Nieuwe Directeur: GRID Grafisch Museum Groningen

Fronique Oosterhof, vertrekkend directeur. Foto: Duncan Wijting

Bart Breman wordt op 1 november a.s. de nieuwe algemeen directeur van GRID Grafisch Museum Groningen. De huidige directeur Fronique Oosterhof draagt na 8 jaar het stokje over. De achtergrond van haar vertrek ligt in een aantal persoonlijke omstandigheden, die niet te verenigen zijn met het directeurschap van een museum in transitie.

Zij trad aan in 2015 en bouwde GRID – dat toen net verhuisde naar de Sint Jansstraat – uit tot een toonaangevend erfgoedmuseum voor grafische technieken en geschiedenis, met een sterk educatief aanbod. Onder haar leiding werd de inventaris van de drukkerij van Hendrik Werkman verworven: belangrijk grafisch erfgoed, waarvoor een apart deel van het museum werd ingericht.

Aangezien het pand aan de Sint Jansstraat een andere bestemming kreeg is GRID in januari jl. gesloten voor publiek en werd de collectie tijdelijk opgeslagen. Er is het afgelopen jaar een ambitieus ondernemingsplan opgesteld voor een nieuw GRID, Museum voor Letter & Beeld.

Het wordt een attractief doe- en beleefmuseum over de grafische ontwikkeling van Groningen in Stad en Ommeland. Als presentatieplek, kenniscentrum, laboratorium en werkplaats verbindt het nieuwe GRID het rijke verleden van de Groninger grafische sector aan de actualiteit en toekomstige ontwikkelingen. Een aansprekend en interactief museum voor een breed publiek dat ruimte biedt aan kunstenaars, vormgevers, vakmensen en studenten om te experimenteren, te ontwerpen en te produceren. Het wordt een museum-in-bedrijf met zowel aandacht voor de creatieve en eigentijdse ontwikkeling van het grafische product als voor het ambacht.

In de overgangsfase zal Bart Breman zorgen dat GRID in beeld blijft door de organisatie van pop-up exposities, de inzet van het mobiele museum De Druktemaker en door de activiteiten op de digitale media. In afwachting van een nieuwe locatie zal hij zich ook bezighouden met de nadere invulling en realisatie van het museale concept voor het nieuwe GRID, Museum voor Letter & Beeld.

Bart Breman (Veenhuizen, 1981) studeerde journalistiek. Als museumdocent en onderwijsmaker werkt hij voor verschillende musea. Daarnaast is hij educatief auteur en tekstschrijver, voor diverse culturele- en onderwijsinstellingen in het noorden van het land. Breman is geen onbekende van het GRID: hij voerde de redactie van Werkmans Bovenkamer en schreef een educatieprogramma in het kader van Bitterzoet Erfgoed, het project rondom het slavernijverleden van Groningen. Met zijn brede ervaring en historische kennis past hij uitstekend in het profiel van de functie. Samen met hoofd bedrijfsvoering Elina Klungel zal hij de zorgdragen voor de continuïteit van GRID in de overgang naar een nieuw museum.

Bron: GRID Grafisch Museum Groningen (05-09-2023)