Nieuwe Directeur: Mauritshuis

Martine Gosselink wordt de nieuwe algemeen directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Met ingang van 1 april zal Gosselink voormalig algemeen directeur Emilie Gordenker opvolgen die vanaf 1 februari het Mauritshuis verruilde voor het Van Gogh Museum in Amsterdam.

De 50-jarige kunsthistoricus Gosselink is momenteel nog hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum. Ze gaf hier leiding aan de historische programmering van het Rijksmuseum, waar ze verantwoordelijk was voor de tentoonstellingen Goede Hoop (2017, over de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland), 80 Jaar Oorlog (2018) en de jaarlijkse fototentoonstelling Document Nederland. Onder haar leiding startten ook de aankomende tentoonstellingen Slavernij (september 2020) en REVOLUSI! (2021, over de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië). Vóór haar werk bij het Rijksmuseum was Gosselink o.a. werkzaam als mede-eigenaar van cultureel collectief De Nieuwe Collectie. Ze studeerde in 1995 af op 17de-eeuwse kunstgeschiedenis aan de UvA.

Het bezoekersaantal van het Mauritshuis is sinds de heropening in 2014 verdubbeld en het museum heeft een stevige positie verworven in het Nederlandse en internationale culturele veld. Het museum is uniek en geliefd om de combinatie van de wereldberoemde collectie van Vlaamse en Hollandse meesters uit de 17e eeuw en de huisvesting in huiselijke, historische panden. In 2022 bestaat het Mauritshuis precies 200 jaar als museum en dit zal groots worden gevierd met spraakmakende tentoonstellingen en een reeks feestelijke evenementen. Het jaar zal worden afgesloten met een spectaculaire blockbuster.

Lees meer: Persbericht Mauritshuis (03-02-2020)

In november 2019 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures