of gemeenschappen waarvan we nog niet wisten dat ze op deze manier bestonden. Verhalen over onvoorziene helden die opstaan en die net zoveel gebaseerd zijn op feiten als op fictie. Het gewone dat ongewoon wordt, of het ongewone dat juist gewoon wordt. Dat ontroert me.”
Over IFFR
IFFR presenteert een toonaangevend internationaal filmfestival en een programma dat het hele jaar door de waardering voor film in al zijn vormen verdiept. Ook is IFFR actief bezig met het ondersteunen van nieuw filmtalent middels de coproductiemarkt CineMart, het Hubert Bals Fonds, Rotterdam Lab en andere activiteiten.
Foto Leroy Verbeet
Bron: IFFR (12-12-2024)