Nieuwe Directeur: Fonds Kwadraat

Gili Crouwel

Francine Mendelaar heeft aangekondigd dat zij per 1 januari 2023 stopt als directeur van Fonds Kwadraat in Amsterdam. Zij heeft dan veertien jaar leiding gegeven aan het fonds, dat sinds 1971 rentevrije leningen verstrekt aan beeldend kunstenaars, fotografen en ontwerpers als investering in hun kunstpraktijk. Mendelaar wordt opgevolgd door Gili Crouwel.

Mendelaar heeft het fonds door turbulente tijden geloodst. Tegenwoordig weten beeldend kunstenaars en ontwerpers van verschillende leeftijden, nationaliteiten en achtergronden Fonds Kwadraat goed te vinden. Daarnaast is er de afgelopen jaren rondom het fonds een netwerk ontstaan van fondsen en particuliere donateurs die de stichting, en daarmee kunstenaars, ondersteunen.

‘Wij zijn Francine dankbaar voor de manier waarop zij Fonds Kwadraat – vroeger het Materiaalfonds – steviger op de kaart heeft gezet,’ zegt Ahmet Polat, voorzitter van het bestuur. ‘Onder haar leiding heeft het fonds zich ontwikkeld tot een belangrijke speler in de beeldende kunsten designsector, waarbij het sociale aspect en de behoeften van kunstenaars en ontwerpers steeds voorop stonden.’

Gili Crouwel nieuwe directeur van Fonds Kwadraat
Mendelaar wordt opgevolgd door Gili Crouwel, die sinds 2019 bij Fonds Kwadraat werkt en tot nu toe verantwoordelijk was voor development binnen het fonds.

‘Gili beschikt over een breed en relevant netwerk in de culturele sector en is dé aangewezen persoon om Fonds Kwadraat te ontwikkelen naar een volgende fase. Wij kijken als bestuur erg uit naar de samenwerking met haar’, aldus Polat. Crouwel gaat zich focussen op het versterken van de (financiële) positionering van Fonds Kwadraat, het vergroten van de zichtbaarheid van het fonds, en de groei van het aantal leningen.

Over Fonds Kwadraat
Fonds Kwadraat verstrekt sinds 1971 rentevrije leningen van maximaal € 8.000 aan beeldend kunstenaars, fotografen en ontwerpers. De leningen zijn bedoeld voor het realiseren van artistieke projecten en producties, zoals een expositie in binnen- of buitenland, een publicatie, een artist in residency, een film, installatie, of voor apparatuur die nodig is om nieuw werk te maken of te presenteren. Fonds Kwadraat wil de economische en financiële onafhankelijkheid van kunstenaars stimuleren.

Bron: Fonds Kwadraat (15-11-2022)