Nieuwe Directeur: Willem de Kooning Academie

Úna Henry

Het College van Bestuur van de Hogeschool Rotterdam heeft Úna Henry benoemd tot directeur van de Willem de Kooning Academie. Zij start in deze functie vanaf 1 november aanstaande.

De medezeggenschapsraad steunt de voordracht van de selectiecommissie, die bestond uit een lid van het College van Bestuur, een directeur en een brede afvaardiging vanuit de academie, te weten een student- en twee staf afgevaardigden van de IMR, twee stafleden en twee studenten, de Office for Inclusivity adviseur, twee managementteamleden en de HRM Business Partner.

Úna Henry (Noord-Ierland, 1971) is momenteel kwartiermaker/directeur van het Graduate Institute van Avans Hogeschool en was daarvoor hoofd van het Master Institute of Visual Cultures. Ze heeft uitgebreide ervaring in het hoger onderwijs en het onderzoek van kunst op het snijvlak van maatschappelijke betrokkenheid, ecologisch en cultureel denken, in combinatie met technologie, economie en wetenschap. Úna heeft een achtergrond als beeldend kunstenaar en curator en promoveerde in 2017 aan de Ruskin School of Fine Art, University of Oxford. Ze heeft zitting in verschillende besturen en commissies, waaronder het bestuur van de European League of Institutes of the Arts (ELIA), de raad van toezicht van Stichting Framer Framed in Amsterdam en de raad van bestuur van CASE (Centre for Arts and Sciences Education).

“Ik ben vereerd dat het leiderschap van WdKA aan mij is toevertrouwd”, aldus Úna Henry. “Ik zie ernaar uit om met iedereen in de organisatie samen te werken en te zorgen voor een ethiek van zorgvuldige aandacht voor de levens en werelden van studenten en collegae, zodat er ruimte ontstaat voor het bevragen van processen van saamhorigheid en verdringing, kolonisatie en sociale rechtvaardigheid. Dit is een belangrijke voorwaarde om ons te kunnen verhouden tot de onlosmakelijk verstrengelde verantwoordelijkheden, posities en kwetsbaarheden van onze gedeelde wereld en om de academie van een nieuw verhaal te voorzien.”

Bron: Willem de Kooning Academie (11-07-2023)

In mei en juni 2023 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures