Nieuwe Directeur: MAS | Museum aan de Stroom

Lies Buyse. Foto: Frederik Beyens

Lies Buyse is gestart als nieuwe directeur van het MAS te Antwerpen, BE. Als vroegere coördinator van de stedelijke musea van Antwerpen kent ze niet alleen het MAS erg goed, maar heeft ze ook veel voeling met het erfgoedveld in Vlaanderen en daarbuiten. Met Lies Buyse krijgt het MAS een krachtdadige en creatieve directeur aan het hoofd van de instelling. Buyse is de opvolger van voormalige directeur Marieke van Bommel.

Lies Buyse studeerde geschiedenis in Gent en haalde een Master in Cultureel Management in Antwerpen. Nadat ze aan de slag was als conservator in het Vlasmuseum en vervolgens als teamcoach voor musea en erfgoed in Kortrijk, startte ze haar carrière bij de stad Antwerpen in 2016. Als coördinator musea coördineerde ze de stedelijke musea en de dienstverlenende rollen zoals Erfgoedlab en Kunst in de stad. Ze zette mee de strategische lijnen uit, verbond de instellingen sterker binnen de Antwerpse museumgroep en werkte mee aan de oprichting van het Autonoom gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen. Ze was ook aanspreekpunt binnen in het (inter)nationale erfgoedveld.

“Ik kende het MAS natuurlijk al goed vanuit mijn vorige functie, maar er is nog veel te leren over de dagdagelijkse realiteit van het museum. Het MAS heeft al een sterke werking uitgebouwd en is goed verankerd in de stad, maar het is tegelijk ook een jong museum. Dat betekent dus dat er nog veel potentieel is om de komende jaren verder te groeien, te leren en te experimenteren. Ik kijk ernaar uit om vooral samen met de diverse ploeg van het MAS en de erfgoedgemeenschappen te bepalen welke richting we uitgaan, want daar zit heel wat expertise.” aldus de kersverse directeur.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “We zijn erg blij met Lies Buyse aan het roer. Ze was de afgelopen jaren een verbindend element in de Antwerpse Museumgroep en heeft laten zien hoe sterk haar strategische kwaliteiten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat haar brede blik op de musea, zowel op erfgoedinstellingen als op kunstmusea, een absolute meerwaarde zal betekenen voor het MAS.”

Bron: MAS (14-02-2023)