Nieuwe Directeur: Orkater

Per 1 september aanstaande wordt Wieke ten Cate de nieuwe directeur van muziektheatergezelschap Orkater. Zij volgt Marc van Warmerdam op die met pensioen gaat. Ten Cate gaat leidinggeven aan een gemêleerd en dynamisch collectief van muziektheatermakers en wordt verantwoordelijk voor het strategisch en operationeel beleid van de organisatie. In nauw contact met de aan Orkater verbonden makers zal zij invulling geven aan de artistieke koers en de lijnen uitzetten voor de toekomst.

De Raad van Toezicht van Orkater kiest met Ten Cate voor ‘een maatschappelijk betrokken leider die oorspronkelijk denkt en haar talent ten dienste stelt van Orkater als geheel’. “We zijn verheugd een directeur te kunnen benoemen met een krachtige eigentijdse visie op de ontwikkeling van muziektheater en kijken uit naar de samenwerking.”

Wieke ten Cate (1986) was van 2013 tot 2020 verbonden aan het Amsterdamse theatergezelschap de Toneelmakerij, waar ze vormgaf aan de educatieafdeling, voorstellingen regisseerde en deel uitmaakte van de artistieke kern. Ook ontwikkelde ze inhoudelijke programma’s en voorstellingen bij (inter)nationale festivals, theatergezelschappen en musea als Oerol, Holland Festival, BonteHond, National Theatre of Wales, Down the Rabbit Hole en mister Motley. In haar werk zoekt zij naar discussie en verbinding. Vanuit grondige research en in samenwerking met makers uit verschillende disciplines gaf zij vorm aan nieuw en actueel repertoire. Een leven lang seks (een Bellevue Lunchtheater-productie) en Age of Rage (een internationale samenwerking van De Toneelmakerij) zijn recente regies van Ten Cate.

“Wat Orkater voor mij bijzonder maakt is het lef om verschillende disciplines met elkaar echt de dialoog aan te laten gaan. Vooruitlopende kunst komt met experiment en dat zie je hier terug in de mix van de uiteenlopende kunstenaars. Ik kijk er zeer naar uit om mee te bouwen aan een toekomst waar scherpe, ontroerende en diverse verhalen worden getoond, stevig geankerd in het nu” Wieke ten Cate

Orkater is een collectief van podiumkunstenaars met een rijke geschiedenis van bijna vijftig jaar eigenzinnig muziektheater, gemaakt vanuit verschillende opvattingen en muzikale stijlen. Het landelijk opererende Amsterdamse gezelschap stimuleert vernieuwing en produceert het werk van zowel gevestigd als opkomend talent. Het talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers biedt unieke mogelijkheden aan telkens nieuwe generaties muziektheatermakers.

Bron: Orkater (04-06-2021)

In januari/februari 2021 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures