Nieuwe Directeur: Stichting Oude Groninger Kerken

Patty Wageman, de huidige directeur van Museum De Buitenplaats Eelde wordt per 1 februari 2020 de nieuwe directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken. Zij volgt hiermee Peter Breukink op, die vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, na 32 jaar directeurschap per 1 januari 2020 vertrekt.

Patty Wageman (Groningen, 1967) is sinds juni 2014 directeur van Museum De Buitenplaats Eelde. Daarvoor was zij van 2011 tot 2014 eerst zakelijk leider en vanaf 2013 hoofd Collecties & Onderzoek van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Van 2001 tot 2010 was zij werkzaam bij het Groninger Museum, o.a. als adjunct-directeur en ad interim directeur.

Patty Wageman studeerde Kunstgeschiedenis, specialisatie 19e en 20e-eeuwse kunst, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij beschikt over veel bestuurlijke ervaring, onder meer als voorzitter van de Adviescommissie Kunsten, Kunstraad Groningen.

De Stichting Oude Groninger Kerken heeft op dit moment 91 kerken, twee synagogen, 58 kerkhoven en acht (vrijstaande) torens in haar bezit, en er komen er nog steeds bij. De SOGK zorgt voor gebouwen die veelal zes, zeven of soms zelfs acht eeuwen oud zijn. Dat is niet perse een gemakkelijke opgave. In de provincie is sprake van bevolkingskrimp en vergrijzing. Aardbevingen als gevolg van gaswinning beschadigen de kerken. Het behoud van het religieus historisch erfgoed is en blijft mede daardoor een stevige uitdaging.

Lees meer: Stichting Oude Groninger Kerken (31-10-2019)

In juli en augustus 2019 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures