Nieuwe Directeur: Van Gogh Museum

foto: Frank van der Burg

Emilie Gordenker is benoemd tot algemeen directeur van het Van Gogh Museum. Met ingang van 1 februari 2020 zal zij voormalig algemeen directeur Axel Rüger opvolgen, die op 1 juni jongstleden als Secretary and CEO bij de Royal Academy of Arts in Londen is gaan werken. Gordenker is de eerste vrouwelijke directeur van het museum.

Emilie Gordenker (1965, Princeton, New Jersey, Verenigde Staten) is sinds 2008 directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Ze heeft een B.A. in Russian and East European Studies (Yale University) en is gepromoveerd in de kunstgeschiedenis met een specialisme in de 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse kunst (New York University). Gordenker was onder meer senior conservator Nederlandse en Vlaamse schilderkunst bij de National Gallery of Scotland voordat zij in 2008 aan de slag ging bij het Mauritshuis. Onder haar leiding vond tussen 2012 en 2014 een grote verbouwing van het museum plaats, waardoor de totale oppervlakte werd verdubbeld, de hoofdingang werd verplaatst naar het voorplein en het 17de-eeuwse huis werd gemoderniseerd.

Emilie Gordenker zal in de komende jaren de succesvolle koers van het museum voortzetten, tegelijkertijd een balans vinden tussen de artistieke en commerciële kanten van het museum en tevens de programmering en het publiek verbreden.

Vanaf 1 januari 2020 zal Renée Jongejan als enig statutair bestuurder de functie van algemeen directeur van het Mauritshuis waarnemen, totdat een opvolger van Emilie Gordenker is benoemd.

Lees meer: Persbericht Van Gogh Museum (16-10-2019)

In mei en juni 2019 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures