Nieuwe Directeur: Wijnhuisfonds Zutphen (WHF)

Suzan te Brake. Foto: Marcel Schenk Photography

Suzan te Brake wordt per 1 januari 2023 de nieuwe directeur van het Wijnhuisfonds Zutphen (WHF). Zij volgt interim-directeur Thijs Paré op, die verantwoordelijk was voor de transitie van het Wijnhuisfonds naar zelfstandigheid.

Suzan te Brake (34) is sinds 2018 directeur van het Utrechts Monumentenfonds (UMF). Bij het UMF heeft zij in de achterliggende ruim 4 jaar de organisatie verder geprofessionaliseerd. Een recent wapenfeit was het in record tijd ombouwen, in nauwe samenwerking met filmmaker en initiator Jos Stelling, van het leegstaande theater Hoogt tot het Slachtstraat Filmtheater.

Samen met haar team houdt Suzan zich binnen het UMF bezig met een veelheid aan restauratie-, onderhouds- en verduurzamingsprojecten. Zij studeerde Planologie aan de Radboud Universteit en deed vervolgens een master Vastgoedkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Suzan startte haar loopbaan in de erfgoedsector als ontwikkelingsmanager bij erfgoedontwikkelaar BOEi. Daarvoor vervulde zij diverse functies bij ABN AMRO.

Te Brake is ook penningmeester bij de Landelijke Federatie Het Behouden Huis, koepelorganisatie voor alle stadsherstelorganisaties in Nederland. Zij is woonachtig in het Achterhoekse Lichtenvoorde en kent Zutphen goed. “Als klein meisje kwam ik al veel in deze mooie torenstad. Samen met mijn moeder en zusje ging ik vaak op donderdagen naar de markt. De stad heeft mij mede vanwege het prachtige monumentale erfgoed altijd enorm aangetrokken.”

De liefde voor monumenten is haar met de paplepel ingegoten. Zo is haar vader al ruim 40 jaar werkzaam in de restauratie van monumentaal erfgoed. “Ik kijk er enorm naar uit om mij in te gaan zetten voor het Wijnhuisfonds en haar vele projecten. Het Wijnhuisfonds Zutohen is een instituut met inmiddels de belangrijke landelijke status Professionele Organisatie voor het Monumentenbehoud (POM). En dat allemaal in een geweldige monumentenstad in de regio waar ik vandaan kom.”

WHF-voorzitter Marieke Schriks: “Wij zijn enorm blij met de komst, de expertise en ervaring van Suzan. Zij kent de monumentenwereld van haver tot gort en krijgt nu een fulltime rol als directeur binnen het WHF. Ondertussen heeft interim-directeur Thijs Paré in de achterliggende twee jaar op uitstekende wijze invulling gegeven aan de overgang van het WHF naar een zelfstandige positie als POM-organisatie. Hij deed dat op parttime basis en heeft prima werk geleverd. Nu is het -zoals ook indertijd al bedoeld- tijd voor een verdere versnelling en professionalisering. Want er liggen veel uitdagingen op ons WHF-bord. Denk alleen al aan het onderwerp verduurzaming.”

Bron: Wijnhuisfonds Zutphen (WHF) (14-10-2022)